Η Βρετανία δε φεύγει - Χείριστη εξέλιξη για την ΕΕ που δε θα αλλάξει και τραγική για την Ελλάδα που θα την πληρώσει

Τα περιθώρια ανόδου των μετοχών και στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένα όσο τα σύννεφα του Φθινοπώρου πυκνώνουν επικίνδυνα.
Όλες οι ενδείξεις με βάση τις δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή σκηνικού και του status quo στην Βρετανία.
Θα παραμείνει στην ΕΕ αν και δεν είναι σαφές τι ποσοστό θα λάβει το remain η παραμονή και τι ποσοστό θα λάβει το Brexit, εκτιμάται διαφορά 4%, το Brimain 52% έναντι του Brexit 48%.

Αν τελικώς η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί γιατί κανείς δεν πρέπει να είναι βιαστικός όταν πρόκειται για κάλπη

Θα πρέπει να αποτιμηθούν τα εξής

1)Η διαφορά σε ποσοστό της παραμονής έναντι του Brexit;
Είναι προφανές ότι αν κερδίσει η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ η πολιτική καθεστηκυία τάξη της ΕΕ θα αισθανθεί τεράστια ανακούφιση.

Ωστόσο το ποσοστό διαφοράς μεταξύ Brimain και Brexit θα έχει μεγάλη σημασία και σημειολογία.
Αν κερδίσει η παραμονή με μικρή διαφορά η νίκη θα είναι Πύρρειος καθώς και σε άλλες χώρες μπορεί να τεθούν ζητήματα δημοψηφισμάτων, Γαλλία, Ιταλία κ.α.

Αν η διαφορά είναι μεγάλη προφανώς ισχυροποιείται το ευρωπαϊκό ρεύμα.

2)Η πολιτική επίδραση του αποτελέσματος της Βρετανίας στην ΕΕ;
Σίγουρα η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ βραχυχρόνια θα εκτονώσει την πίεση στου θεσμούς της ευρωζώνης.

Ωστόσο η περίπτωση της Βρετανίας είναι 100% σίγουρο ότι θα βρει μιμητές καθώς η ευρωπαϊκή ένωση στο εσωτερικό της έχει ισχυροποιήσει τους ευρωσκεπτικιστές.

3)Η πολιτική επίδραση του αποτελέσματος της Βρετανίας στην Ελλάδα;

Στελέχη της κυβέρνησης έγκαιρα – και θεωρούμε σωστά – είχαν διαγνώσει ότι αν υπάρξει Brexit η Ελλάδα θα έβγαινε κερδισμένη.
Στον κίνδυνο να ακολουθήσουν την Βρετανία και άλλα κράτη, η προσοχή των ευρωπαίων θα έπεφτε και στην Ελλάδα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι και το χρέος θα επίλυαν πιο γρήγορα και ελαστικοποιούσαν την λιτότητα χωρίς νόημα.

Σε ένα σενάριο Brexit η Ελλάδα δεν θα ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος αλλά η χώρα που χρειάζεται την βοήθεια της Ευρώπης.
Ο κίνδυνος του Brexit και παλαιότερα ο κίνδυνος του προσφυγικού ήταν αυτοί που βοήθησαν την Ελλάδα να περάσει τις αξιολογήσεις και να πάρει την δόση και μια μελλοντική λύση για το χρέος.

Οι κίνδυνοι του πρόσφατου παρελθόντος ευνόησαν την Ελλάδα.

Η ΕΕ δεν ήθελε με προσφυγικό και Βρετανία η Ελλάδα να αποτελεί ανοικτό ζήτημα.

Σκεφθείτε το δημοψήφισμα στην Βρετανία με το ελληνικό ζήτημα άλυτο θα έδινε ισχυρό πλεονέκτημα στο Brexit.
Τα δεδομένα άλλαξαν, μια δολοφονία στάθηκε αφορμή αλλά αιτία η επαναξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων από ένα Brexit και η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ κερδίζει έδαφος με πιθανό σενάριο να κερδίσει στο δημοψήφισμα.
Αν κερδίσει θα σημειωθεί ράλι στις αγορές μικρού διαστήματος, στην Ελλάδα λίγο μεγαλύτερο, θα πάρουμε και το waiver στις 22 Ιουνίου και…..μετά τέλος τα δώρα και οι χάρες στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει στέλεχος της Societe Generale που μίλησε στο bankingnews «η Ελλάδα συγκυριακά έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης από την ΕΕ λόγω προσφυγικού και Βρετανίας.

Η ΕΕ θα δείξει το πραγματικό της πρόσωπο από τον Σεπτέμβριο οπότε και θα ανοίξουν νέα μέτωπα και νέες διαπραγματεύσεις και νέες αξιολογήσεις.

Θεωρώ ότι αν δεν προκύψει κάποιος νέος κίνδυνος η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπιστεί με χαλαρότητα»
Ήδη ο υπουργός Εργασίας Κατρούγκαλος έχει προειδοποιήσει ότι θα χυθεί αίμα τον Σεπτέμβριο με τα εργασιακά, καθώς οι δανειστές και το ΔΝΤ ζητάει αίμα...

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μετάφραση στο μήνυμα που στέλνει ο Κατρούγκαλος.

4)Η επίδραση του αποτελέσματος στις αγορές.

Η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θα δώσει μια μικρή ώθηση στις αγορές καθώς ένας μεγάλος κίνδυνος θα έχει απομακρυνθεί.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όμως δεν έχουν πολλά περιθώρια, ίσως λίγο πιο πάνω και μετά τέλος.
Οι διεθνείς αγορές χρωστούν μια καλή διόρθωση.
Όσον αφορά την Ελλάδα η ελληνική εμποροπανήγυρις θα ολοκληρωθεί έως τις 660 μονάδες.
Τα περιθώρια ανόδου των μετοχών και στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένα όσο τα σύννεφα του Φθινοπώρου πυκνώνουν επικίνδυνα.

bankingnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail