«Μη αναστρέψιμο» το Brexit προειδοποιεί ο Κάμερον λίγο πριν το δημοψήφισμα

Ως Πρωθυπουργός θα αποδεχθεί την όποια απόφαση των Βρετανών πολιτών αναφορικά με το μέλλον της χώρας τους στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC βράδυ της Κυριακής, τονίζοντας όμως ότι θα πρόκειται για μία «μη αναστρέψιμη» απόφαση. «Η έξοδος από την ΕΕ θα είναι οριστική», είπε ο κ. Κάμερον.

Η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος ξανάρχισε την Κυριακή μετά από τριήμερο διάλειμμα λόγω της δολοφονίας της βουλευτή Τζο Κοξ, με όλα τα μεγάλα πολιτικά ονόματα από αμφότερες τις παρατάξεις να εκθέτουν τα επιχειρήματά τους με άρθρα στις κυριακάτικες εφημερίδες και τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Ο κ. Κάμερον δέχθηκε αρκετά επιθετικές ερωτήσεις από τα μέλη του επιλεγμένου κοινού στο στούντιο του BBC σε σχέση με το πώς έχει διαχειριστεί την εκστρατεία, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για απόπειρα κατατρομοκράτησης των πολιτών.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός απάντησε επαναλαμβάνοντας ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι σε περίπτωση Brexit είναι υπαρκτοί, παραπέμποντας στις αναλύσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των οικονομολόγων και των μεγάλων ανεξάρτητων οργανισμών εντός και εκτός Βρετανίας.

Πρόσθεσε ότι αν η Βρετανία αποφασίσει να βγει από την ΕΕ η νέα εμπορική, συμφωνία που θα συνάψει με τον οργανισμό δε θα είναι όσο καλή θα ήταν με την παραμονή της και επιβεβαίωσε ότι για να καλυφθεί η τρύπα στα δημόσια οικονομικά από ένα Brexit θα χρειαζόταν ένας έκτακτος προϋπολογισμός με δαπάνες περικοπών ή αυξήσεις φόρων.

Στις ερωτήσεις περί της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης ξεχώρισε η αναφορά στο ενδεχόμενο άσκησης βρετανικού βέτο κατά της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ. Ο κ. Κάμερον είπε ότι αυτό το ερώτημα είναι άτοπο, καθώς θα χρειαστούν δεκαετίες για την ένταξη της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας ότι με τους τρέχοντες ρυθμούς κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης η τελική ένταξη της χώρας θα γίνει το έτος 3.000.

Ο κ. Κάμερον σχολίασε ότι το επιχείρημα της εκστρατείας Leave ότι η Τουρκία θα μπει στην ΕΕ ανοίγοντας τα σύνορα σε 70 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες είναι η μεγαλύτερη παραπλάνηση αυτής της προ-δημοψηφισματικής περιόδου. «Αν θέλουμε να φύγουμε από την ΕΕ ας φύγουμε, αλλά όχι στη βάση εντελώς αναληθών ισχυρισμών», είπε ο Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, με άρθρα του ο κ. Κάμερον είχε σημειώσει ότι το δημοψήφισμα αποτελεί μία «υπαρξιακή απόφαση» για τους Βρετανούς, χωρίς επιστροφή σε περίπτωση Brexit. Ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε στο ITV ότι η έξοδος από την ΕΕ θα στοίχιζε στη Βρετανία τουλάχιστον 5% με 6% του ΑΕΠ της.

Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ σημείωσε σε άρθρο του ότι η Βρετανία δε θα περνούσε σε ύφεση μετά από ένα Brexit, ενώ μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του BBC είπε ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει ένας φάρος προοδευτικότητας εκτός ΕΕ για όλο τον κόσμο.

Στην ίδια εκπομπή ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανώτατο όριο στον αριθμό των μεταναστών στο πλαίσιο της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών εντός ΕΕ, υπερασπιζόμενος την προσφορά των μεταναστών και επικρίνοντας την κυβέρνηση των Συντηρητικών, αλλά και την ΕΕ για την πολιτική λιτότητας που περιορίζει τους διαθέσιμους πόρους για τους πολίτες. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων έναντι της Ελλάδας, λέγοντας ότι αν επιτρέπεται η εξάπλωση της φτώχειας, είναι επόμενο πολλοί άνθρωποι να αναζητούν διέξοδο σε μια άλλη χώρα.

Ο Μπόρις Τζόνσον, εξάλλου, κάλεσε τους πολίτες κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της εκστρατείας Vote Leave να αξιοποιήσουν τη μοναδική ευκαιρία να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας τους.

Ο τόνος της πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν αρκετά ηπιότερος την Κυριακή στη σκιά της δολοφονίας της Τζο Κοξ, ενώ τη Δευτέρα στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής τωνΚοινοτήτων για να αποτίσουν οι βουλευτές φόρο τιμής στη συνάδελφό τους είναι πιθανό τα μέλη να μην καθίσουν χωρισμένα ανά κόμματα, αλλά να αναμιχθούν, σε ένδειξη αναγνώρισης της ανάγκης ενός μετριοπαθέστερου πολιτικού λόγου.

Η ένταση ήταν μεγαλύτερη στη συζήτηση γύρω από την αφίσα του κόμματος UKIP που απεικονίζει πομπή προσφύγων στα Βαλκάνια με τον τίτλο «Η ΕΕ μας έχει απογοητεύσεις όλους», την οποία ο ηγέτης του κόμματος Νάιτζελ Φάρατζ υπερασπίστηκε. Ο Τζορτζ Όσμπορν είπε ότι η αφίσα θυμίζει ναζιστική προπαγάνδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail