«Νάρκη» στην παραχώρηση του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco, λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα βάζει ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας ο οποίος από την αρχή έβαζε εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση.
Με επιστολή της η κινεζική εταιρεία τονίζει ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου αποτελεί «δυσάρεστη έκπληξη» καθώς ανατρέπει τα συμφωνηθέντα μεταξύ της εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ Α.Ε.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «το κείμενο του σχεδίου κυρωτικού νόμου που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο» από εκείνο που έχει προσαρτηθεί ως παράρτημα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης για την πώληση των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ, αναφέρει η Ημερησία.
Το σημαντικότερο όμως που τονίζεται στην επιστολή είναι ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο «δεν είναι μόνο διαφορετικό αλλά και εντελώς αντίθετο με βασικούς όρους της συμφωνίας και με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας για την εξαγορά της ΟΛΠ Α.Ε.».
Γίνεται δε λόγος για «προφανή απόπειρα του αρμόδιου υπουργείου Ναυτιλίας να υποκαταστήσει πλήρως τη διοίκηση της ΟΛΠ, να καταστήσει ανενεργές σχεδόν το σύνολο των διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης και να τροποποιήσει δια νόμου την συναφθείσα συμφωνία για την αγοραπωλησία του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε.»
Οι Κινέζοι φαίνεται πως στην αρχική έκδοση της σύμβασης είχαν εξασφαλίσει προνόμια τα οποία δεν εντάχθηκαν στο τελικό κείμενο. Με βάση την επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Ναυτιλίας προκύπτει πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία κάθε μελέτη που υποβάλλει για έγκριση ώστε να προχωρήσει μια επένδυση, πρέπει να έχει εγκριθεί εντός 90 ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρείται αυτομάτως ως εγκεκριμένη. Πρόκειται για σημείο που αφαιρέθηκε από το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Αλλαγή υπήρξε και στο άρθρο που προέβλεπε πως ο OΛΠ θα προκηρύσσει διαγωνισμούς ως ιδιωτική εταιρεία. Στο κείμενο που πήγε στη Βουλή προβλέπεται πως οι διαγωνισμοί θα γίνονται από τον OΛΠ σα να είναι δημόσια εταιρεία και ας έχει πωληθεί η πλειοψηφία στην Cosco. Αλλαγές φαίνεται πως υπήρξαν και με την κατάργηση του άρθρου 5 που αφορά τις εργασιακές σχέσεις καθώς και στο σημείο που αναφέρονται τα δικαστήρια στα οποία θα επιλύονται τυχόν διαφορές μεταξύ δημοσίου και ΟΛΠ μέσω διαιτησίας.
Τι λέει ο Δρίτσας
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγές και βελτιώσεις του κυρωτικού νομοσχεδίου της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ, άφησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας στην τελευταία αποψινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, κατά την οποία το νομοσχέδιο ψηφίστηκε.
Στο πλαίσιο της απάντησής του, προς τους βουλευτές οι οποίοι ζήτησαν να ενημερωθούν πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την επιστολή της COSCO προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με την οποία ζητεί αλλαγές στον κυρωτικό νόμο, ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι θα την μελετήσει καλύτερα, θα δει τις ενστάσεις, τις αντιρρήσεις, θα προβληματιστεί ενδεχομένως για πιθανές βελτιώσεις, θα αντιμετωπίσει το κάθε τι και «θα δούμε πως θα ρυθμίσουμε το θέμα».
Πάντως ο υπουργός Ναυτιλίας, αφού σύστησε «καταρχήν ψυχραιμία» δεδομένου ότι και οι βουλευτές αναζήτησαν επισταμένως εξηγήσεις για την σημασία της επιστολής αυτής στην εξέλιξη της νομοθέτησης και υπήρξαν δημοσιεύματα, είπε πως «Δεν μπορεί με μια επιστολή και με την νομοθετική λειτουργία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθεται σε αμφισβήτηση το ταξίδι του πρωθυπουργού και η κοινοβουλευτική διαδικασία».
Βεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι «Οι σχέσεις μας με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι σχέσεις σταθερές, είναι σχέσεις προοπτικής, στρατηγικού χαρακτήρα και η όλη η κυβέρνηση υπηρετούμε αυτούς τους σχεδιασμούς με συνέπεια και συστηματικότητα» και σημείωσε ότι όλα τα άλλα είναι «παραπολιτικού χαρακτήρα». Μάλιστα προσέθεσε πως δεν είναι δυνατόν «να θέτουμε διακυβεύματα για την κύρωση ενός νόμου, πολύ σοβαρού και με ιδιαίτερη σημασία, αλλά που αλλιώς κάποια θέματα συζητούνται και αλλιώς τίθενται».
Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη το γεγονός ότι εκπρόσωπος της COSCO δεν προσήλθε στην Επιτροπή, παρότι κλήθηκε, και έστειλε μια επιστολή σημειώνοντας πως θα την μελετήσει, «αλλά το περιεχόμενο πρέπει να αντιστοιχεί στο σεβασμό του Κοινοβουλίου και στην νομιμότητα».
Εξήγησε προς τα μέλη της Επιτροπής ότι η σύμβαση παραχώρησης, στην οποία αναφέρεται αυτή η επιστολή, στην παρ. 1.3 λέει ότι μετά την υπογραφή της παρούσας σύμβασης παραχώρησης το ελληνικό δημόσιο θα υποβάλλει αμελητί στη Βουλή την παρούσα σύμβαση προς κύρωση, θα διεκπεραιώσει όλες τις διαδικασίες και καταρτίσει όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για την πλήρωση των αναβλητικών αιρέσεων που παρατίθενται στα άρθρα 11Α και 11Β.
«Αυτά λέει η σύμβαση παραχώρησης που αναρτήθηκε, με βάση αυτή έγινε ο διαγωνισμός και όντως είναι αμοιβαία δεσμευτική» ξεκαθάρισε ο κ. Δρίτσας και συμπλήρωσε ότι αμέσως μετά αναφέρει ότι «προς αποφυγή αμφιβολίας ο ΟΛΠ αναγνωρίζει και αποδέχεται ότι»:
Α. οι διατάξεις του κυρωτικού νόμου, που θα τεθεί σε ισχύ, υπόκεινται σε επεξεργασία και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποστούν σημαντική επεξεργασία προτού παρουσιαστούν στη Βουλή στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας της ελληνικής Δημοκρατίας.
Β. Αντιστοίχως, το ελληνικό δημόσιο δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ότι το σύνολο ή μέρος του σχεδίου κυρωτικού νόμου, θα τεθεί τελικά σε ισχύ υπό την ακριβή μορφή, που προβλέπεται στο παράρτημα 11Α. Αυτό είναι όντως ένα σχέδιο κυρωτικού νόμου, που καταρτίστηκε στην διαδικασία της διαβούλευσης στη σύμβαση παραχώρησης ως σχέδιο κυρωτικού του νόμου με αυτές τις ρήτρες.
Γ. Ο κυρωτικός νόμος ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ συνολικά ή κατά τμήματα κατά τον χρόνο ή σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, έρθει ενώπιο της Βουλής.
«Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι πρέπει να ηρεμήσουμε. Το ότι από το σχέδιο μέχρι το κείμενο που παρέλαβαν οι βουλευτές υπάρχουν κάποιες διαφορές, ισχύει όντως, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της κυβέρνησης όπως την περιέγραψα» είπε ο υπουργός απευθυνόμενος προς τα μέλη της Επιτροπής.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «το να συζητήσουμε στο επίπεδο των αναφορών της επιστολής που στοχοποιούν, τον προσβάλλει». «Δεν μπορεί να γίνεται ενώπιον της Βουλής, με μια εταιρεία, όσο σεβαστή, αξιόπιστη και μεγάλη κι αν είναι και ενός υπουργού με αυτούς τους κανόνες» είπε ο κ. Δρίτσας επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι η επιστολή της COSCO, παρά τα όσα παρατήρησε, θα ληφθεί κι αυτή υπόψη.
«Η κυβέρνηση, θα το μελετήσει καλύτερα, θα δει τις ενστάσεις, τις αντιρρήσεις, θα προβληματιστεί ενδεχομένως για πιθανές βελτιώσεις, θα αντιμετωπίσει το κάθε τι και θα δούμε πως θα ρυθμίσουμε το θέμα. Αλλά σε αυτό το πλαίσιο τίθεται το θέμα. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο», κατέληξε.
Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο το πρωί στην Ολομέλεια. Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων). Η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Τι λέει η ΝΔ
«Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο του «άλλα λέμε, άλλα συμφωνούμε, άλλα ψηφίζουμε»», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ έκανε λόγο για επιστολή- κόλαφο της Cosco που δείχνει σε όλο της το μεγαλείο την πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης. «Η σταθερή αυτή πολιτική αναξιοπιστίας, διώχνει και θα συνεχίσει να διώχνει επενδύσεις, την ώρα που η ελληνική οικονομία τις έχει ζωτική ανάγκη. Αλήθεια, ποιος θα εμπιστευτεί αυτήν την κυβέρνηση, εντός και εκτός Ελλάδας;
Η χώρα δεν αντέχει και άλλους διασυρμούς από την σημερινή κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον υπουργό του κ. Δρίτσα. Οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
AΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα