Τον Οκτώβριο θα αποκαλυφθούν τα σχέδια της Γερμανίας για νέο πυρήνα και Grexit

Τι σχεδιάζει η Γερμανία, μήπως θέλει μια νέα Ευρωπαϊκή Ένωση μικρότερη στηριζόμενη σε ένα πυρήνα χωρών με επίκεντρο προφανώς την Γερμανία;
To Brexit η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι γεγονός.
Ένα γεγονός με τεράστια σημασία για την συνοχή της Ευρώπης και με σοβαρότατες επιπτώσεις στις αγορές.
Το σοκ στις αγορές έχει αιτιολογία.
Οι επενδυτές γνώριζαν τον κίνδυνο του Brexit αλλά εφησύχασαν καθώς πίστευαν ότι το Bremain θα κερδίσει, η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θα κερδίσει.
Το Brexit έπιασε στον ύπνο τους επενδυτές και έτσι εξηγείται το παγκόσμιο χρηματιστηριακό κραχ, ένα κραχ βιβλικών διαστάσεων.
Το Brexit πρέπει να αποτιμηθεί με όρους πολιτικούς.
Τι επιπτώσεις θα έχει στην Βρετανία.
Τι επιπτώσεις θα έχει στην Ευρώπη
Πόσο πιθανό είναι το Grexit;
Τι σχεδιάζει η Γερμανία, μήπως θέλει μια νέα Ευρωπαϊκή Ένωση μικρότερη στηριζόμενη σε ένα πυρήνα χωρών με επίκεντρο προφανώς την Γερμανία;

Οι επιπτώσεις στην Βρετανία

Η Βρετανία ήταν ένας βασικός αιμοδότης στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Σε μηνιαία βάση ενίσχυε τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με 850 εκατ ευρώ η Βρετανία η οποία έχει εθνικό νόμισμα αλλά και πολύ μεγάλη εμπορική δραστηριότητα με την ΕΕ.
Από την αντίδραση των αγορών και εξαιρώντας τον τραπεζικό κλάδο εξάγεται το συμπέρασμα ότι πολλές εταιρίες που λόγω υποτίμησης της στερλίνας θα δουν να ενισχύονται οι εξαγωγές τους αντέδρασαν θετικά.
Για την Βρετανία η αποχώρηση από την ΕΕ δεν θα είναι καταστροφή, μην λησμονεί κανείς ότι η Βρετανία ανήκει στους G7 στις 7 πλουσιότερες χώρες του κόσμου.
Βέβαια η βρετανική οικονομία στηρίζεται κυρίως στις υπηρεσίες στον τριτογενή τομέα και όχι (και) στην βαριά βιομηχανία τύπου Γερμανίας.
Η Βρετανική οικονομία θα έχει επιπτώσεις από το Brexit εκτιμάται ότι θα μειωθεί το ΑΕΠ έως 2,5% για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.
Για την Βρετανία πέραν των πολιτικών επιπτώσεων που ήδη δρομολογούνται με την παραίτηση του πρωθυπουργού Cameron και την ενίσχυση του εθνικιστικού κινήματος, οι οικονομικές επιπτώσεις σε βάθος 2ετίας θα είναι σημαντικές αλλά απορροφήσιμες.

Οι επιπτώσεις στην ΕΕ

Όμως από την αντίδραση των αγορών αποδείχθηκε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει σοβαρό πρόβλημα με την αποχώρηση της Βρετανίας.
Με βάση εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μειωθεί 0,5% λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.
Για την Ευρώπη όμως η οικονομική επίδραση έρχεται σε δεύτερη μοίρα, η μεγαλύτερη επίδραση του Brexit θα είναι στις πολιτικές ισορροπίες.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το επιτυχημένο δημοψήφισμα στην Βρετανία που αποχώρησε από την ΕΕ να βρει και άλλους μιμητές.
Ήδη η Le Pen στην Γαλλία δήλωσε ότι το Brexit είναι νίκη και προανήγγελλε ότι θέλει δημοψήφισμα και στην Γαλλία για το αν θα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ ή όχι.
Η Ολλανδία θα μπορούσε να θέσει θέμα δημοψηφίσματος.
Το κίνημα 5 Αστέρων που ενισχύθηκε στις δημοτικές εκλογές στην Ιταλία επίσης ζητάει δημοψήφισμα για την ΕΕ.
Ο Ν. Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής σε ανακοίνωση του στην Ελλάδα τόνισε τον θετικό ρόλο του δημοψηφίσματος ως κοινωνική επιλογή.
Πάντως με όρους πολιτικούς η ΕΕ έχει χάσει από το Brexit.
Έδειξε η Ευρώπη ότι δεν είναι δελεαστική για τους πολίτες, τις κοινωνίες.
Η οικονομική κρίση είναι η γενεσιουργός αιτία της αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Επικράτησε ο οικονομικός ορθολογισμός της Γερμανίας που ενώ δεν είναι λάθος δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις περισσότερες χώρες της ΕΕ καθώς…κανείς δεν είναι Γερμανία που διαθέτει προηγμένη οικονομία με μεγάλες υποδομές.
Το Brexit όμως είναι ήττα και για την Γερμανία – αν όντως η Γερμανία – θέλει μια ενωμένη Ευρώπη.
Η οικονομική κρίση δημιούργησε μια τεράστια ευκαιρία στην Ευρώπη που χάθηκε.
Π.χ. σε χώρες προβληματικές όπως η Ελλάδα ενώ υποστηρίχθηκε οικονομικά με 250 δισεκ. δάνεια, τεράστια οικονομική βοήθεια, τα μέτρα ακραίας λιτότητας – τιμωρίας που επιβλήθηκαν προκάλεσαν τις κοινωνίες της Ευρώπης.
Η ΕΕ δεν είναι ένωση χωρών αλλά ένας δανειστής που τιμωρεί τους προβληματικούς.
Κυριάρχησε η τοκογλυφία και όχι η λογική των Ενωμένων χωρών της ΕΕ.
Για την Ευρώπη το πολιτικό πλήγμα του Brexit είναι τεράστιο, σύνθετο με πολλές προεκτάσεις και με ακόμη περισσότερες παρενέργειες.
Για την Ευρώπη τώρα ξεκινάει το πρόβλημα.
Η δε παρέμβαση των πολιτικών μετριοτήτων της ΕΕ τύπου Juncker ενός αλκοολικού που κατέχει σημαίνον πόστο στους θεσμούς της Ευρώπης ή άλλων πολιτικών κατώτερων των περιστάσεων στην περίπτωση της Βρετανίας ήταν απαράδεκτη.





Τα βήματα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ



Οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ
Britain Germany economy GDP EU European Union net contribution pay 23 p37 The E.U. Biggest Economies and Contributors-01

Το Grexit και το πραγματικό σχέδιο της Γερμανίας


Το Brexit μπορεί να φέρει Frexit δηλαδή έξοδο της Γαλλίας, της Ουγγαρίας  από την ΕΕ κανείς δεν γνωρίζει.
Όμως είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι το Grexit δηλαδή η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδος από την ΕΕ θα επανέλθει.
Η Ελλάδα και η κυβέρνηση Τσίπρα αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων χωρίς μια στρατηγική ειδικεύτηκαν στις κωλοτούμπες φθάνοντας στο σημείο οι Podemos να δηλώνουν ότι η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο.
Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα θα είναι η δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου του 2016.
Εκεί θα αποκαλυφθεί το πραγματικό σχέδιο της Γερμανίας.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αν οι δανειστές τον Οκτώβριο επιμείνουν στα σκληρά μέτρα…και στο αίμα που επικαλέστηκε ο Κατρούγκαλος ο υπουργός Εργασίας, τότε όντως υπάρχει πιθανότητα η Γερμανία να επανασχεδιάζει την νέα Ευρώπη.
Για πολλούς Γερμανούς μια Ευρώπη αποτελούμενη από ένα πυρήνα χωρών με την Γερμανία στο επίκεντρο θα ήταν το ιδανικό σενάριο.
Χώρες όπως η Ελλάδα είναι μιάσματα και μόνο ζημία προκαλούν, δεν προσφέρουν και το κυριότερο δεν μπορούν να θεραπευτούν.
Σε αυτή την περίπτωση οι δανειστές θα εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους και το Grexit τουλάχιστον επικοινωνιακά θα έρθει ξανά στο προσκήνιο.
Το Grexit ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε ως ιδέα από πολιτικούς κύκλους στην Ευρώπη παραμένει πάντα ένα σενάριο καθώς η Ελλάδα όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να θεραπευτεί.
Η Γερμανική Handelsblatt δημοσίευσε ένα έγγραφο 8 σελίδων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που ενώ αναφέρεται στους κινδύνους αποχώρησης και άλλων χωρών όπως Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει την δυνατότητα να μπλοκάρει το σχέδιο του προϋπολογισμού ενός έθνους, αν δεν πληροί τους κανόνες ελλείμματος.
Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν αναμένει ότι θα υπάρξει συναίνεση για περισσότερη ολοκλήρωση της ΕΕ.
Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να κοστίσει στην Γερμανία 3 δισ ευρώ καθώς θα πρέπει να αναπληρωθεί η απουσία της Βρετανίας από τον προυπολογισμό της ΕΕ.


To καλό σενάριο

Αν στον αντίποδα τον Οκτώβριο του 2016 στην αξιολόγηση η Ευρώπη και οι δανειστές δείξουν μεγαλύτερη επιείκεια λόγω του Brexit τότε είναι πιθανό η Ευρώπη υπό τον φόβο της διάλυσης να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως το πειραματόζωο του νέου κοινωνικού προσώπου της.
Αν η ΕΕ δείξει κατανόηση, αλληλεγγύη και ενδιαφέρον για την Ελλάδα και όχι υποκρισίες όπως οι πρόσφατες επισκέψεις Juncker στην Αθήνα τότε όντως η Ελλάδα θα περάσει τον σκόπελο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο;

Πολλοί πιστεύουν ότι υπό τον κίνδυνο διάλυσης της ΕΕ λόγω του Brexit η Ευρώπη δεν θα φερθεί σκληρά στην Ελλάδα όχι γιατί ξαφνικά μας συμπάθησαν αλλά γιατί φοβούνται την ευρωπαϊκή καταστροφή.
Είναι ένα σενάριο και έχει πιθανότητες επιβεβαίωσης αλλά ποιο πιθανό είναι οι δανειστές να εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους και το Grexit ως επικοινωνιακή ορολογία να επανέλθει στο προσκήνιο…

Η ισχυροποίηση του εθνικισμού - Καλή λύση για την ΕΕ 

Η ισχυροποίηση του εθνικισμού αποτελεί την μεγαλύτερη ελπίδα της Ευρώπης.
Ο εθνικισμός που σημαίνει αγάπη για το έθνος μπορεί να οδηγήσει στην μετεξέλιξη της Ευρώπης.
Ας μην έχουμε αυταπάτες.
Δεν μπορεί μια μικρή ελίτ πολιτικών των Βρυξελλών να κουμαντάρουν την τύχη της ΕΕ και των εκατομμυρίων πολιτών.
Δεν μπορεί μια ελίτ γραφειοκρατών και τεχνοκρατών να επιβάλλουν λιτότητα στις κοινωνίες χωρίς αντίκρισμα.
Ναι στην λιτότητα αν είναι αναγκαία αλλά με αντίκρυσμα.
Από την άλλη η Ευρώπη δεν μπορεί και ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ.
Η Βρετανία αποχώρησε γιατί είχε εθνική παραγωγή και εθνικό νόμισμα.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ όπως και σχεδόν οι περισσότερες χώρες γιατί έχουν καταργήσει τα εθνικά τους νομίσματα και το ακόμη σημαντικότερο έχουν συνδέσει τις οικονομίες τους με την ΕΕ αποδεκατίζοντας την εθνική παραγωγή.
Η αλληλεξάρτηση των μικρών περιφερειακών οικονομιών είναι μεγάλη με την ΕΕ και το ευρώ και ως εκ τούτου για να ειπωθεί απλά η Βρετανία μπορούσε να φύγει η Πορτογαλία δεν μπορεί και κυρίως δεν μπορεί η Ελλάδα που χωρίς την ΕΕ είναι ένα τίποτε με μπόλικο καθόλου.

bankingnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail