Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το ψήφισμα το οποίο ενέκριναν οι γερμανοί βουλευτές και που χαρακτηρίζει τις σφαγές των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις “γενοκτονία”, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι, που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε πως μετά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία η κυβέρνηση θα συζητήσει τα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα ως απάντηση.
Η Αρμενία χαιρέτισε σήμερα την έγκριση από τους γερμανούς βουλευτές ενός ψηφίσματος που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ένα ψήφισμα που αμφισβήτησε με δριμύτητα η Τουρκία η οποία απορρίπτει αυτό τον όρο.
Η Τουρκία κάλεσε τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα αφού οι γερμανοί βουλευτές ενέκριναν απόφαση που χαρακτηρίζει γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε δηλώσει νωρίτερα πως η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Γερμανία για διαβουλεύσεις μετά την ψηφοφορία.
Χαιρετίζει η Αρμενία
“Η Αρμενία χαιρετίζει την έγκριση του ψηφίσματος της Μπούντεσταγκ για την αναγνώριση της γενοκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών λαών”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.
“Είναι μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στην παγκόσμια μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας”, εκτίμησε.
Το υπουργείο εκφράζει λύπη γιατί “οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να απορρίπτουν επίμονα το αναμφισβήτητο γεγονός της γενοκτονίας που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία” υπογραμμίζοντας πως οι πρώην σύμμαχοί της, “η Γερμανία και η Αυστρία, παραδέχονται σήμερα το δικό τους μέρος της ευθύνης” στη γενοκτονία.
Οι Αρμένιοι εκτιμούν πως 1,5 εκατομμύρια ομοεθνείς τους σκοτώθηκαν με συστηματικό τρόπο κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διαρκούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί ιστορικοί και περισσότερες από είκοσι χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, αναγνώρισαν τις σφαγές αυτές ως γενοκτονία.
Η Τουρκία δηλώνει από την πλευρά της πως επρόκειτο για εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο προστίθετο και η πείνα, στη διάρκεια του οποίου 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι σκοτώθηκαν.