Το Brexit θα είναι για την ΕΕ ότι ήταν η πτώση του Τείχους για το Ανατολικό μπλοκ

Το Βρετανικό δημοψήφισμα που έβγαλε Brexit θα είναι πιθανότατα η αρχή του τέλους για την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι κι αν κάνει το Βερολίνο.

Η Ένωση έχει τελειώσει πολιτικά και το πλήγμα είναι τεράστιο καθώς η Βρετανία δεν είναι… Ελλάδα για να αλλάξει ρότα μετά από αυτή την απόφαση.

Η Βρετανία είναι μια πολύ μεγάλη δύναμη και η Ελισάβετ ουδέποτε θα επέτρεπε να διασυρθεί από τους Γερμανούς το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Ανήκουμε εις την Δύση»

Ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα είναι εν πολλοίς δημιούργημα της Μεγάλης Βρετανίας. Διαφορετικά την Πλατεία Κάνιγγος θα την έλεγαν αλλιώς π.χ. Μπίσμαρκ.

Όμως από τη ναυμαχία του Ναβαρίνου μέχρι την παρουσία του Τσόρτσιλ στην Αθήνα το Δεκέμβρη του 1944 για να επιβληθεί στη βαλκανική με όποιο κόστος, η ιστορία θα πρέπει να μας λέει πως όταν λέμε ότι η Ελλάδα «ανήκει στη Δύση», δεν σημαίνει μόνο πως δεν ανήκει στην ανατολή, αλλά ούτε καν στον ευρωπαϊκό βορρά.

Ολόκληρο εμφύλιο πληρώσαμε ως τίμημα για να παραμείνουμε στην αγκαλιά των Βρετανών και των ΗΠΑ.

Το τίμημα αυτό μας το επέβαλαν αλλά το πληρώσαμε κι όποτε νομίσαμε ότι μπορούμε να είμαστε εθνικά ανεξάρτητοι έπεσε η «καρπαζιά» με φόρα (π.χ. Χούντα, Κύπρος 1974).

Ας το σκεφτεί λίγο το πολιτικό μας σύστημα πριν κάνει το λάθος να ταυτιστεί με το Βερολίνο γιατί το αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα πιθανότατα δεν θα μας αρέσει.

Κι όσοι μιλούν για λάθος του Κάμερον στην επιλογή του δημοψηφίσματος για τη Βρετανία, ας θυμηθούν πως και τα λάθη περιλαμβάνονται στις αφορμές που μπορούν να αλλάξουν τη ροή της Ιστορίας.

Οι αιτίες είναι πάντα άλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί διότι δεν έλυσε τα προβλήματα των πολιτών της στην καθημερινότητα, όπως και η Σοβιετική Ένωση.

Αλλά η έκπληξη των Βρυξελλών για αποτέλεσμα από το δημοψήφισμα στη Βρετανία θύμισε πολύ την έκπληξη που προκάλεσε η πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Μια λάθος απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου γκρέμισε το Τείχος

Ο Γκύντερ Σαμπόφσκι, ήταν μέλος και εκπρόσωπος του Πολιτικού Γραφείου, και μιλούσε σε μια κατά τα λοιπά αδιάφορη συνέντευξη Τύπου, στις 9 Νοεμβρίου 1989, όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο για τις τρέχουσες ταξιδιωτικές οδηγίες.

Επί μήνες, η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας πιεζόταν να αφήσει τους πολίτες της να ταξιδεύουν ελεύθερα στη Δύση και ο Σαμπόφσκι, φανερά απροετοίμαστος, άφησε έκπληκτους τους δημοσιογράφους με την απάντησή του.

«Επομένως… ε… αποφασίσαμε σήμερα… ε… να εφαρμόσουμε έναν κανονισμό που επιτρέπει σε κάθε πολίτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας… ε… να…ε … φεύγει από την Ανατολική Γερμανία από οποιαδήποτε συνοριακή διάβαση», είπε διστακτικά.
«Sofort, unverzüglich»

Οι δημοσιογράφοι αμέσως τον πίεσαν ρωτώντας τον από πότε θα ισχύσει το νέο μέτρο. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου… αμέσως, χωρίς καθυστέρηση «Sofort, unverzüglich» » απάντησε αυτοσχεδιάζοντας ο αμήχανος εκπρόσωπος, ψάχνοντας μάταια στα χαρτιά που είχε μπροστά του να βρει κάποια διευκρίνιση.

Οι δύο αυτές λέξεις που μόλις είχε ξεστομίσει, «Sofort, unverzüglich» («Αμέσως, χωρίς καθυστέρηση») σήμαναν και το τέλος του Τείχους του Βερολίνου.

Ο Σαμπόφσκι αναγκάζεται να προφέρει αυτή τη «βόμβα» κυρίως γιατί δέχεται βροχή από ερωτήσεις.

«Δεν ήταν συνηθισμένος από ελευθεροτυπία, δεν μπορούσε να διαχειριστεί τις ερωτήσεις των ξένων δημοσιογράφων και έτσι έδωσε την ψευδή εντύπωση ότι το Τείχος έπεσε», αναφέρει σε κεντρικό της άρθρο η Wall Street Journal.

Οι Γερμανοί πολίτες που παρακολουθούσαν τη συνέντευξη Tύπου πήραν κατά λέξη την ανακοίνωση του Σαμπόφσκι. «Μετά από μια στιγμή σύγχυσης, εκατοντάδες, χιλιάδες και μετά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στον πιο κοντινό τους σταθμό ελέγχου και ζητούσαν να φύγουν», γράφει το International Business Times.

Ωστόσο, γύρω στις 23.30 ο αξιωματικός Χάραλντ Γέγκερ διέταξε 46 οπλισμένους φρουρούς να ανοίξουν το Tείχος και να αφήσουν τους ανθρώπους να περάσουν.

Το Τείχος μόλις είχε πέσει και σε λιγότερο από δύο χρόνια ολόκληρο το ανατολικό μπλοκ μαζί με την ΕΣΣΔ.

Η Μέρκελ το έζησε και το θυμάται πολύ καλά…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail