του Νίκου Παπαδημητρίου
Πρόβα... εκλογών (όποτε και αν αυτές γίνουν) στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ διαμέσου του εκλογικού νόμου και της πρότασης που θα συζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς, στις διαδοχικές συζητήσεις που θα έχει μαζί τους (αρχής γενομένης από σήμερα, με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο).
Για το σκοπό αυτό η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος έχει καταλήξει να εισηγηθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης ένα αναλογικότερο του σημερινού, εκλογικό σύστημα. Σύστημα που επιθυμεί να εφαρμοστεί στην επόμενη αναμέτρηση. Άρα, σημείο -κλειδί, η συναίνεση των 2/3 της Βουλής.
Μέσα από το εκλογικό σύστημα, η κυβέρνηση ευελπιστεί να χτίσει όμως και τις συμμαχίες του μέλλοντος. Αντιθέτως, «όποιοι (σ.σ από τα μικρά κόμματα ασφαλώς, αφού είναι δεδομένη η αντίρρηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη) αρνηθούν, τότε αυτομάτως θα μπουν στη στρατηγική συμμαχία του Μητσοτάκη», προειδοποιεί στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης, που είναι κοινωνός των εκλογικών σχεδιασμών του Αλέξη Τσίπρα.
Παρατήρηση που, εκ πρώτης όψεως, μπορεί να αφορά τον ηγέτη του «Ποταμιού» Σταύρο Θεοδωράκη, ενδεχομένως όμως και άλλους... Αλλά και η θέση του γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα δεν είναι εύκολη -λένε στην Κουμουνδούρου- γιατί αν απορρίψει την πρόταση Τσίπρα (επικαλούμενος π.χ. το κατώφλι εισόδου στη Βουλή), τότε πώς, εν συνεχεία, θα εξηγήσει στους ψηφοφόρους ότι απέρριψε μια πρόταση που είναι πολύ κοντά στην απλή αναλογική;, αναρωτιούνται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην περίπτωση πάντως που δεν χτισθούν οι αναγκαίες αριθμητικές συμμαχίες, τότε «θα πάμε στις εκλογές με το ισχύον σύστημα και με αυτό θα κερδίσουμε τον Κυρ. Μητσοτάκη», υποστήριζε κυβερνητικό στέλεχος.
Το θέμα αυτό, του εκλογικού νόμου, αλλά και το άλλο, της Συνταγματικής Αναθεώρησης -στο οποίο έχουν ήδη καταγραφεί διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ- θα απασχολήσουν εξάλλου την Κεντρική Επιτροπή του, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας εκτός απροόπτου.
Παράλληλα δε, με την αμιγώς εσωτερική ατζέντα, ο πρωθυπουργός έχει βαρύ ...εξωστρεφές πρόγραμμα: στη συνάντηση με τον Ζαν -Κλοντ Γιουνκέρ, οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για την αξιολόγηση, και κατά βάση το θέμα του χρέους, ακόμη όμως το προσφυγικό, αλλά και το βρετανικό δημοψήφισμα. «Υπάρχει εξαιρετική αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο μερών, και αυτή η σχέση θέλουμε να συνεχιστεί», σημειώνει στο newpost.gr συνεργάτης του πρωθυπουργού. Ενώ στο Στρασβούργο, που θα ταξιδέψει, θα ξεδιπλώσει εκεί τη δικαιωματική ατζέντα: το προσφυγικό και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλο, αλλά και το Σύμφωνο Συμβίωσης, είναι τα θέματα που αναμένεται ότι θα θέσει.