Πρόβα με τον «κόφτη» δαπανών κάνει η κυβέρνηση - Αναζητεί φόρους 29 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2016

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει υπό στενή παρακολούθηση τις δαπάνες πέντε Υπουργείων

«Νούμερο ένα» κίνδυνο για την εφαρμογή του αυτόματου κόφτη μισθών και συντάξεων από το 2017 αποτελούν οι διευρυμένες φορολογικές υποχρεώσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Αυτές για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 φθάνουν τα 29 δισ. ευρώ και συνθέτουν το ύψος του λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν όλα τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα μέσω των φόρων και των υπολοίπων «χαρατσιών» που εκκρεμούν για εισόδημα, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και τέλη κυκλοφορίας.

Το ύψος αυτών των πληρωμών έχει θορυβήσει την κυβέρνηση διότι αντίστροφα, αυτός ακριβώς, είναι και ο στόχος που έχει τεθεί για τα έσοδα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους που αν επιτευχθεί θα επιτρέψει στον προϋπολογισμό να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ που ορίζει το ελληνικό πρόγραμμα.

Στην αντίθετη περίπτωση καραδοκεί ο κόφτης στις δαπάνες του κράτους, ο οποίος θα μπει σε λειτουργία από το 2017 «κουρεύοντας» εκ νέου μισθούς και συντάξεις προκειμένου η δημοσιονομική εικόνα του προϋπολογισμού να ευθυγραμμιστεί με το Μνημόνιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει υπό στενή παρακολούθηση τις δαπάνες πέντε Υπουργείων τα οποία σύμφωνα με αρμόδιες πηγές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των περικοπών σε περίπτωση που ο «κόφτης» δεν εφαρμοσθεί «πιλοτικά» όπως θα συμβεί τώρα αλλά σε πραγματικές δημοσιονομικές συνθήκες…

Τούτο θα φανεί τους επόμενους μήνες που οι πληρωμές από τους φορολογούμενους θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει αν ο προϋπολογισμός πορεύεται μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας στις εισπράξεις από την άμεση και την έμμεση φορολογία εξαιτίας της νέας έκρηξης των απλήρωτων φόρων.

Μέχρι στιγμής η εικόνα του προϋπολογισμού δείχνει ότι τα φορολογικά έσοδα κινούνται εντός τροχιάς. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν εισπραχθεί 15,685 δισ. ευρώ ή 356 εκατ. ευρώ παραπάνω από τον στόχο επί συνόλου 44,766 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν φέτος στα κρατικά ταμεία και δεν θα κατευθυνθούν στην δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Ήδη στο πρώτο τετράμηνο του έτους δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Ο «Γολγοθάς» πάντως για τους φορολογούμενους έχει ξεκινήσει. Ο Ιούλιος φέρνει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 1 δισ. ευρώ και θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 29 Ιουλίου αφού η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν επηρέασε το χρόνο καταβολής της πρώτης από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις εξόφλησης του φόρου. Οι επόμενες δύο δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται όχι ένας άλλα μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου. «Φουσκωμένος» είναι φέτος ο φόρος του εκκαθαριστικού για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ λόγω της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες με την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75%.

Για τις επιχειρήσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος λόγω της αύξησης του συντελεστή από το 26% στο 29%, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Και αυτό γιατί μέσα στον Ιούλιο θα πρέπει να πληρώσουν δυο δόσεις του φόρου εισοδήματος. Η πρώτη με την υποβολή της δήλωσης, (σ.σ. η προθεσμία εκπνέει στις 15 Ιουλίου) και η δεύτερη δόση θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Μετά τις φορολογικές δηλώσεις σειρά θα πάρει ο ΕΝΦΙΑ Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τέσσερις ίσες μηνιαίες δόσεις από το τέλος Σεπτεμβρίου έως και τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία εκκαθάρισης του φόρου.

Την χαριστική βολή θα δώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 που θα αφαιρέσουν 1,1 δις. ευρώ από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού. Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ήδη σενάρια τα οποία προβλέπουν αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για όσα ΙΧ έχουν κυκλοφορήσει από το 2005 μέχρι το 2010. Γι’ αυτά τα οχήματα, τα τέλη υπολογίζονταν μέχρι τώρα βάσει του κυβισμού του κινητήρα. Σχεδιάζεται να επεκταθεί το σύστημα που ισχύει για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν και μετά το 2010 έτσι ώστε και τα οχήματα 6ετίας, 8ετίας ή 10ετίας να επιβαρύνονται βάσει των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και όχι με βάση τον κυβισμό.
Μ. Χριστοδούλου
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail