Κάποιος να ξυπνήσει την κυβέρνηση! Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας: «Σε τρία χρόνια ο αγωγός φυσικού αερίου θα φτάσει Τουρκία από το Λεβιάθαν – Η Κων/πολη θα καταστεί ενεργειακός κόμβος»

Καθώς το Ισραήλ και η Τουρκία ομαλοποιούν την μεταξύ τους σχέση μετά από έξι χρόνια, φαίνεται ότι και οι δύο χώρες συζητούν την μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ και το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στην Τουρκία. Σύμφωνα με δηλώσεις αυτό θα γίνει μέχρι το 2019.

Αυτές τις δηλώσεις έκανε ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Yuval Steinitz.

«Eίναι πολύ πιθανό το Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο στην Τουρκία. Και από εκεί στο μέλλον θα εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του συστήματος διανομής της Τουρκίας που τώρα είναι υπό κατασκευή. Πιστεύω ότι είναι καλό για την Τουρκία. Είναι καλό για το Ισραήλ» είπε ο Ισραηλινός Υπουργός Steinitz στην Hürriyet.

Η ενέργεια θα είναι σημαντικό πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ενώ η Τουρκία είναι ο πιο εφικτός δρόμος για τις εξαγωγές φυσικού αερίου του Ισραήλ.

«Η συμφωνία αν υπάρξει συμφωνία θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των εταιρειών από τις δύο πλευρές, ισραηλινές ή αμερικανικές εταιρείες όπως η Nobel και τουρκικές εταιρείες».

«Οι δύο χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κάποιο είδος συναίνεσης για να υπάρξει συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού από την ισραηλινή οικονομική ζώνη στην Τουρκία» πρόσθεσε.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε λίγα χρόνια θα εξάγουμε 2.500 κυβικά μέτρα. Αυτό είναι μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου» είπε ο Steinitz.

«Αν αυτό γίνει, είναι μια εκτίμηση αλλά υπάρχει και εκτίμηση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ότι θα ανακαλυφτεί τα επόμενα χρόνια μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου απ ότι έχει ανακαλυφθεί μέχρι τώρα. Αν αυτό συμβεί, το Ισραήλ θα πρέπει να εξάγει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην Δυτική Ευρώπη. Τότε το Ισραήλ θα εξάγει φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας μέσω του αγωγού TANAP ενός αγωγού που κατασκευάζεται από την Κασπία μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη».

Το Ισραήλ έχει τρεις επιλογές για να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο είπε ο Steinitz.

Πρώτον να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις LNG στο αιγυπτιακό δέλτα. Στην Αίγυπτο υπάρχουν δύο εγκαταστάσεις LNG. Μία ιδέα ήταν υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ των εταιρειών στην Αίγυπτο για να μεταφέρουν το ισραηλινό φυσικό αέριο με πλοία προς την Ευρώπη. Αυτή είναι μια πιθανότητα αλλά είναι ακριβή.

Μια άλλη πιθανότητα είναι να κατασκευάσουμε υποθαλάσσιο αγωγό από την ισραηλινή οικονομική ζώνη προς την Κύπρο και την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο και θα απαιτήσει χρόνια. Τεχνικά είναι εφικτό αλλά απαιτεί οκτώ χρόνια και κοστίζει.

Η τρίτη επιλογή είναι εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας. Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και στο μέλλον θα βρεθεί ακόμη περισσότερο τόσο που θα είναι ατελείωτο αν εντοπιστούν τα επιπλέον ενεργειακά οικόπεδα. Και αυτό είναι πολύ πιθανό. Υπάρχει μια πιθανότητα αν οι δυο χώρες συμφωνήσουν να εξάγεται μόνιμα από την λεκάνη της Μεσογείου και του Ισραήλ μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη. Με αυτό το τρόπο η Κωνσταντινούπουλη θα καταστεί διεθνής ενεργειακός κόμβος.

Το κόστος για αγωγό προς Τουρκίας είναι μόλις 2 δισ. δολάρια ή λιγότερο. Θα χρηματοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα..

Το δημοσίευμα αυτό έρχεται ως συνέχεια και επιβεβαίωση των άρθρων μας «Βόμβα» για την Ελλάδα: Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία συμφιλίωσης με την Τουρκία – Για αγωγό από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» προς Τουρκία μιλούν οι Ισραηλινοί ΕΚΤΑΚΤΟ: «Βόμβα» για την Ελλάδα – Να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζήτησε ο Μ.Νετανιάχου – Όλο το πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ-Τουρκίας και Έρχεται και συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου – Η Ρωσία δέχτηκε να κατασκευάσει τον αγωγό φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν προς την Τουρκία .

Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να χαράξει στρατηγική ώστε να αποτραπεί να καταστεί η Τουρκία ενεργειακός κόμβος. Θα πρόκειται για κάθετη αναβάθμιση της Άγκυρας με σοβαρές επιπτώσεις σε Κυπριακό και ελληνοτουρκικά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail