Μπορεί το Brexit να έσκασε ως κεραυνός εν αιθρία αλλά αυτό θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που η βασίλισσα Ελισάβετ είχε λάβει ξεκάθαρη θέση υπέρ του Βrexit με τους Ν.Φάρατζ και Μπόρις Τζόνσον να ενισχύουν την καμπάνια.
Πριν λίγες ημέρες είχε περάσει στα ψιλά» ¨η παραίνεση της Βασίλισσας Ελισάβετ η οποία για δεύτερη φορά είχε παρέμβει υπέρ του Brexit.
Η Βασίλισσα είχε ζητήσει από καλεσμένους της σε δείπνο να της πουν τρεις καλούς λόγους για τους οποίους η Μ. Βρετανία θα έπρεπε να παραμείνει στην Ευρώπη!
Την αποκάλυψη την έκανε στην Telegraph ο βιογράφος της βασίλισσας, Ρόμπερτ Λέισι και σημειώνει ότι η Ελισάβετ είναι υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το Μπάκιγχαμ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε αλλά βασιλικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, επεσήμαναν ότι η φράση που αποδόθηκε στη βασίλισσα είναι ερώτηση και όχι δήλωση.
«Ομως, η φύση της επίμαχης ερώτησης στηρίζει προηγούμενους ισχυρισμούς ότι η βασίλισσα θα ήθελε η Μ. Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ», είχε σημειώσει τότε η Telegraph.
Πριν ένα μήνα η εφημερίδα «The Sun» είχε διαρρεύσει πάλι: «Η βασίλισσα Ελισάβετ επιθυμεί την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ».
Για το λόγο αυτό η εφημερίδα δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις από τους υπέρμαχους της ΕΕ για ψευδείς ειδήσεις. «Αν ήταν να το ξανακάνουμε, δεν θα αλλάζαμε ούτε ένα κόμμα από αυτό το άρθρο» δήλωσε ο διευθυντής της εφημερίδας Tony Gallagher, στο ραδιόφωνο του BBC Radio 4.
«Ξέρουμε πολύ περισσότερα από αυτά που δημοσιεύσαμε αλλά έπρεπε να προστατεύσουμε τις πηγές μας. Αυτές είναι τόσο έγκυρες που δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να δημοσιεύσουμε το άρθρο», είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι «πεπεισμένος» ότι η βασίλισσα υποστηρίζει το Brexit.
Τότε η αρχή εναρμόνισης του βρετανικού Τύπου φοβούμενη την επιρροή της είχε καλέσει την ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun στην τάξη, μετά τη δημοσίευση πρωτοσέλιδου άρθρου στο οποίο ισχυριζόταν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ επιθυμεί την έξοδο της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή ένωση.
Η ανεξάρτητη αρχή «Independent Press Standards Organisation» (IPSO) εκτίμησε στην έκθεσή της ότι η πρώτη σε πωλήσεις εφημερίδα της Μεγάλης Βρετανίας παρέβη τον βασικό κανόνα του Τύπου που επιβάλλει να μη δημοσιεύονται ψευδείς ειδήσεις και εικόνες.
Η εφημερίδα ισχυρίστηκε τότε ότι η βασίλισσα στηρίζει το Brexit και στηρίχτηκε σε δύο πηγές που μετέφεραν συζητήσεις της Ελισάβετ με βουλευτές«πριν από μερικά χρόνια, σε μια εκδήλωση στο παλάτι».
«Δεν καταλαβαίνω την Ευρώπη» είχε πει τότε η Ελισάβετ στους παρευρισκόμενους πολιτικούς.
Παράλληλα το CNBC επισημαίνει πως ένας λόγος για την ανατροπή των προγνωστικών είναι ότι το Εργατικό Κόμμα φάνηκε να χάνει τις εργατικές τάξεις. Ο γεωγραφικός διαχωρισμός ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα δείχνει μια ισχυρή ευρωσκεπιστική ψήφο σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, που κάποτε ήταν προπύργια του Εργατικού Κόμματος, πριν το κόμμα της αντιπολίτευσης αρχίσει να χάνει έδαφος προς το Ukip του Φάρατζ. Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, που έχει εκφράσει διφορούμενες απόψεις για την ΕΕ στο παρελθόν, δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα ισχυρή φωνή για το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής.
Το βάρος πέφτει επίσης και στο Σίτι του Λονδίνου. Το γεγονός ότι η βρετανική πρωτεύουσα αποτελεί παγκόσμια μητρόπολη και φιλοξενεί την ευκατάστατη ελίτ του χρηματοπιστωτικού της κέντρου σημαίνει ότι πολλοί αγνοούσαν, ηθελημένα και μη, τις ανησυχίες όσων βρίσκονταν εκτός του Σίτι.
Επιπλέον το δημοψήφισμα το εξήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, λόγω της δέσμευσής του κατά την προεκλογική εκστρατεία να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους με την ΕΕ και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα, με στόχο να κερδίσει τους ψηφοφόρους που φοβόταν ότι θα στραφούν στο Ukip. Ο Κάμερον φαίνεται ότι υποτίμησε το πόσα σημαίνοντα μέλη του δικού του κόμματος θα συντάσσονταν με το στρατόπεδο του Brexit και τη δυναμική που θα συγκέντρωνε αυτό.