ΑΝΝΗ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ
Πώς σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς τις εξελίξεις μετά το μεγάλο «κανόνι» στο ελληνικό λιανεμπόριο - Ποια λύση βλέπουν ως πιο ρεαλιστική.
Η υπόθεση της "Μαρινόπουλος" έχει συνταράξει τις τελευταίες ημέρες την αγορά. Γεγονός είναι ότι καταβάλλονται πυρετώδεις προσπάθειες από τους εκπροσώπους της εταιρείας, των Τραπεζών και της Σκλαβενίτης, για να μη σκάσει το μεγαλύτερο, διαχρονικά, κανόνι στο ελληνικό λιανεμπόριο, που θα συμπαρασύρει τους προμηθευτές που στήριζαν την εταιρεία, επιχειρήσεις που κι αυτές λειτουργούν σε συνθήκες κρίσης και αγωνίζονται για να επιβιώνουν και να συντηρούν θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται, τα βάρη είναι πολύ μεγάλα και το πρόβλημα εξαιρετικά σύνθετο για να το σηκώσει μία εταιρεία, ακόμη και αν αυτή είναι υγιής και διαθέτει αρκετά μεγάλο μέγεθος και πίστη στην αγορά, όπως η Σκλαβενίτης. Άλλωστε, μη λησμονούμε, ότι η "Μαρινόπουλος", με 700 καταστήματα, είναι μακράν η μεγαλύτερη αλυσίδα στην αγορά του λιανεμπορίου, με δεύτερη σε μέγεθος την "ΑΒ Βασιλόπουλος" που ανήκει στον πολυεθνικό όμιλο Delhaize.
Επιχειρηματίες του λιανεμπορίου, που γνώριζαν από πολύ πριν ότι η "Μαρινόπουλος" είχε τεράστιες υποχρεώσεις, απεύχονταν την κατάληξη που έχει η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία πλέον αναγκάσθηκε να ζητήσει την ένταξή της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και τώρα έχει πάρει, σε πρώτη φάση, προστασία από τους πιστωτές της μέχρι να συζητηθεί η υπόθεση στο δικαστήριο, στις 21 Σεπτεμβρίου.
Αυτό λοιπόν που υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν την αγορά είναι, ότι στο τρίμηνο που μεσολαβεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται για τη ¨Μαρινόπουλος¨, η οποία μαζί με τις τρεις εταιρείες του Ομίλου που επίσης ζήτησαν την υπαγωγή στο άρθρο 99, έχει χρέη που ξεπερνούν τα 1,8 δισ. ευρώ και ίσως πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ.
Μερίδια της "Μαρινόπουλος" από την αγορά λιανικής μπορεί να θέλουν και θέλουν όλοι οι ανταγωνιστές της, αλλά την κατάρρευση της εταιρείας, δεν τη θέλει κανείς. Άπαντες περιμένουν να πληροφορηθούν τι θα δείξει ο λεπτομερής έλεγχος (due dilligence) της εταιρείας- τα ευρήματα αναμένεται να παρουσιαστούν στο δικαστήριο μαζί με το σχέδιο εξυγίανσης- αλλά οι εκτιμήσεις λένε πως το σύνολο του δικτύου είναι αδύνατο να περισωθεί. Το ερώτημα είναι, λένε οι ίδιες πηγές της αγορας, αν θα μπορέσει να κρατηθεί ένα 50%-60% των καταστημάτων μαζί και οι θέσεις απασχόλησης σε αυτά.
H υπόθεση της "Μαρινόπουλος" έχει προκαλέσει σοκ, καθώς δεν κρίνεται μόνο το μέλλον της αλυσίδας, αλλά και των πολλών δεκάδων προμηθευτών της και των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις αυτές, στις οποίες φαίνεται πως οφείλονται έως και 700 εκατ. ευρώ.
Το πιο ρεαλιστικό σενάριο
Σε περίπτωση κατάρρευσης της "Μαρινόπουλος", η αγορά θα βρει τρόπους να ικανοποιήσει τη ζήτηση κι ήδη ιδιοκτήτες καταστημάτων στους οποίους η εταιρεία οφείλει ενοίκια, έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν άλλες αλυσίδες λιανικής. Όμως, μία ολική κατάρρευση θα φέρει την απώλεια πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας σε εποχή που η ανεργία είναι στα ύψη, θα σημάνει την οριστική απώλεια των χρημάτων που διεκδικούν οι προμηθευτές και λοιποί συνεργάτες, θα "κοκκινίσει" περαιτέρω τα χαρτοφυλάκια των πιστωτριών Τραπεζών, θα σημάνει απώλεια διεκδικούμενων εσόδων για το δημόσιο και τα Ταμεία.
Συνεπώς, όπως συζητείται και υποστηρίζεται, ευτυχής κατάληξη στην όλη υπόθεση θα ήταν η διάσωση έστω μίας μικρότερης "Μαρινόπουλος", που θα είχε καλύτερες προοπτικές επιβίωσης, με πιο εύκολα διαχειρίσιμα προβλήματα.