Πεκίνο: Η ΕΕ δεν έχει καμία δουλειά στη Νότια Θάλασσα της Κίνας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απέχει από κάθε ενέργεια που συνιστά παρέμβαση στο ζήτημα της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, δήλωσε στην EurActiv.com πρέσβης της Κίνας στην ΕΕ, Yang Yanyi.

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει γίνει ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα για την παγκόσμια ασφάλεια. Στον πυρήνα του, είναι μια εδαφική διαφωνία που περιλαμβάνει μια σειρά από υφάλους και μικρά νησιά διάσπαρτα στα ύδατα που συνορεύουν με αρκετές ασιατικές χώρες, όπως η Κίνα, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν.

Κατά τη συνεδρίαση των G7 το περασμένο μήνα στην Ιαπωνία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι το μπλοκ των 28 χωρών θα πρέπει να λάβει μια «σαφή και σκληρή στάση» στις ναυτικές απαιτήσεις της Κίνας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στην επίσκεψή της στο Πεκίνο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την ανησυχία της επί της διαφοράς. «Διάφοροι μηχανισμοί, συμπεριλαμβανομένων πολυμερών θα πρέπει να χρησιμοποιηθούνγια να αποφευχθούν νέες εντάσεις», είπε.

Ο Πρέσβης Yanyi είπε ότι το θέμα της Νότιας Θάλασσας της Κίνας είναι μια εδαφική διαμάχη κυριαρχίας και ως τέτοια θα πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ της Κίνας και των άλλων χωρών.

Το Πεκίνο αρνείται να αναγνωρίσει ως έγκυρη την προσφυγή που κατατέθηκε από τις Φιλιππίνες το 2013 στο διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις έχουν επικρίνει το Πεκίνο για αδιαφορία για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

«Δεδομένου ότι οι διαφορές πάνω από την εδαφική κυριαρχία αφορούν στον πυρήνα των συμφερόντων της Κίνας και ότι η διευθέτηση του εν λόγω είδους διαφορών είναι πέρα από το πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας [UNCLOS, σύμφωνα με την οποία συστάθηκε το δικαστήριο της Χάγης] και η διαιτησία του διαδικασιών, η Κίνα όπως και πολλές χώρες πηγαίνει σε διμερείς διαπραγματεύσεις και όχι στην επίλυσης διαφορών με τρίτα μέρη», τόνισε.

Δεν είναι δουλειά της Ευρώπης

Μιλώντας πριν από ένα συνέδριο, ο Yan Yan, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μελετών για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να χάσει την ουδετερότητά της επί της διαφοράς, αλλά αντίθετα να συμμετάσχει στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Αναφερόμενος σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο, ο Yan δήλωσε ότι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι η πιο επιρρεπής σε πειρατεία περιοχή στον κόσμο. Τα περιστατικά πειρατείας αυξήθηκαν από περίπου 120 το 2013 σε 140 κατά το 2014 και το περασμένο έτος πάνω από το ήμισυ των περιστατικών πειρατείας στον κόσμο συνέβησαν σε εκείνη την περιοχή, είπε.

«Αυτή είναι μια πραγματική απειλή και όχι η εδαφική ή θαλάσσια διαφορά οριοθέτησης. Η λύση της διαφοράς πρέπει να βρεθεί από την Κίνα και τα αιτούντα κράτη. Δεν είναι δουλειά της Ευρώπης να βρεθεί λύση», πρόσθεσε ο Yan.

Η Κίνα θέλει η ΕΕ να παραμείνει ουδέτερη, καθώς φοβάται ότι τα έθνη εναντιώνονται στο Πεκίνο για να ευχαριστήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έχουμε και τις δικές μας ανησυχίες σχετικά με την πραγματική αιτία της συνεχιζόμενης έντασης στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια σοβαρή πρόκληση από τις ΗΠΑ πολιτικά και στρατιωτικά», δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι είναι ενάντια σε ενέργειες στρατιωτικοποίησης της Νότιας Θάλασσας της Κίνας. Ωστόσο, στέλνει όλο και περισσότερα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη κοντά στα παράκτια ύδατα της Κίνας, καθιστώντας το μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Κίνας σε στεριά και θάλασσα, και απειλεί να κλιμακώσει τις εντάσεις στην Ασία», υποστήριξε.

Την Τετάρτη (15 Ιουνίου), οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Νότιοανατολική Ασία εξέφρασαν από κοινού «σοβαρή ανησυχία» για τις αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή, αλλά και η ενότητά τους κατά του Πεκίνου κατέρρευσε αφού ανακάλεσαν μια κοινή δήλωση.

Η έντονα διατυπωμένη δήλωση από την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο εξωτερικών της Μαλαισίας, ανακλήθηκε μόλις ώρες αργότερα, καθώς ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Μαλαισίας είπε ότι χρειάζεται «επείγουσες τροπολογίες».

«Εκφράσαμε τις σοβαρές μας ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες και τρέχουσες εξελίξεις, οι οποίες έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία, έχει αυξήσει τις εντάσεις και μπορεί να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», ανέφερε το νέο ανακοινωθέν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail