Του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr
Η αγορά ακινήτων της Μεγάλης Βρετανίας και σε δεύτερο πλάνο της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να μην δοκιμαστεί από την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, δεδομένου ότι το Brexit δεν έχει προηγούμενο και δεν είναι δυνατόν ακόμη να χαρτογραφηθούν οι επιπτώσεις του, οι αναλυτές στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους σε όσα είναι, για την ώρα, γνωστά. Αυτό σημαίνει ότι εάν η αβεβαιότητα, που κυριάρχησε πριν από το δημοψήφισμα, συνεχιστεί τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις, βραχυπρόθεσμα, στο ρυθμό ανάπτυξης των τιμών και στον όγκο των συναλλαγών.
Σύμφωνα με παράγοντες της βρετανικής κτηματαγοράς, η αγορά πολυτελούς κατοικίας αναμένεται να πληγεί περισσότερο, κατά προτεραιότητα, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης θα τροφοδοτήσει το αρνητικό σενάριο για την αγορά ακινήτων.
Μία ακόμη παράμετρος, που θα επηρεάσει την βρετανική αγορά ακινήτων, αφορά το πώς θα διαμορφωθούν τα επιτόκια δανεισμού και κατ' επέκταση η ρευστότητα και το κόστος χρήματος. Ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά θα οδηγούσαν σε πτώση του όγκου συναλλαγών και σε συρρίκνωση της αγοραστικής δυνατότητας.
Ακόμη οι ειδικοί βλέπουν δύσκολες ημέρες, εξαιτίας της υποτίμησης της λίρας που θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και θα αυξήσει τα επιτόκια, άρα θα οδηγήσει σε μείωση της πιστωτικής επέκτασης και σε απώλειες θέσεων εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, τρεις παράγοντες που καθορίζουν την "ευημερία” της αγοράς ακινήτων, η δημογραφία, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα τεθούν σε δοκιμασία. Εάν η Βρετανία δεν διατηρήσει το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων, ο πληθυσμός θα υποχωρήσει κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα, καθώς οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Ταυτόχρονα, η δοκιμασία του City ως χρηματοπιστωτικού κέντρου και η περικοπή των επενδυτικών προγραμμάτων από τις εταιρείες με έδρα το Λονδίνο θα συρρικνώσει το ρυθμό δημιουργίας νέων νοικοκυριών, όπως και τη ζήτηση για ακίνητα.
Με το σταγονόμετρο οι Βρετανοί αγοραστές εξοχικών
Όπως σημειώνει και η ηλεκτρονική έκδοση του Independent, η υποχώρηση της στερλίνας, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, σημαίνει ότι τα πάντα, από ένα φλιτζάνι καφέ στο Παρίσι μέχρι μία διανυκτέρευση σε πολυτελές ξενοδοχείο των Μαλδιβών θα καταστούν ακριβότερα για τους Βρετανούς. Πόσο μάλλον ένα σπίτι στην Κρήτη ή στην Πελοπόννησο... Οι Έλληνες πωλητές δεύτερης κατοικίας προσέβλεπαν στους αγοραστές από τη Γηραιά Αλβιώνα, οι οποίοι στην εποχή του Brexit θα αποτελέσουν είδος υπό εξαφάνιση.
To "ψαλίδισμα” στην αγοραστική δύναμη των Βρετανών, θα πλήξει και την αγορά υπενοικίασης κατοικιών: πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα 2,09 εκατ. Βρετανοί από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός εξασφάλισε κατάλυμα μέσω μίσθωσης.
capital.gr