Η Κίνα έχει σοβαρή εμπλοκή με το χρέος της.
Αυτό το συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί από τις δηλώσεις του αναπληρωτή επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντέιβιντ Λίπτον.
Το Σάββατο 11 Απριλίου ο Λίπτον μίλησε στη νότια κινεζική πόλη Shenzhen,για τις απώλειες των Κινεζικών Τραπεζών,λόγω του χρέους των κρατικών επιχειρήσεων που έχει φθάσει το 7% του ΑΕΠ.
Ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (PBOC), Zhou Xiaochuan ,στο συνέδριο του Κινέζικου Φόρουμ για την Ανάπτυξη, ανοιχτά αναγνώρισε ότι το υπερβολικά υψηλό χρέος των κινεζικών εταιρειών θα δημιουργήσει μακροοικονομικούς κινδύνους. Και στις αρχές Μαρτίου, η Moody προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας, λόγω της αύξησης του χρέους και τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, το συνολικό χρέος της Κίνας – καταβάλλεται από όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής, των τραπεζών, του τομέα των νοικοκυριών – κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 ανήλθε σε 249% του ΑΕΠ – κατά 248% του ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες και 270% στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή το κινεζικό χρέος αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς: ακόμα και το τέλος του 2007, το συνολικό χρέος της Κίνας δεν υπερβαίνει το 148% του ΑΕΠ.
Η αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed.θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική κατάρρευση.
Εάν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% θα έχει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Η Κριστίν Λαγκάρντ,δεν κρύβει ότι είναι κατά της αύξησης των επιτοκίων για να μην καταρρεύσει ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία: Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη, και Κίνα.
Τώρα όλα τα μάτια είναι για την Ευρώπη – για την πιθανή έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (το λεγόμενο Brexit).
Η κατάρρευση της κινεζικής φούσκας, θα οδηγήσει σε μαζικές πτωχεύσεις και αύξηση της ανεργίας στην Κίνα. Και τότε η κρίση θα εξαπλωθεί στην χρηματιστηριακή αγορά ,στην αγορά ακινήτων της Κίνας. Σε αυτό το σενάριο, το γουάν γρήγορα θα κατρακυλήσει.Αλλά επιπλέον, νομίζω ότι η κρίση
θα εξαπλωθεί και σε αναδυόμενες οικονομίες πρώτα, και στη συνέχεια στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Στην Κίνα, μπορώ να σας υπενθυμίσω, υπάρχουν 14 εκατομμύρια επιχειρήσεις. Έτσι, κάθε χρόνο
στη ΛΔΚ πτωχεύουν 1.000.000 επιχειρήσεις, και κάθε χρόνο δημιουργούνται 1.000.000 νέες επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, οι κινεζικές τράπεζες δεν είναι εξοικειωμένες με την πτώχευση.
Στην πραγματικότητα, η κινεζική οικονομία δεν είναι τόσο κακή όσο φαίνεται.