Στο προχθεσινό δημοψήφισμα οι βρετανοί κατά 51,9% ψήφισαν υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ταυτόχρονα, με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι κερδοσκόποι σε όλες τις χρηματαγορές της υφηλίου έστησαν τρικούβερτο γλέντι. Οι ύαινες της παγκόσμιας κερδοσκοπίας σαν τους Σόρος, Μπάφετ, κ.ά., άρχισαν από χθες να αποκομίζουν κέρδη εκατοντάδων δις δολαρίων ($). Τα Χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, της Φραγκφούρτης, του Παρισιού, του Τόκιο, κ.λπ., είχαν απώλειες που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν το -10% της συνολικής κεφαλαιακής τους αξίας. Μιλάμε για απώλειες τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που υπό τη μορφή ρευστοποιημένων υπεραξιών μπήκαν στις τσέπες των κερδοσκόπων. Ταυτόχρονα, η στερλίνα δέχεται εντονότατα κερδοσκοπικά κτυπήματα, τα οποία προκαλούν τη συνεχή διολίσθησή της στις διεθνείς χρηματαγορές. Εμφανές είναι ότι ο τζόγος γίνεται με βάση το αμερικανικό δολάριο, καθότι τόσο η στερλίνα όσο και το ευρώ υποτιμώνται έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Τα οφέλη των κερδοσκόπων από την υποτιμητική πορεία του ευρώ και ιδίως της στερλίνας, αναμένεται να ανέλθουν τις επόμενες βδομάδες σε πολλές δεκάδες δις δολαρίων. Στην ιστορία του ευρωπαϊκού και γενικότερα του διεθνούς νομισματικού συστήματος, η 24η Ιουνίου του 2016 θα χαρακτηριστεί Μαύρη Παρασκευή, σημειολογικά σαν την Μαύρη Πέμπτη της 16ης Σεπτεμβρίου του 1992.
Σε πρόσφατο άρθρο μου (22.6.2016) έγραφα τα εξής: «Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Μ. Βρετανίας εκτιμώνται σήμερα σε 110 δις $. Ο Soros και οι υπόλοιποι κερδοσκόποι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους όχι δις αλλά τρις δολαρίων. Οι κόρακες της παγκόσμιας κερδοσκοπίας καραδοκούν. Σήμερα διεξάγεται το κρίσιμο δημοψήφισμα και οι βρετανοί θα αποφασίσουν για Brexit ή Bremain. Λέτε το κερδοσκοπικό σκηνικό του 1992 να επαναληφθεί το 2016;». Η Τράπεζα της Αγγλίας που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της τα απαιτούμενα συναλλαγματικά διαθέσιμα για να αναχαιτίσει τα κερδοσκοπικά κύματα κατά της στερλίνας. Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας δεν είναι ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ή FED των ΗΠΑ, που έχουν την δυνατότητα να στηρίξουν τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα με 5 ή 10 τρις ευρώ ή δολαρίων. Κατά την διάρκεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης της περιόδου 2007-2009, η FED στήριξε τις αμερικανικές τράπεζες τουλάχιστον με 5 τρις δολάρια. Επίσης, την περίοδο 2008-2012, η ΕΚΤ με 4 τρις ευρώ υποστήριξε το ευρωπαϊκό τραπεζικοπιστωτικό σύστημα, συμβάλλοντας έτσι στη βιωσιμότητα των επιμέρους τραπεζών των χωρών μελών της Ευρωζώνης.
Τα τελευταία χρόνια η Μ. Βρετανία αναπτυσσόταν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, σε συνθήκες αξιοσημείωτης μακροοικονομικής ισορροπίας και σταθερότητας των Δημοσίων Οικονομικών. Οι εξαγωγές της σε αγαθά και υπηρεσίες το 2015 έφτασαν στο ιστορικό ρεκόρ των 700 δις $. Το βρετανικό κράτος ευημερίας θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα στον κόσμο και αντιπαραβάλλεται με τα κράτη ευημερίας των σκανδιναβικών χωρών. Μέχρι πρότινος, η αγγλική στερλίνα ήταν ένα πανίσχυρο νόμισμα, καθιστώντας φτηνές τις αγορές υλικού κεφαλαίου (κατοικίες, κτήρια, κ.ά.) και τις διακοπές των βρετανών σε άλλες χώρες. Με το Brexit τα πάντα διακυβεύονται. Ήδη, η Σκωτία, η Β. Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ, που ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του Bremain, διεκδικούν την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους. Οι βρετανοί πολιτικοί σαν τους Νάιτζελ Φάρατζ και Μπόρις Τζόνσον, που μανιωδώς υποστήριξαν το Brexit, καλούνται να εξηγήσουν στους συμπολίτες τους, γιατί το αύριο της Μ. Βρετανίας θα είναι καλύτερο από το χθες. Αν η ζωντανή πραγματικότητα δεν τους δικαιώσει, αναμφίβολα θα υποστούν οδυνηρές συνέπειες. Ο χρόνος θα δείξει. Ωστόσο, αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι το Brexit ήταν βούτυρο στο ψωμί των κερδοσκόπων και των αποσχιστικών κινημάτων στη Σκωτία, τη Β. Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ. Η Μ. Βρετανία δύσκολο μονοπάτι έχει να διαβεί.