Συμφώνησε πριν από 5 μήνες να παρέχει σε καθημερινή βάση από 3 γεύματα ανά άτομο σε 600 πρόσφυγες και μετανάστες, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει από το κράτος ούτε ένα ευρώ.
Τα πρώτα «φέσια» σε ιδιοκτήτες κέτερινγκ που συμφώνησαν με το ελληνικό κράτος να σιτίζουν πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στα hot spots είναι γεγονός.
Επιχειρήσεις που δεσμεύθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη σίτιση των προσφύγων βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της απέναντί τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αποκαλύπτει το protothema.gr η περίπτωση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης κέτερινκ με την επωνυμία «Θεϊκόν» στη Λέρο, κ. Θανάση Σκορδάλη, ο οποίος σε καθημερινή βάση προσφέρει τρία γεύματα ανά άτομο σε περίπου 600 άτομα διαφορετικής θρησκείας και εθνικότητας, τα οποία φιλοξενούνται στο hot spot του νησιού.
Μάλιστα οι ίδιοι οι πρόσφυγες απέστειλαν πριν από λίγες ημέρες χειρόγραφη επιστολή με την οποία ευχαριστούσαν τον επιχειρηματία για την ποιότητα του φαγητού που τους προσφέρει αλλά και για τις αλλαγές στο μενού ανάλογα με το θρήσκευμα και τις ιδιαιτερότητες που αφορούν θέματα υγείας.
Το hot spot της Λέρου θεωρείται, ίσως όχι άδικα, ένα από τα πιο ήρεμα κέντρα φιλοξενίας στη χώρα, πιθανόν το μοναδικό που, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές αναταραχές και συγκρούσεις με εξαίρεση καθημερινές προστριβές που αφορούν κυρίως στην έλλειψη κλιματισμού στα ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ. Ο εργολάβος που θα τοποθετούσε τον κλιματισμό, για άγνωστο λόγο υπαναχώρησε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση.
Ωστόσο, μπορεί ο κ. Σκορδάλης από τη μια να δέχεται τις ευχαριστίες των προσφύγων και των μεταναστών, από την άλλη, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπος με την ασυνέπεια και την αδιαφορία του κράτους, καθώς δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την ημέρα που υπεγράφη η συμφωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να μαγειρεύει, να συσκευάζει και να μοιράζει το φαγητό στο κέντρο φιλοξενίας της Λέρου.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι οφειλές προς τον επιχειρηματία, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις δικές του υποχρεώσεις, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των τριών καταστημάτων που λειτουργεί στο νησί.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή: Πριν από μερικούς μήνες το κέτερινγκ «Θεϊκόν» συμμετείχε σε διαγωνισμό για τη σίτιση των προσφύγων, μαζί με την επιχείρηση κέτερινγκ «Πιέτρης», με έδρα την Κόρινθο.
Ιδιοκτήτης του «Πιέτρης» είναι ο πρώην ιδιοκτήτης του καφενείου της Βουλής, κ. Γιώργος Πιέτρης, ο οποίος προσέφερε τιμή 5,87 ευρώ ανά άτομο για τρία γεύματα την ημέρα, τη στιγμή που ο ντόπιος επιχειρηματίας έκανε καλύτερη προσφορά, ήτοι 5,14 ευρώ, κερδίζοντας έτσι τον διαγωνισμό.
Σημειώνεται ότι το hot spot της Λέρου ξεκίνησε να φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του 90 περίπου άτομα, με τον αριθμό να αυξομειώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα σήμερα να φτάνει τα 600 άτομα. Οπότε λογικό ήταν να αυξηθούν και οι ανάγκες για τη σίτισή τους.
«Βάσει της σύμβασης που υπογράψαμε, υποτίθεται ότι θα πληρωνόμασταν στο τέλος κάθε μήνα, αρχής γινομένης από τον Μάρτιο», λέει στο protothema.gr ο κ. Σκορδάλης και συμπληρώνει: «Μάλιστα, επειδή ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών αυξανόταν συνεχώς, αναγκάστηκα να δεσμεύσω και τα τρία μαγαζιά μου αποκλειστικά για την ετοιμασία των γευμάτων».
Στο καθημερινό συσσίτιο, έπειτα από απαίτηση των φιλοξενούμενων στο hot spot, προστέθηκε ψάρι φιλέτο, μοσχάρι κοκκινιστό μαζί με πατάτες, μαρμελάδα με βούτυρο, Μερέντα, ζελέ μπανάνας καθώς και έξτρα συσσίτιο με κοτόπουλο. Ο επιχειρηματίας, σεβόμενος τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των προσφύγων, ετοίμασε ειδικό μενού για τις ημέρες του Ραμαζανιού. Ξεχωριστά γεύματα για τους μουσουλμάνους, ξεχωριστά για τους χριστιανούς και ξεχωριστά για όσους αντιμετωπίζουν θέματα υγείας.
«Κάναμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να φανούμε εντάξει στην υποχρέωση που είχαμε αναλάβει» συνεχίζει ο κ. Σκορδάλης, «όμως ακόμα και μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Ακόμα και το τιμολόγιο του Μαρτίου, ύψους μόλις 5.000 ευρώ, είναι απλήρωτο. Τώρα ο λογαριασμός έχει ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ, η τοπική αγορά δεν μας δίνει προϊόντα, λογικό και επόμενο αφού εμείς δεν μπορούμε να εξοφλήσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις απέναντί τους. Κινδυνεύουμε να καταστραφούμε. Μέσα σε όλα αυτά φυσικά ούτε καν υπολογίζω τις περίπου 25.000 ευρώ που δώσαμε για να πάρουμε τα απαραίτητα πιστοποιητικά προκειμένου να αποκτήσουμε το δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό».
Μάλιστα ο ιδιοκτήτης του «Θεϊκόν» δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά αν δεν εξοφληθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ συνεχίζει να προμηθεύει τους 600 πρόσφυγες σε καθημερινή βάση με τρεις μερίδες φαγητού.
protothema.gr