Στην εφημερίδα HAARETZ δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του Arie Mekel με τίτλο «Η συμφωνία συμφιλίωσης με την Τουρκία αφήνει την Ελλάδα και την Κύπρο σε αγωνία»
Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι η συμφωνία συμφιλίωσης Ισραήλ-Τουρκίας δημιουργεί έντονη ανησυχία σε Αθήνα και Λευκωσία σχετικά με το μέλλον των σχέσεων τους με το Ισραήλ και επισημαίνει ότι δεν είναι τυχαίο που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, στη συνέντευξη Τύπου της Ρώμης, ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα της συμφωνίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Συνεχίζοντας, ο Mekel κάνει μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες ήρθαν πιο κοντά δύο μήνες μετά το περιστατικό του Mavi Marmara το 2010. Tον Ιούλιο του ίδιου έτους, αναφέρει ο Mekel, ο τότε σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, εξηγώντας στον έκπληκτο ελληνικό λαό ότι εφόσον δεν υφίστανται πλέον στενές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, η Ελλάδα μπορεί να καλύψει αυτό το κενό. Οι σχέσεις Ισραήλ -Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στο ζενίθ, ειδικά όσον αφορά στον τομέα ασφαλείας. Ωστόσο, μετά την σύσφιξη των εν λόγω σχέσεων, οι Έλληνες κάθε πολιτικής βαθμίδας, καθώς και άτομα του ακαδημαϊκού χώρου και των ΜΜΕ, ρωτούσαν ποιο θα είναι το μέλλον των αναβαθμισμένων αυτών σχέσεων εάν το Ισραήλ συμφιλιωθεί με την Τουρκία. Το ερώτημα αυτό τέθηκε σε όλες τις συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κρατών κατά τα τελευταία χρόνια, καθώς και στην τριμερή συνάντηση κορυφής των ηγετών Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου στην Λευκωσία, φέτος τον Ιανουάριο. Η ξεκάθαρη απάντηση που έδινε το Ισραήλ όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου στηρίζονται σήμερα στις δικές τους γερές βάσεις και ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από πιθανή συμφιλίωση του Ισραήλ με την Τουρκία. Εντούτοις, το Ισραήλ δεν αρνήθηκε ότι θεωρεί στρατηγικής σημασίας τις σχέσεις του με την υπερδύναμη της περιοχής (την Τουρκία) και ότι επιθυμεί να συμφιλιωθεί μαζί της όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Όπως αναφέρει ο Mekel, η συμφωνία με την Τουρκία κινδυνεύει να επηρεάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα, και σε χαμηλότερη κλίμακα, με την Κύπρο. Οι στενές σχέσεις μεταξύ τους βασίζονται σήμερα κυρίως σε συνεργασία στον τομέα ασφάλειας, πραγματοποιώντας κοινές στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις, μερικές φορές με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, καθώς και με τη συνεργασία του ΠΝ των δύο χωρών. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχει τοποθετηθεί στην Αθήνα Στρατιωτικός Ακόλουθος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος και για τη Λευκωσία, το Βουκουρέστι και τη Σόφια. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, σε περίπτωση που αναβιώσει η στενή σχέση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας σε θέματα ασφάλειας και πληροφοριών, ακόμη και αν μεσολαβήσει κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, κινδυνεύουν να χαλαρώσουν οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου μπορεί να είναι ιδιαίτερα απογοητευτική για την Ελλάδα και την Κύπρο, δεδομένου ότι, τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ τους υποσχέθηκε επανειλημμένα ότι όταν θα έχει τη δυνατότητα εξαγωγής φυσικού αερίου θα το πραγματοποιήσει σε συνεργασία με αυτές τις χώρες, και οι προσδοκίες στην Αθήνα και τη Λευκωσία είναι υψηλές για το συγκεκριμένο θέμα. Κατά την τριμερή συνάντηση κορυφής τον Ιανουάριο στη Λευκωσία μεταξύ του Νετανιάχου, του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, και του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας τονίσθηκε ιδιαίτερα και συζητήθηκε ευρέως. Στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρθηκε ότι «οι τρεις χώρες θεωρούν τον τομέα της ενέργειας, και ιδιαίτερα τον τομέα του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ως δυνατή βάση συνεργασίας στη Λεκάνη της Μεσογείου». Αποφασίστηκε τότε η σύσταση κοινής επιτροπής για την εξέταση των τρόπων εξαγωγής ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, περιλαμβανομένης της εγκατάστασης αγωγού για την μεταφορά του φυσικού αερίου. «Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι σημειώθηκε έντονη δραστηριοποίηση αυτής της επιτροπής τους τελευταίους μήνες, ενώ, από την άλλη, ο Νετανιάχου, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, επέλεξε να υπενθυμίσει τη μελλοντική συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα αυτό και τα λεγόμενά του σίγουρα δεν ήταν ευχάριστα [νέα] για τους Κύπριους και τους Έλληνες», σημειώνει ο Mekel.
Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος αναφέρει: «Επισήμως, όπως ήταν επόμενο, οι ανακοινώσεις που βγήκαν από την Αθήνα ήταν χλιαρές. Η Ελλάδα προτιμά να ισχυρίζεται ότι οι σχέσεις της με την Τουρκία είναι καλές, παρά την ιστορική εχθρότητα και τις παρούσες δυσκολίες όσον αφορά το θέμα των συρίων προσφύγων που φτάνουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Όσον αφορά την Κύπρο, αυτόν τον καιρό πραγματοποιούνται εκ νέου εντατικές [διμερείς] συνομιλίες για τη συμφιλίωση των Ελλήνων και των Τούρκων στα εδάφη της και οι πλέον αισιόδοξοι βλέπουν στην συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας μια ακτίνα φωτός από αυτή ακριβώς την οπτική γωνία: Εύχονται αυτό να αποτελέσει, ενδεχομένως, το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων και εντός της Κύπρου».