Ένα φιλόδοξο σχέδιο έχει εκπονήσει η ρωσική διπλωματία με στόχο να αξιοποιήσει την ορθοδοξία ως ενοποιητικό παράγοντα στην περιοχή των Βαλκανίων, διευκολύνοντας διά της μεθόδου αυτής και την αποτροπή εξοβελισμού της από την περιοχή σε περισσότερα – ασφαλώς – του θρησκευτικού επίπεδα, καθώς η Μόσχα θεωρεί ότι ο ρωσικός πολιτισμός σε όλες του τις διαστάσεις, είναι εγγενές τμήμα του ευρωπαϊκού.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Άλα Μανίλοβα, η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια διαδρομή-προσκύνημα που θα διέρχεται από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Σερβία και θα περιλαμβάνει εμβληματικά αξιοθέατα της ορθοδοξίας, τα οποία όμως θα έχουν ειδική συναισθηματική αξία για όσους τα επισκεφτούν στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού, για τον οποίο έχει γίνει λόγος ουκ ολίγες φορές και στη χώρα μας.
Όπως ανέφερε, για το θέμα έχει συζητήσει με την Ελληνίδα υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία φέρεται να υιοθετεί εξαιρετικά θετική στάση απέναντι στο εγχείρημα αυτό, κάτι που ασφαλώς θα είχε μεγάλη απήχηση και στο πολιτικό ακροατήριο του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κόμματος από το οποίο προέρχεται.
Και η Βουλγαρία όμως είναι σύμφωνη, καταρχήν, με την ιδέα, αν και όπως ανέφερε η Ρωσίδα υπουργός δεν έχει συζητηθεί ακόμα το πρακτικό μέρος του σχεδίου, ενώ αναμένει θετική ανταπόκριση και από την πλευρά της Σερβίας.
Η εφαρμογή του σχεδίου πάντως σχεδιάζεται να προωθηθεί με την οικονομική στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης που διαθέτει σημαντικά κονδύλια για την ανάπτυξη και την προώθηση των ευρωπαϊκών πολιτιστικών οδών, υιοθετώντας τους, με στόχο να μεγιστοποιήσει το ενδιαφέρον.
Η Ρωσία ενδιαφέρεται στο μέλλον να αναπτύξει σε συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους της έναν ταξιδιωτικό δρομολόγιο που θα έχει ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο και θα έχει ως έμπνευση το έργο του Μεγάλου Πέτρου, με τη συμμετοχή της Αυστρίας, της Γαλλίας και πιθανότατα της Ολλανδίας.