Κάθε νέα συνεισφορά, κάθε κείμενο και βιβλίο, προσπάθεια και αναφορά, στην ιδιαίτερη μας πατρίδα, τη Θράκη, είναι μία ψηφίδα που σχηματίζει ξανά το μεγάλο και πλούσιο ψηφιδωτό που καταστράφηκε το 1922. Το ψηφιδωτό το οποίο προσπαθούν θεσμοί, πρόσωπα, σύλλογοι να συνθέσουν ξανά, για να επανέλθει η μνήμη, για να δημιουργηθεί ένα νέο ιστορικό και πολιτικό αλφάβητο που τόσο στερήθηκε η Θράκη και το έχει τόσο ανάγκη.
Κάθε κείμενο για τη Θράκη, μετά από χρόνια στο παρασκήνιο, μετά από την απουσία από την επίσημη πολιτική παιδεία και ιστορία, φέρνει στο πεδίο της σκέψης μας την καταγωγή μας, την κληρονομιά μας, την ταυτότητά μας, τα αιτήματά μας για το μέλλον. Ανάπτυξη και αντίσταση στον τουρκικό εθνικισμό, ανάδειξη της ιστορικής και πολιτικής μας παιδείας.
Κάθε νέα συγκροτημένη αναφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα μας τη Θράκη είναι καθοριστική, αφού μέσα από ένα πολιτικό και ιστορικό αλφάβητο, μέσα από ένα κατεργασμένο λόγο και κυρίως πράξη, μπορούμε από το χώρο των συναισθημάτων και της συγκινησιακής φόρτισης, του χορού και του τραγουδιού ως αποκλειστικού τρόπου προσέγγισης της Θράκης και των άλλων πατρίδων της καθ΄ ημάς Ανατολής, να περάσουμε στη δυναμική, παραγωγική, ζωντανή και δημιουργική μνήμη. Είναι χρέος μας σήμερα να συνεχίσουμε και να αναδείξουμε τη Θρακική αυτογνωσία, για την ανάκτηση της μνήμης, για την αλήθεια, δηλαδή τη μη λήθη.
Με αφορμή το 8ο Πανθρακικό Αντάμωμα που θα γίνει στον Απαλό Αλεξανδρούπολης στις 24, 25 και 26 Ιουνίου 2016, ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Απαλού Αλεξανδρούπολης “Ο ΦΑΡΟΣ”, ανέλαβε την πρωτοβουλία για να εκδώσει το βιβλίο- πρόταση του Θ. Μαλκίδη, για ένα νέο ιστορικό και πολιτικό αλφάβητο για τη Θράκη.
Είναι μία πρόταση αυτογνωσίας και αυτοσεβασμού της Θρακικής ταυτότητας, μία πρωτοβουλία συμπόρευσης της ιστορίας με το μέλλον της Θράκης.