Είναι οκτώ η ώρα το πρωί της 17ης Δεκεμβρίου 2013 και ο πρωθυπουργός Ερντογάν τηλεφωνεί στον γιο του Μπιλάλ.
Ακολουθεί ο εξής διάλογος:
Ταγίπ: Είσαι στο σπίτι;
Μπιλάλ: Μάλιστα, πατερούλη μου.
Τ: Το πρωί έκαναν επιχείρηση, τη στιγμή αυτή κάνουν έρευνα στα σπίτια του Αλί Αγάογλου, του Ριζά Σαράφ, του γιου του, του δικού μας Ερντογάν, του γιου του Ζαφέρ, του γιου του Μουαμέρ...
Μπ: Μάλιστα.
Τ: Εντάξει, τώρα σου λέω, ό,τι έχεις στο σπίτι σου απομάκρυνέ το. Εντάξει;
Μπ: Τι να έχω, πατέρα μου, τα δικά σου λεφτά είναι στο χρηματοκιβώτιο.
Τ: Μα αυτό σου λέω. Σου στέλνω την αδελφή σου (Σουμεγιέ) γι' αυτό. Εντάξει; Αυτή ξέρει τι πρέπει να γίνει, μίλα και με τον μεγάλο σου αδελφό... και με τον θείο σου... Κι εκείνος με τον ίδιο τρόπο ας τα απομακρύνει.
Μπ: Τι να τα κάνουμε αυτά, πατέρα, πού να τα βάλουμε;
Τ: Σε συγκεκριμένα σημεία, κάνε κάτι (στο βάθος ακούγεται η φωνή της γυναίκας του Ταγίπ, της Εμινέ, να λέει «Μπεράτ»).
Μπ: Και ο Μπεράτ έχει.
Τ: Αυτό σου λέω... Κάνε κάτι άμεσα.
Μπ: Η Σουμεγέ θα τα απομακρύνει και θα μου πει πού θα τα μεταφέρει.
Τ: Μέχρι τις 10 να το κάνετε...
Πρόκειται για την επιχείρηση έρευνας σε σπίτια παιδιών των υπουργών Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομικών Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, των επιχειρηματιών Αλί Αγάογλου και Ριζά Σαράφ και του γενικού διευθυντή της τράπεζας Halkbank* Σουλεϊμάν Ασλάν, που διέταξε ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Δεκεμβρίου 2013.
Τότε ο Ερντογάν τηλεφώνησε έντρομος στον γιο του, ζητώντας του να απομακρύνει από το σπίτι του χρηματικό ποσό δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, σε περίπτωση που οι Αρχές έκαναν έρευνα και στο δικό του σπίτι.
Υπάρχουν και άλλες τέσσερις συνομιλίες που εμπλέκουν τον νυν πρόεδρο της Τουρκίας στην κατοχή μαύρου χρήματος. Οι συνομιλίες αυτές έχουν διαρρεύσει και υπάρχουν και σήμερα στο διαδίκτυο.
Γιατί τα θυμόμαστε αυτά τώρα και μάλιστα εμείς, μια χώρα με εξαιρετικά διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα; Δεν το κάνουμε για να ηθικολογήσουμε. Απλά, τις ημέρες αυτές ο Ταγίπ Ερντογάν ζει ένα δράμα.
Ο Ριζά Σαράφ, ένας αζερικής καταγωγής Ιρανός που πολιτογραφήθηκε σκανδαλωδώς Τούρκος, συνελήφθη στο Μαϊάμι και περνά δύσκολες ώρες και ημέρες. Ο εν λόγω κύριος είναι αυτός που λάδωσε ό,τι... κινείται στην κυβέρνηση και στην κρατική μηχανή της Τουρκίας γύρω από το λαθρεμπόριο χρυσού, διακινώντας ταυτοχρόνως μέσω της τράπεζας Halkbank δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, λύνοντας κατά κάποιον τρόπο το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετώπιζε το Ιράν λόγω του εμπάργκο που του είχε επιβληθεί από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.
Υπολογίζεται ότι ο Σαράφ «μοίρασε» ακριβοδίκαια περίπου 7 δισ. δολάρια στην κυβέρνηση Ερντογάν και σε κρατικούς λειτουργούς, για να κάνει τη δουλειά του ο άνθρωπος.
Η επιχείρηση των εισαγγελικών και των διωκτικών Αρχών της 17ης Δεκεμβρίου 2013 σήμανε την αρχή του τέλους στις σχέσεις Ερντογάν - Γκιουλέν, το δίκτυο του οποίου έκτοτε δέχεται απηνή διωγμό από τον πανίσχυρο πλέον Ερντογάν. Το θέμα, όμως, είναι ότι ο Σαράφ, που βρίσκεται στα χέρια των δικαστικών Αρχών των ΗΠΑ, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μείνει στη φυλακή χρόνια, εκτός κι αν μιλήσει...
Τον έχουν ανακρίνει ο Ομοσπονδιακός αρχιεισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας Νέας Υόρκης, ο κ. Μπαχάρα, και ο δικαστής Ρίτσαρντ Μπέρμαν.
Η αίτηση για αποφυλάκιση με καταβολή εγγύησης 10.000.000 δολαρίων σε μετρητά και τα υπόλοιπα από τα 50.000.000 σε δόσεις απορρίφθηκε, επειδή κρίθηκε ύποπτος «φυγής»! Στα 50 χρόνια που ισχύει το μέτρο της αποφυλάκισης με εγγύηση στις ΗΠΑ έχει απορριφθεί μόνο το 4% των σχετικών αιτήσεων... Είναι γνωστό ότι η Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ είναι ανεξάρτητη, όμως η απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης μπορεί να οδηγήσει τον Σαράφ να μιλήσει, για να γλιτώσει την πολυετή φυλάκιση.
Οσο για το ποιος φοβάται και αγωνιά από το ενδεχόμενο αυτό, μας το λέει ο νέος πρέσβης του Ιράν στην Αγκυρα Ταχεριάν Φαρντ, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η υπόθεση του Ριζά δεν ενδιαφέρει εμάς, είναι πρόβλημα της Τουρκίας, ενδιαφέρει την Τουρκία». Και τις ΗΠΑ λέμε εμείς...
Τα συμπεράσματα δικά σας...
Σάββας Καλεντερίδης
*Η Halkbank δεν είναι συνδεδεμένη στο σύστημα ΙΒΑΝ και δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν οι συναλλαγές της από ξένους φορείς.