Μεγάλη «φασαρία» προκλήθηκε τις τελευταίες ώρες μετά την ατάκα της Όλγα Γεροβασίλη για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση.
Αν και τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα (βλ. Νίκος Βούτσης και Σωκράτης Φάμελλος) ωστόσο το… κακό έχει ήδη γίνει. Μάλιστα, πολλοί συνταγματολόγοι κάνουν λόγο για τακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές, αλλά αυτό υποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει κρυφούς στόχους.
Ο πιο προφανής είναι η αλλαγή της ατζέντας και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης. Δηλ. από εκεί που όλοι οι Έλληνες συζητούσαν καθημερινά για τα νέα μέτρα, για τους νέους φόρους, για τα ψέματα της κυβέρνησης αλλά και το πως θα τα βγάλουν πέρα, τώρα θα αρχίσουν να συζητούν για το δημοψήφισμα.
Ο άλλος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση έριξε τη «ρουκέτα» του δημοψηφίσματος εκτιμάται ότι μπορεί να είναι ότι θα ήθελε να «δέσει» τη Βουλή και τους βουλευτές με αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Κι αυτό γιατί αφού ο ελληνικός λαός θα έχει αποφανθεί μέσω του δημοψηφίσματος δεν θα υπάρχει κανένας λόγος για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση στη Βουλή παρουσία και συνταγματολόγων (άλλωστε πολλοί βουλευτές από διάφορα κόμματα είναι συνταγματολόγοι και έγκριτοι νομικοί).
Ωστόσο, ο κίνδυνος κρύβεται αλλού… Κι αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο τόσο τους πολιτικούς αναλυτές όσο και τους συνταγματολόγους, ότι η κυβέρνηση στη συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να περάσει στα… ψιλά γράμματα» κι άλλες… ρυθμίσεις-μέτρα που σχετίζονται με το μνημόνιο. Άλλωστε σε μια χώρα υπό επιτήρηση δεν μπορούν να γίνουν μονομερείς ενέργειες, δεν μπορεί δηλ. να γίνει κάτι που δεν έχει προηγουμένως λάβει την έγκριση των δανειστών. Άρα ό,τι και να περάσει στη συνταγματική αναθεώρηση θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει λάβει την έγκριση των δανειστών.
Και βέβαια κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει τι συνέβη και το δημοψήφισμα του καλοκαιριού, όπου ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε ότι μπορεί να μεταφράσει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα κατά το δοκούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έγκριτους πολιτικούς αναλυτές, σχεδόν πάντα αυτός που διατυπώνει το ερώτημα του δημοψηφίσματος έχει εξασφαλίσει από πριν και το αποτέλεσμα που επιδιώκει…