Από το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης... στην υπογραφή του Ελληνικού - Τι δε μας είπαν

Πολλοί πιστεύουν ότι κάποια στιγμή η ελληνική δικαιοσύνη θα αποφανθεί ότι το Ελληνικό, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, όπως έγινε και με το Mall
«To ΤΑΙΠΕΔ είναι εκτροφείο σκανδάλων...
Οι ιδιωτικοποιήσεις των τελευταίων χρόνων ήταν ξεπούλημα για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα».
Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα όσα δήλωνε σε συνεντεύξεις του τον Ιανουάριο του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Για την περίπτωση δε, του Ελληνικού ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωνε ευθαρσώς ότι «αν είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να εγκρίνει ή να επικυρώσει συμφωνίες που έγιναν όπως αυτή στο «Ελληνικό» τότε ο κόσμος καλύτερα να ψηφίσει τον Αντώνη Σαμαρά», ενώ διατείνοταν προς κάθε κατεύθυνση ότι αν έρθει στην εξουσία θα ακυρώσει το διαγωνισμό.
Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει αυτό που κατονόμαζε σκάνδαλο και μάλιστα με τους ίδιους ακριβώς όρους.
Η υπογραφή της σύμβασης έρχεται την στιγμή που ολοένα και περισσότερες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία παραχώρησης του Ελληνικού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης.
Σε τιμή τουλάχιστον δυόμιση φορές μικρότερη, με «ανορθόδοξες» εκτιμήσεις και αντιεπιστημονικές μεθοδεύσεις, αλλά και με ανοιχτά τεράστια ζητήματα νομιμότητας πουλήθηκε, το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και το παράκτιο μέτωπο στη Lamda Development του ομίλου Λάτση, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη του μηχανικού Γιώργου Αναματερού, που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα.
Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Ελληνικό (το 2014, με κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου) και τα τότε δημοσιεύματα, ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γ. Δραγάτσης, με έγγραφό του στις 13/11/2014 ανέθεσε στους πραγματογνώμονες, Γιώργο Αναματερό και Γιάννη Μελά να εκτιμήσουν την εμπορική αξία του ακινήτου Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού – Αγίου Κοσμά (ΜΠΕΑ).
Εκτός από το τίμημα, τα ζητήματα νομιμότητας που εγείρονται αφορούν, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση της έκτασης για 99 χρόνια και όχι για 50, ενώ η Lamda αποκτά το 30% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας, κάτι που σημαίνει ότι ιδιοποιείται δημόσιο ακίνητο.
Όμως και μία ακόμη μελέτη ήρθε στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα για τον διαγωνισμό και τη σύμβαση που έχει ήδη υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ με τη Lamda.
Πρόκειται για την έκθεση της Ομάδας Έργου, η οποία αποτελείται από τον Νίκο Μπελαβίλα, διευθυντή Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου, τονΙωάννη Πολύζο, ομότιμο καθηγητή στον ΕΜΠ και πρώην πρόεδρο του ΟΡΣΑ, τηΒίβιαν Γλένη, νομικό MSc πολεοδόμο, την Πωλίνα Πρέντου, αρχιτέκτονα MSc πολεοδόμο, τον Πασχάλη Σαμαρίνη, δρα αρχιτέκτονα-πολεοδόμο, και τον Λουκά Τριάντη, δρα αχριτέκτονα-πολεοδόμο.
Η έκθεση παραδόθηκε προς τα τέλη του Μαρτίου στον υπουργό Επικρατείας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με τους όρους της σύμβασης που έχουν υπογράψει από το 2014 το ΤΑΙΠΕΔ και η Lamda, «το ελληνικό Δημόσιο και ο πωλητής επιβαρύνονται με δυσανάλογο τρόπο και αναλαμβάνουν υπερβολικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις απέναντι στον αγοραστή, ώστε να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η επένδυση στο μέλλον να τους επιβαρύνει υπέρμετρα».

Από που προκύπτουν έσοδα 10 δισ. ευρώ;

Χτες κατά την υπογραφή της σύμβασης του Ελληνικού, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ μίλησε για το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης αλλά και για έσοδα 10 δισ. ευρώ που θα αποκομίσει το ελληνικό δημόσιο.
Βέβαια, κανείς δεν γνωρίζει από πού θα προέλθουν αυτά τα έσοδα, εκτός αν αναφερόταν στις επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ που προβλέπεται να υλοποιήσει η Lamda Development (μαζί με τα 915 εκατ. ευρώ του τιμήματος).
Τα χρήματα όμως αυτά δεν αποτελούν έσοδα του κράτους.
Εκτός αν μέρος αυτών προέλθουν από την άδεια καζίνο, που αν και δεν προβλεπόταν αρχικώς στο διαγωνισμό, εντούτοις δόθηκε εν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.
Aντίθετα, το δημόσιο εκτιμάται ότι θα βγει ζημιωμένο καθώς:

- ανέλαβε ρόλο εγγυητή για την πλήρη λειτουργία της Πολεοδομίας Ελληνικού καθ’ όλη τη δεκαετία της επένδυσης αλλιώς θα πληρώνει ρήτρες,

- σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μόνο η μετεγκατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών που στεγάζονται στο Ελληνικό (ΕΜΥ, η ΥΠΑ, το ΕΛΚΕΘΕ, το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ, το Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά, υπηρεσίες του Δήμου Ελληνικού, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού κ.ά.) θα στοιχίσει στα κρατικά ταμεία περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Ποσό που υπερβαίνει το ίδιο το τίμημα της πώλησης, το οποίο ανέρχεται μόλις στα 915 εκατ ευρώ.

- Σύμφωνα με το ΤΕΕ, που είναι ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους, το οικονομικό αντάλλαγμα της παραχώρησης είναι 222% χαμηλότερο από τη σημερινή εμπορική του αξία

- Στη σύμβαση υπάρχει όρος που προβλέπει ότι στην περίπτωση που με τη λήξη της τρίτης πενταετίας ο επενδυτής δεν έχει εκπληρώσει τουλάχιστον το ένα τρίτο της επενδυτικής υποχρέωσής του επιστρέφονται οι μετοχές στο Δημόσιο.
Με τον συγκεκριμένο όρο η Lamda Development έχει περιθώριο 15 ετών εντός των οποίων μπορεί να προχωρήσει μόνο τις πρόδρομες εργασίες!

- Το ύψος απόδοσης των κεφαλαίων του επενδυτή ορίστηκε στο 15% όταν σε διεθνή κλίμακα οι επενδύσεις σε ακίνητα αποδίδουν έως 8%

-Το κόστος των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που υπάρχουν μέσα στο φιλέτο των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού-Αγίου Κοσμά ανέρχεται στα 343,2 εκατ. ευρώ…. γεγονός που σημαίνει ότι μόνον η αξία των εκχωρούμενων υποδομών είναι μεγαλύτερη από την προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ της Lamda Development.

Πολλοί πιστεύουν ότι κάποια στιγμή η ελληνική δικαιοσύνη θα αποφανθεί ότι το Ελληνικό, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, όπως έγινε και με το Mall του Ομίλου Λάτση, όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από πολύ καιρό απεφάνθη ότι αποτελεί το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης.

Μόνο που θα έχουν περάσει αρκετά χρόνια και κανείς από τους εμπλεκόμενους σε αυτή την ιστορία, δεν θα κληθεί να πληρώσει το «μάρμαρο».

Ελένη Μπότα

bankingnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail