Η γερμανική “συνταγή” Σόϊμπλε για τη “σωτηρία” της ΕΕ προβλέπει έξι χρόνια τώρα λιτότητα,λιτότητα,λιτότητα και για αλλαγή λίγη ακόμη λιτότητα.Το χρήμα μαζεύτηκε στο βορρά και οι τράπεζες παντού δεν αφήνουν ούτε ευρώ να κυκλοφορήσει.
Από την ανακοίνωση του Brexit ακούμε και διαβάζουμε σχεδόν καθημερινά για τις επιπτώσεις που θα έχει στη Βρετανία.Πολύ λιγότερο διαβάζουμε κι ακούμε για τις επιπτώσεις στην ΕΕ και στη Γερμανία.Κάποια στιγμή θα μάθουμε και γι΄ αυτές…
Διαβάζουμε,λοιπόν στο ΑΠΕ ότι η Τράπεζα της Αγγλίας “προειδοποίησε σήμερα ότι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα “έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται” μετά τη νίκη του Brexit και αποφάσισε ως εκ τούτου να χαλαρώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες ώστε να τις παρακινήσει να δανείζουν για να στηρίξουν τη βρετανική οικονομία.
Ενώπιον της “πρόκλησης” που αντιπροσωπεύει το Brexit, το μέτρο που ελήφθη από την κεντρική τράπεζα αναμένεται ότι θα επιτρέψει να αποδεσμευτεί επιπλέον δανειακή δυνατότητα 150 δισεκ. λιρών (178,9 δισεκ. ευρώ) τα οποία θα καταστεί δυνατό να χορηγηθούν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις”.
Βεβαίως η Βρετανία είναι μια ξεχωριστή περίπτωση.Μια χώρα με δικό της νόμισμα.Δεν θα παριστάνουμε τους οικονομολόγους…Αντιθέτως ομολογούμε την έλλειψη γνώσεων σ΄ αυτό που ονομάζουν “παγκόσμια οικονομία”,αλλά εμάς μας μοιάζει για…κύκλωμα παραοικονομίας.Αυτό που επισημαίνουμε είναι η τελείως διαφορετική λογική δύο “συνταγών” για την αντιμετώπιση της κρίσης.Η μία των Βρετανών και η άλλη του Σόϊμπλε.Ποια θα επικρατήσει; Άγνωστο.Ποια είναι η ορθή; Μετά από έξι χρόνια με “γραμμή Σόϊμπλε”,είναι εύκολο να υποστηρίξει κάποιος οποιαδήποτε άλλη πρόταση.Η ζωή θα μας δείξει πολύ σύντομα ποιος έχει δίκιο.