Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Στη δημοσιότητα δόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση η λίστα με τους μεγαλο-οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων τους αποτελεί μνημονιακή υποχρεώση προκειμένου αφενός να στριμωχτούν οι οφειλέτες και να καταβάλλουν τα χρέη, τους αφετέρου για να γνωρίζουν οι συναλλασσόμενοι με ποιες επιχειρήσεις δεν πρέπει να συνεργάζονται.
Ωστόσο, η λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν παιδεύτηκε καθόλου. Είναι πανομοιότυπη με αυτή που είχε δημοσιοποιηθεί το 2012 από το υπουργείο Οικονομικών. Στον μακρύ κατάλογο των 13.730 ονομάτων συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, εταιρίες μαϊμού, και επιχειρήσεις του Δημοσίου.
Θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση θα τολμούσε να κάνει ένα ξεκαθάρισμα και να δώσει στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με αυτούς που χρωστούν και μπορούν να πληρώσουν.
Αντίθετα επέλεξε τον εύκολο δρόμο να βάλει όλους τους οφειλέτες, νεκρούς και ζωντανούς σε ένα τσουβάλι. Για παράδειγμα ακόμα βρίσκεται στη λίστα με τους μεγάλους οφειλέτες η Ακρόπολις χρηματιστηριακή για χρέη άνω των 8 δισ. ευρώ. Υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση που πιστεύει ότι μπορεί να εισπράξει έστω και ένα ευρώ από την επιχείρηση αυτή και τους μετόχους της; Γιατί λοιπόν βρίσκεται στη λίστα;
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές θα μπαίνουν στο ψυγείο και εφόσον προκύψουν πληροφοριακά στοιχεία θα αναβιώνουν οι υποθέσεις. Ωστόσο, ο νόμοαυτόςδεν αξιοποιήθηκε.
Επίσης. από τις λίστες των νομικών και φυσικών προσώπων που δημοσιοποιήθηκαν ποιος γνωρίζει εάν υφίστανται σήμερα κάποιες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα στους οφειλέτες υπάρχει ακόμα η Ολυμπιακή!
Προφανώς η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση η φορολογική διοίκηση ήθελε να βγάλει από πάνω της την μνημονιακή υποχρέωση και δημοσιοποίησε μία πολύ πρόχειρη λίστα οφειλετών. Επισημαίνεται από το σύνολο των οφειλών των 83 δισ. ευρώ μόλις το 15% θεωρείται εισπράξιμο. Οι υπόλοιπες οφειλές δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν.
Παρά ταύτα από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι οι οφειλές των περίπου 7.738 επιχειρήσεων προσεγγίζουν τα 63,34 δισ. ευρώ και των περίπου 6.000 φυσικών προσώπων τα 19,7 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, στη λίστα περιλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών που είτε βρίσκονται σε εκκαθάριση ή έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες όπως: Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ, Εγνατία Ασφαλιστική, Νεοχημική, Alapis, Πρίνσες Αερογραμμές, Αττικάτ, Ολυμπιακή Αεροπλοΐα, Εξπρές Σέρβις Ανώνυμος Εμπορική Εταιρεία, Karouzos Real Estate, Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία, Γλου Ανώνυμη Εταιρεία, Χαλυβδόφυλλα, Artisti Italiani, Ελεύθερη Τηλεόραση, Ασπίς Πρόνοια, Sprider Stores, Μετρόπολις Ανώνυμη Εμπορική, Πειραϊκή Πατραϊκή, Μινιόν κ.λ.π.