Σε άλλες περιόδους είναι βέβαιο ότι θα είχαμε ήδη ζήσει μια ακόμη ελληνοτουρκική κρίση. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 η Τουρκία έκανε και συνεχίζει να κάνει ότι μπορεί για να την προκαλέσει. Την έχουμε αποφύγει μόνο επειδή η Αθήνα ορθώς κάνει από την πλευρά της ότι μπορεί για να την αποφύγει. Οι πιλοτοι μας κάνουν την δουλειά τους όπως ακριβώς πρέπει, αναχαιτίζουν τους Τούρκους, αλλά ταυτόχρονα επιδεικνύουν και την ψυχραιμία που τους χαρακτηρίζει ως επαγγελματίες. Η Άγκυρα θέλει κρίση, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να της την …προσφέρουμε. Αν θέλει ας την προκαλέσει.
Οι αριθμοί των προκλήσεων στον ενέριο χώρο του Αιγαίου δεν είναι αυτό που κυρίως προβληματίζει το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ. Είναι τα “ποιοτικά χαρακτηριστικά” των προκλήσεων που βάζουν σε σκέψεις τους επιτελείς.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουμε:
α. Αριθμός υπερτπήσεων 2016: 36 (είναι ο μεγαλύτερος τα τελευταία 7 έτη (το 2009 κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχαμε 28 υπερπτήσεις).
β. Η προχθεσινή υπέρπτηση στο Αγαθονήσι είναι η 3η εντός του 2016, ενώ στους Ανθρωποφάγους είναι η 5η και στο Μακρονήσι η 2η.
Οι Ανθρωποφάγοι “ανέβηκαν” στην δεύτερη θέση όσον αφορά τις υπερπτήσεις, πίσω από τις ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ όπου από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί 21 υπέρπτήσεις!
γ. Όσον αφορά τις εμπλοκές φτάσαμε αισίως τις 35 για το τρέχον έτος και μπαίνοντας στον Ιούλιο που κρίνεται ως “θερμός” μήνας σε αυτό τον τομέα, αφού τον Ιούλιο του 2015 καταγράφηκαν 10 εμπλοκές.
Όλα αυτά δεν μπορεί παρά να μας ανησυχούν. Ο Ερντογάν δείχνει μια σπουδή να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα που ο ίδιος άνοιξε, με Ρωσία, Ισραήλ και Αίγυπτο. Δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός λόγος ότι θέλει να επικεντρώσει στα ζητήματα του Αιγαίου. Αλλά σίγουρα είναι από τους πρώτους λόγους στη λίστα του.