Η κυβέρνηση φοβάται ότι το Brexit θα προκαλέσει αναταραχή

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Με κομμένη την ανάσα όλοι οι πολιτικά ενεργοί πολίτες της Ευρώπης και οι κυβερνήσεις της ηπείρου μας αναμένουν την ετυμηγορία των Βρετανών πολιτών -και το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Ορθότερα, η Αθήνα απεύχεται το... brexit, για δύο, κατά βάση, λόγους: έναν πολιτικό και έναν οικονομικό. Όσον αφορά τον πρώτο, τυχόν αντι-ευρωπαϊκή ψήφος των Βρετανών εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει -και πάλι- την όρεξη σε εκείνους που ονειρεύονται Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Μόλις προχθές άλλωστε, με ευθύτητα Αλ. Τσίπρας και Ζ. Κλ. Γιουνκέρ καταδίκασαν ως «ανόητα» τα σχέδια αυτά... Όσον αφορά τον οικονομικό λόγο, η κυβέρνηση φοβάται ότι το Brexit θα επιφέρει μεγάλη αναταραχή στις ευρωπαϊκές και όχι μόνον, αγορές. Σε μια συγκυρία, που η Ελλάδα θέλει πολιτική ηρεμία και οικονομική σταθερότητα, προκειμένου με τη σειρά της να προσελκύσει επενδύσεις και από το εξωτερικό. Ως εκ τούτου, αν ήταν κάτι να ψηφίσει, όλοι ξέρουμε τι...

Αν όμως, το Brexit ισοδυναμεί με την απόλυτη καταστροφή, αυτό δεν σημαίνει ότι ως τώρα δεν έχει γίνει ήδη κάποια ζημιά, και αυτό είναι κάτι επίσης που επισημαίνουν παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και διεθνείς αναλυτές.

Με ενδιαφέρον, για παράδειγμα, διαβάζουν την ανάλυση της έγκυρης εταιρείας γεωπολιτικών αναλύσεων “Stratfor”, που προβλέπει τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει σε κάθε χώρα ξεχωριστά, η ενδεχόμενη επικράτηση της αντι-ευρωπαϊκής ψήφου στη Μ. Βρετανία. Για την Ελλάδα, έτσι, εκτιμά πως θα επιδεινωθεί η οικονομική θέση της χώρας, ενώ θα ...φουσκώσει το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού, πιθανότητα που βλέπει σε όλες τις παραδοσιακές δυνάμεις της γηραιάς ηπείρου (στη δυτική Ευρώπη), ακόμη και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης (όπως Πολωνία και Ουγγαρία).

Ενώ έχει ενδιαφέρον, τέλος, μια τελευταία πρόβλεψη του “Stratfor” για «πολιτική αβεβαιότητα» στην Ισπανία και την Πορτογαλία, στην περίπτωση επικράτησης του Brexit.

Άλλωστε, και οι ισπανικές εκλογές απέχουν τρία 24ωρα...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail