«Ενιαία Κύπρος» με τουρκικό στρατό με-σημαία ΝΑΤΟ
Πληροφορίες Αμερικανού ρεπόρτερ, από τη Μόσχα.
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
Άρθρο του Τζων Χέλμερ, στο ρωσικό μπλογκ «Russia Insider», παρουσιάζει τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σε μυστικές διαπραγματεύσεις με την κ. Βικτώρια Νούλαντ, «με το καρότο και το ρόπαλο», για λύση του Κυπριακού.
Η «αμερικανο-τουρκική» λύση, -όπως την περιγράφει- προβλέπει την δημιουργία Νατοϊκής βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο και διατήρηση τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, ως στρατευμάτων του ΝΑΤΟ. Το «καρότο», στην προσπάθεια να δεχθεί αυτή τη λύση ο κ. Αναστασιάδης και το ΔΗΣΥ, είναι υποσχέσεις αμερικανικών επενδύσεων και προσφοράς όπλων. Και οι απειλές, ή «ένα από τα ρόπαλα» είναι μια σκοτεινή υπόθεση ξεπλύματος ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, από καταζητούμενο στη Ρωσία ολιγάρχη, που μετέφερε το ποσό αυτό μέσω Κύπρου, με τις υπηρεσίες συνεταίρου του προέδρου στο δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη.
Σειρά δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων, με πιο πρόσφατη του αντιπροέδρου κ. Μπάϊντεν, εκφράζουν τελευταία έντονη αισιοδοξία για τη σύντομη λύση του προβλήματος.
Ο Τζων ΄Ελμερ, άλλοτε κάτοικος Κύπρου, τώρα στη Μόσχα εκδότης ιστοσελίδας, διατηρεί διεθνή δικτύωση πηγών, όπως προκύπτει από τα άρθρα του. Στο συγκεκριμένο, με τίτλο «ο Κύπριος ηγέτης σε απόκρυφες συνομιλίες με τη Βικτώρια Νούλαντ», επικαλείται κυπριακές πολιτικές και δημοσιογραφικές πηγές, αλλά και πληροφορίες από ΗΠΑ, Ιρλανδία και Ρωσία.
Το σχέδιο είναι εμπνεύσεως της κ. Νούλαντ (η οποία πρωταγωνίστησε και στην αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία) και απασχόλησε τις πρόσφατες επισκέψεις της στη Λευκωσία, στην Αθήνα και στην ΄Αγκυρα. Οι μυστικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στην Ουάσιγκτων με απεσταλμένο του κ. Αναστασιάδη, τον προσωπικό βοηθό του κ. Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος έμεινε στην Κύπρο, όπου την Τρίτη συναντήθηκε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, πρώην αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, ΄Εσπεν Μπαρθ ΄Εϊντε. Ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Κασουλίδης ανεμένετο να συναντήσει τον Αμερικανό αντίστοιχό του κ. Τζων Κέρυ σήμερα, Δευτέρα.
Ο Χέλμερ γράφει ότι τόσο «λεπτές» είναι οι αυτές οι διαπραγματεύσεις ώστε οι Αμερικανοί ρεπόρτερ του Ρώυτερ, του Ασοσιέϊτετ και του Ρ.Τ. αρνήθηκαν να ανασύρουν τον πέπλο της μυστικότητας θέτοντας ερωτήματα στο Σταίητ Ντηπάρτμεντ».
«Το σχέδιο Νούλαντ –γράφει- προβλέπει να αποσύρει η Τουρκία μερικά από τα στρατεύματα κατοχής και στη συνέχεια νέα τουρκικά στρατεύματα και όπλα να αναπτυχθούν σε βάση του ΝΑΤΟ, που θα εγκατασταθεί στην περιοχή. Το σχέδιο προβλέπει ότι η αντίθεση των Κυπρίων ψηφοφόρων στα τουρκικά στρατεύματα και στο σχέδιο Νούλαντ θα εξουδετερωθεί με υποσχέσεις αμερικανικών επενδύσεων στη τοπική οικονομία και προσφορά αμερικανικών όπλων.»
΄Οσον αφορά στις απειλές, «ένα από τα ρόπαλα –γράφει ο Χέλμερ, επικαλούμενος κυπριακές πολιτικές και δημοσιογραφικές πηγές- είναι οι επιχειρηματικές σχέσεις που είχε ο Αναστασιάδης, πριν γίνει πρόεδρος το 2013, με τον Ρώσο επιχειρηματία και πολιτικό Λεονίντ Λεμπέντεφ, φυγάδα τώρα στις ΗΠΑ. Στις πιεστικές ερωτήσεις του κυπριακού τύπου γι’ αυτή τη σχέση, ο Αναστασιάδης αρνείται να απαντήσει. Πηγές από τη Λευκωσία αναφέρουν αυξανόμενη ανησυχία στο προεδρικό μέγαρο ότι ο πρόεδρος μπορεί να πιεσθεί δικαστικά να το κάνει.
Κλητεύματα, για μαρτυρική κατάθεση και κατάθεση εγγράφων, από το δικηγορικό γραφείο του προέδρου και τον συνεταίρο του Θεοφάνη Φιλίππου, έχουν σταλεί από το Ανώτατο Δικαστήριο Νέας Υόρκης και το Ανώτατος Δικαστήριο Ιρλανδίας. Στην Κύπρο πιθανολογείται ότι με αυτά μπορεί να αποκαλυφθεί ανάμειξη του Φιλίππου και του Αναστασιάδη στην εξαφάνιση ενός δις δολαρίων, που μεταφέρθηκαν, από τον Λεμπέντεφ, μέσω Κύπρου στις ΗΠΑ. Ο Λεμπέντεφ έχει ζητήσει άδεια διαμονής στις ΗΠΑ. Λέγεται ότι σε αντάλλαγμα είναι ομιλητικός για τις επιχειρηματικές σχέσεις του.»
Στις 26 Μαΐου, ο βοηθός του Λεμπέντεφ, Αντρέϊ Κορολιόφ, συνελήφθη στο Βουκουρέστι, βάσει ρωσικού εντάλματος. Κατηγορείται για απάτη και υπεξαίρεση 200 εκατομμυρίων δολαρίων από περιφερειακή επιχείρηση ηλεκτρισμού, ελεγχόμενη από τον Λεμπέντεφ. Λέγεται ότι αυτό το ποσόν εξαφανίσθηκε, μέσω εικονικών κυπριακών εταιρειών ιδιοκτησίας Λεμπέντεφ, εποπτευόμενων από τον Φιλίππου και Αναστασιάδη, προ της εκλογής του ως προέδρου.