Με 50% φόρο δεν πρόκειται να βγουν από τα…στρώματα τα χρήματα ή να τα φέρουν πίσω όσοι τα έχουν βγάλει έξω!

ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ
  • Αυτός είναι ο όρος των δανειστών, για να μην πάρει ανάσα η οικονομία μας

Του ΜΑΚΗ ΚΟΥΡΗ

Τελικά, δώρον άδωρον καταλήγει η… ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για εκείνους που μετά την οικονομική κατάρρευση πήραν τα λεφτά τους από τις τράπεζες και τα έκρυψαν κάτω από το στρώμα ή τα έβγαλαν στο εξωτερικό, προκειμένου να τα δηλώσουν καταθέτοντάς τα στις τράπεζες, για να πάρει μια σημαντική ανάσα η οικονομία και να αποκτήσει τη ρευστότητα που τόσο έχει ανάγκη. Δυστυχώς, και σε αυτό το καυτό θέμα επιβεβαιώνεται ότι τίποτε δεν μπορεί να κάνει η χώρα, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση έχει, χωρίς την άδεια των δανειστών, του Βερολίνου ουσιαστικά! Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εντολή των… αφεντικών είναι να πληρωθεί φόρος 50% (ακούγεται και για παραπάνω) για τη νομιμοποίηση των χρημάτων που δεν έχουν δηλωθεί. Και φαίνεται ότι αυτό το έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Γι’ αυτό και δεν ειπώθηκε λέξη για το ποια θα είναι η επιβάρυνση για εκείνους που έχουν αδήλωτα χρήματα. Η μόνη αναφορά στη σχετική ανακοίνωση ήταν: «Το Πρόγραμμα Οικειοθελούς Γνωστοποίησης Περιουσιακών Στοιχείων, που εισηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δίνει μια τελευταία δυνατότητα στους μη συνεπείς φορολογουμένους να γνωστοποιήσουν τα αδήλωτα περιουσιακά τους στοιχεία, πριν επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης αναληθών φορολογικών δηλώσεων».

Η εξήγηση είναι απλούστατη: Ο ένας λόγος είναι ότι οι δανειστές (Σόιμπλε) θέλουν να παραμείνουν στις τράπεζές τους τα λεφτά που έχουν βγάλει έξω οι Έλληνες και ο δεύτερος να μην αποκτήσουν ρευστό οι ελληνικές τράπεζες και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία, που θα αποκτούσε πάρα πολλά δισεκατομμύρια αν ο φόρος ήταν 10% με 15%, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών και τραπεζικών κύκλων στα στρώματα υπάρχουν γύρω στα 40 δισ. ευρώ.

Μασάει τα λόγια του ο Στουρνάρας

Σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στην «Αυγή» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων. Είπε συγκεκριμένα:
«Θα απελευθερώσουμε το χρήμα που βρίσκεται στα στρώματα, όπως κάναμε με τα χρήματα του εξωτερικού. Έτσι, θα μπορεί κάποιος να βάζει και να βγάζει χρήματα από τις τράπεζες όποτε θέλει, χωρίς να υπόκειται σε κεφαλαιακό έλεγχο. Αυτό θα αφορά το νέο χρήμα που θα μπαίνει στις τράπεζες. Ό,τι ισχύει για το εξωτερικό θα ισχύσει και για τα χρήματα που βρίσκονται στα στρώματα».
Θέλοντας να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη θέση του κ. διοικητή, ζητήσαμε από τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του, τον Δημήτρη Κανέλλη, μια διευκρίνιση για το αν η απελευθέρωση των χρημάτων που είναι στα στρώματα θα συνδεθεί με την πληρωμή φόρου.

Η απάντηση ήταν ότι «ο κ. διοικητής δεν έχει τίποτε περισσότερο να πει από αυτά που λέει στη συνέντευξή του»!
Προφανώς, ή δεν ξέρει ποια θα είναι η ποινή που θα επιβληθεί ή θα είναι τόσο βαριά, που δεν θέλει να τη χρεωθεί.

Μέχρι και 52% ο φόρος

Το σχετικό νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 5 Αυγούστου. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της τελικής επεξεργασίας.
Θα προβλέπει ότι όποιος ενταχθεί στη ρύθμιση θα μπορεί από τον Αύγουστο και για περίοδο τριών ή τεσσάρων μηνών να καταθέσει συμπληρωματικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που θέλει να νομιμοποιήσει. Ο φόρος θα υπολογίζεται με τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε το έτος κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια.

Για παράδειγμα, εάν η φοροδιαφυγή είχε συ­ντελεσθεί σε χρονιά κατά την οποία ο φορολογικός συντελεστής ήταν 42% και έχουν παρέλθει πλέον των δέκα ετών, τότε, υπό την προϋπόθεση ότι το πέναλτι θα αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα για κάθε έτος, η τελική επιβάρυνση θα είναι 52%.
Στη ρύθμιση θα περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος, αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει. Οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιληφθούν και υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί στα διοικητικά δικαστήρια, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση για τη Δικαιοσύνη αλλά και να στεφθεί με σίγουρη εισπρακτική επιτυχία το εγχείρημα.

Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογουμένου.

Η ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης αποτελεί για το υπουργείο το πρώτο βήμα για το Περιουσιολόγιο, στο οποίο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

makiskouris.paron.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail