Ανδρέας Μουντζουρούλιας
Σε νέα φάση μπαίνουν οι σχέσεις Ρωσίας και ΝΑΤΟ, καθώς όπως όλα δείχνουν η βορειο-ατλαντική Συμμαχία έχει σκοπό να δημιουργήσει μια νέα ”ψυχροπολεμική” αντιπαράθεση στα σύνορα της Ρωσίας.
Πριν λίγες ημέρες, όπως μεταδίδει το Sputnik, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε πως η στρατιωτική συμμαχία έχει ζητήσει μόνιμες βάσεις με 4.000 στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη και επιπλέον 40.000 ως δύναμη ταχείας αντίδρασης.
Ο λόγος της ανάπτυξης των στρατευμάτων στην Βαλτική και στην Πολωνία, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Jens Stoltenberg, είναι η…. ρωσική ”επιθετικότητα”.
Η εν λόγω απόφαση θα συμφωνηθεί από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στην Σύνοδο Κορυφής στην Βαρσοβία, 8-9 Ιουλίου και φυσικά το ερώτημα είναι τι θα πράξει χώρα μας. Θα πάρει ουδέτερη θέση ή θα πέσει στην παγίδα των ”συμμάχων” μας;
Τα σχέδια του ΝΑΤΟ σύμφωνα με την ρωσική πλευρά απoτελούν πράγματι παραβίαση της Ιδρυτικής Πράξης μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας το 1977, καθώς η αποστολή της μόνιμης δύναμης δημιουργεί μια εικόνα Ψυχρού Πολέμου, όπως πριν λίγες δεκαετίες.
ΠΩΣ ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ”ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ” ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
nato1
Το ΝΑΤΟ το τελευταίο διάστημα πιέζει όλο και περισσότερο για μια στρατιωτική΄”ζώνη Σένγκεν” εντός της Ευρώπης, καθώς θέλει την ενσωμάτωση νέων μελών, υπογράφει υλικοτεχνικές συμφωνίες με άλλες χώρες και προσπαθεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη διέλευση των στρατευμάτων του σε όλη την Ευρώπη.
”Υπό το πρόσχημα της αποτροπής της ρωσικής ”επιθετικότητας”, οι ΗΠΑ πιέζουν για την εμβάθυνση της Συμμαχίας και την περαιτέρω υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας κάθε κράτους-μέλους. Αυτό φαίνεται με το Μαυροβούνιο, που στο εγγύς-μέλλον το θέλουν ως επίσημο μέλος, αλλά και με την Γεωργία, που την θέλουν όλο και πιο κοντά στην ”αυτοκρατορική συμμαχία”, όπως επισημαίνει ο Steven McMillan, γεωπολιτικός αναλυτής σε άρθρο του για το New Eastern Outlook.
Υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο για υλοποιηθεί η ”θριαμβευτική πορεία” του ΝΑΤΟ: Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία των στρατευμάτων και εξοπλισμού στην Ευρώπη.
”Χρειαζόμαστε με ζώνη Σένγκεν για τα αμερικανικά τανκς”, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2015 ο πρώην Πολωνός ΥΠΕΞ Radosław Sikorski.
Η ιδέα αυτή επαναλήφθηκε από την Elisabeth Braw του Atlantic Council τον Ιούνιο που μας πέρασε σε άρθρο της για το Foreign Affairs.
”Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι πρόθυμα να υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον, αφού έχουν τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό για να το πράξουν. Αλλά υπάρχει και ένα πρόβλημα. Σε ορισμένα νέα κράτη-μέλη, οι γέφυρες και οι σιδηρόδρομοι δεν είναι κατάλληλες για τις μεγάλες μετακινήσεις στρατευμάτων και επίσης ένα αλλο ζήτημα που απογοητεύει τους διοικητές. Είναι η επίπονη διαδικασία που χρειάζεται για να πάρουν άδεια τα στρατεύματα για να μετακινηθούν. Ως εκ τούτου χρειαζόμαστε μια ζώνη ”Σένγκεν” για στρατιωτικούς λόγους”, όπως υποστήριξε η Braw.
”Mε μια στρατιωτική Σένγεν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να διασχίζουν τα σύνορα, με τον ίδιο τρόπο που κάνοι και οι πολίτες της ΕΕ, χωρίς να χρειάζεται να δείξει τις άδειες”.
Εν τω μεταξύ οι χώρες της Βαλτικής έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για να διευκολύνουν τους περιορισμούς για τη διέλευση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ. ”Υποστηρίζουμε την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Εσθονός Υπουργός Άμυνας Hannes Hanso.
Επιπλέον, στις 25 Μαΐου το κοινοβουλίου της Σουηδίας επικύρωσε συμφωνία για τη χορήγηση άδειας στο ΝΑΤΟ για μεγαλύτερη πρόσβαση στη χώρα σε περίπτωση ενός πολέμου.
Νωρίτερα, το Φεβρουάριο του 2016, η Σερβία υπέγραψε συμφωνία για υλικοτεχνική υποστήριξη με τη Συμμαχία. Η συμφωνία δίνει το δικαίωμα στο ΝΑΤΟ να κυκλοφορεί ελεύθερα σε ολόκληρο το κράτος.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
Όπως μεταδίδεται από ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γιεβγκένι Λουκιάνοφ, προέβη σε δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η απάντηση της Μόσχας στην ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας θα είναι «συμμετρική και αποτελεσματική».
Μιλώντας στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF: St. Petersburg International Economic Forum), ο Λουκιάνοφ δήλωσε ότι οι επιλογές της Ρωσίας θα απαντούν με σαφήνεια στις ενέργειες της Δύσης, χωρίς μάλιστα να είναι και ιδιαιτέρως δαπανηρές.
Πριν λίγες εβδομάδες το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας έλαβε μια σειρά μέτρων με στόχο να αντισταθμίσει την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα.
“Μέχρι το τέλος της χρονιάς, δύο νέες μεραρχίες θα έχουν σχηματισθεί στη στρατιωτική περιφέρεια της Δύσης και μια άλλη στη στρατιωτική περιφέρεια του Νότου”, δήλωσε ο κ. Σοϊγκού.
Η Ρωσία απάντησε πριν λίγους μήνες άμεσα στην αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ πουτέθηκε σε λειτουργία στη Ρουμανία με βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας (στελθ) εμβέλειας 10.000 χλμ!
Η Ρωσία είχε προχωρήσει εδώ και καιρό στη δημιουργία νέων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, με έμφαση στην ικανότητα διάτρησης της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ.
Ο ιδρυτής της αμερικάνικης εταιρείας ανάλυσης και πληροφοριών Stratfor, Τζορτζ Φρίντμαν, πιστεύει ότι η εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στη Ρουμανία είναι περισσότερο κίνηση συμβολικού χαρακτήρα παρά πραγματικής ανάπτυξης αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.
«Το σύστημα είναι σχεδιασμένο να αναχαιτίζει έναν ή μικρό (άγνωστο) πλήθος πυραύλων που κατευθύνονται σε μία μεγάλη περιοχή. Κάτι τέτοιο θα ήταν αναποτελεσματικό απέναντι στη Ρωσία, αν αυτή επιχειρούσε πυρηνική επίθεση εναντίον της Ευρώπης, καθώς το σύστημα θα υπερφορτωνόταν ακόμα και στην περίπτωση μικρού αριθμού πυραύλων, ενώ απεναντίας οι Ρώσοι έχουν τη δυνατότητα μαζικού χτυπήματος», δήλωσε ο Φρίντμαν.
Και φυσικά η Ρωσία δεν σταματά εδώ, καθώς αναπτύσσει νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Μήπως το ΝΑΤΟ να το ξανασκεφτεί;
Η ΑΝΤΙΒΑΛΛΙΣΤΙΚΗ ”ΣΑΪΤΑ”
Η Ρωσία αναπτύσσει υπερηχητικά ανεμόπτερα, σαν μεγάλες σαΐτες, τα οποία θα έχουν ταχύτητα έως 10 Mach, δηλαδή 12.500 χλμ την ώρα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.
Πέρυσι η Ρωσία ανακοίνωσε τις έναρξη δοκιμών στα Yu-71, ως μέρος ενός μυστικού προγράμματος αντιβαλλιστικής προστασίας με την ονομασία “Project 4202, σημειώνει το Sputnik.
H Ρωσία φέτος δοκίμασε με επιτυχία το Yu-74 το οποίο εκτοξεύτηκε από την βάση πυραύλων του Dombarovsky στο Orenburg και χτύπησε στόχο στην Kamchatka στην Ανατολική Ρωσία, 6,168 χλμ μακριά.
Οι Ρώσοι έχουν σκοπό να αναπτύξουν τα πυραυλικά τους συστήματά ώστε, όπως υποστηρίζουν να αποτρέψουν στο μέλλον κάθε νέα επιχείρηση Barbarossa εναντίον τους.
Τα Yu-74 θα εκτοξεύονται από τα ρωσικά συστήματα αντιβαλλιστικής προστασίας RS-28 Sarmat, ενώ δεν έχουν δοθεί άλλες πληροφορίες αναφορικά με τα Yu-74 και τα συστήματα που θα περιλαμβάνουν.
ΟΙ ΑΟΡΑΤΟΙ S-400 KAI S-500
Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία stealth αλλάζει το παιχνίδι και δίνει την δυνατότητα στο να επιτύχεις τους σκοπούς που θέτεις, τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας S-400 και S-500, θα λάβουν μια νέα αναβάθμιση, που θα τους δώσει την δυνατότητα να κρύβονται από τον δορυφόρου του εχθρού, από κατασκοπευτικά αεροπλάνα και ραντάρ, όπως ανέφερε η εφημερίδα Izvestiya.
Το πυραυλικό σύστημα S- 400 είναι ένα σύστημα μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς νέας γενιάς.Το S-500 είναι νέα, η 5η, κατά σειρά γενιά των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων.
Το σύστημα S-500, το νέο ρωσικό υπερόπλο, έχει σχεδιαστεί ώστε να ξεπερνά τις δυνατότητες του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400 Triumf.
H πλήρης διάθεση του νέου πυραυλικού συστήματος και η αντικατάσταση όλων των S-400 αλλά και των S-300 έχει προγραμματιστεί για το 2020.
Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς S-500 είναι σε θέση να ανιχνεύσουν και να χτυπήσουν ταυτόχρονα έως και δέκα βαλλιστικούς στόχους- που πετούν με υπερηχητική ταχύτητα έως και επτά χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, δυσκολεύοντας ακόμα και τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS.
Ο αρχικός στόχος είναι να ενταχθούν σε υπηρεσία 10 τάγματα με το σύστημα μέχρι το 2020.
Mε λίγα λόγια η Πολωνία, τα Βαλτικά κράτη και οι υπόλυποι πρόθυμοι, πρέπει να σκεφτούν καλύτερα τι κάνουν, γιατί η στρατιωτική βοήθεια από τον Ατλαντικό μπορεί να μην φτάσει ποτέ…
πληροφορίες: sputniknews.com