Ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να “δουλέψει” για εμάς,αρκεί να το καταλάβουμε και να το εκμεταλλευθούμε.
Ο Τούρκος Πρόεδρος και από χθες “σουλτάνος έκτακτης ανάγκης”, διαλύει τον στρατό του. Έχει βάλει φυλακή το 1/3 των ανώτατων αξιωματικών του.Φυλακίζει ακόμη και στρατιώτες (!!!) που είναι αμφίβολο αν γνώριζαν ότι τους πήγαιναν για να κάνουν πραξικόπημα.Οι επιπτώσεις στο ηθικό των τουρκικών ΕΔ δεν μπορεί να είναι ασήμαντες…
Στην χθεσινοβραδυνή του συνέντευξη στο Αλ Τζαζίρα,μίλησε με πολύ σκληρή γλώσσα για τον πρόεδρο της Αιγύπτου στρατηγό Σίσι.Με τον οποίο μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήθελε να “τα βρει”. Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου μας ενδιαφέρουν άμεσα.Η στάση που θα επιλέξει να τηρήσει το Κάϊρο στην χάραξη των ΑΟΖ στην νοτιοανατολική Μεσόγειο μας ενδιαφέρει.Επί Μόρσι η Αίγυπτος υιοθετούσε τον παραλογισμό της Τουρκίας που θέλει να “σβήσει” το Καστελόριζο από τον χάρτη.Επί Σίσι όλα αυτά άλλαξαν,όμως τίποτα δεν είναι οριστικό.Συνεπώς οι σχέσεις Άγκυρας-Καϊρου μας ενδιαφέρουν.Κι ο Ερντογάν κάνει ότι μπορεί για να μας ευνοήσει.
Ο Ερντογάν σε αντίθεση με όσα λέει κάθε μέρα δεν έχει το σύνολο του λαού του στο πλευρό του.Οι συγκεντρώσεις που γίνονται κάθε μέρα,δεν είναι τόσο μαζικές όσο τις παρουσιάζει.Τρεις με τέσσερις χιλιάδες άτομα μαζεύονται στο Ταξίμ κάθε βράδυ για να υπάρχει το σχετικό πλάνο και οι φωτογραφίες.Μια μεγάλη μερίδα Τούρκων πολιτών οι οποίοι τον ψήφισαν σ΄ όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις,το έκαναν,γιατί πίστεψαν ότι αυτός ο ηγέτης θα μπορούσε να πάει την Τουρκία μπροστά και προς τα δυτικά.Μπροστά την πήγε αλλά πλέον είναι σαφές ότι η ανοδική πορεία έχει τελειώσει και ότι η κατεύθυνση δεν είναι η δύση αλλά τα βάθη της αντολής! Η Τουρκία μετατρέπεται σε μια ισλαμική δημοκρατία κι αυτό δεν νομίζουμε ότι θ΄ αρέσει σ΄ ένα σημαντικό κομμάτι της “μεσαίας τάξης” που δημιουργήθηκε επί Ερντογάν στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν έδειξε με τις δηλώσεις του χθες βράδυ ότι ανησυχεί βαθιά για την οικονομία της χώρας του.Επιτέθηκε στους οίκους αξιολόγησης που χθες “υποβίβασαν” το αξιόχρεο της Τουρκίας και έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.Εγγυήθηκε τις καταθέσεις των πολιτών και την ευημερία τους.Εμείς εδώ στην Ελλάδα,γνωρίζουμε καλά πια τι συμβαίνει όταν αρχίσουν οι ηγέτες να δίνουν τέτοιες διαβεβαιώσεις.Ότι η τουρκική οικονομία θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να το προβλέψει.
Όλα αυτά τα αναφέρουμε για να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο δυνατό τροπο τις ευκαιρίες που ο ίδιος ο Ερντογάν της δίνει.Για να το κάνει αυτό θα πρέπει όλοι να σοβαρευτούν,να βάλουν στην άκρη τους γραφικούς “υπερπατριώτες” με τις περίεργες απόψεις ώστε η χώρα να παίξει τον ρόλο που ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου της έδωσε χθες με συνέντευξή του στους Financial Times: της άγκυρας σταθερότητας στην περιοχή.
Δεν χρειάζονται κραυγές,πανηγυρισμοί. Δεν χρειάζεται να “τσιμπάμε” σε κάθε πληροφορία που κάποιος,κάπου άκουσε από κάποιον.Αν πράγματι έρθουν Τούρκοι κομάντος να παραδοθούν ας είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε.Δεν χρειάζεται να “φτιάχνουμε” ιστορίες και σενάρια.
Δεν χρειάζεται φόβος έναντι της Τουρκίας.Ψυχραιμία,επαγρύπνηση και σωστή προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα απαιτείται.Έχουμε δίπλα μας μια χώρα που αναζητά υποτίθεται τον δρόμο προς τη δημοκρατία μέσω…χούντας.Αυτό και μόνο δείχνει ότι είναι ικανή για όλα.
Πάνω απ΄ όλα η Ελλάδα πρέπει να δείξει και να αποδείξει σ΄ όλους ότι είναι η μοναδική αξιόπιστη και ασφαλής χώρα σε μια περιοχή που έχει κυριολεκτικά τυλιχτεί στις φλόγες! Όποιος θέλει να κινηθεί σ΄ αυτή τη περιοχή για οποιοδήποτε λόγο -στρατιωτικά,οικονομικά,διπλωματικά- θα πρέπει να πειστεί ότι το μοναδικό ασφαλές κομμάτι γης που μπορεί να πατήσει είναι η Ελλάδα. Η οποία εκτός απ΄ όλα αυτά είναι και μια χώρα που πραγματικά έχει τη δυνατότητα και την άνεση να συνομιλεί με πολλές διαφορετικές και αντιμαχόμενες πλευρές. Ας το εκμεταλλευθούμε επιτέλους.
Κλείνοντας να ααναφέρουμε κάποια πράγματα για το ΥΠΕΘΑ και τον κρίσιμο ρολο που έχει και σ΄ αυτή τη κρίση.
Επειδή η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και σύνθετη καλό θα είναι νομίζουμε να “συμμαζευτούμε” στρατιωτικά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα,να αφήσουμε τους πειραματισμούς και τους παραγοντισμούς,να κόψουμε τα περιττά έξοδα ,να αφήσουμε τα ταξίδια και τις λιτανείες κάθε μέρα και σ΄ άλλο Άγιο και να προετοιμαστούμε για παν ενδεχόμενο.Η παρακολούθηση της κατάστασης στην Τουρκία πρέπει να είναι διαρκής και να στηρίζεται στις πηγές πληροφόρησης που διαθέτουν οι ΕΔ κι όχι στους “κάποιον είδα και κάτι μου είπε να σας πω”. Έχουμε και στρατιωτικούς και στελέχη άλλων υπηρεσιών που μπορούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να ενημερώσουν υπεύθυνα όσους έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας.