Ανησυχία για το προσφυγικό. Εξετάζουν επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΜΕΤΗΣ

Η κατανομή των προσφύγων σε κάθε κράτος της Ευρώπης αποτελεί ακόμη άλυτο πρόβλημα. Κράτη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ουγγαρία, είναι ιδιαιτέρως αναβλητικά όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων. Η Ουγγαρία μάλιστα, προχωρά και σε δημοψήφισμα τον Οκτώβρη για το αν θα πρέπει να υιοθετήσει το σχέδιο της Ευρώπης για το προσφυγικό ή να το παρακάμψει κρατώντας κλειστά σύνορα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η χώρα μας δεν επιθυμεί πλέον να τηρήσει τους όρους του κανονισμού "Δουβλίνο ΙΙ", σύμφωνα με την οποία κάθε πρόσφυγας πρέπει να ζητήσει άσυλο στην χώρα της Ε.Ε. που έφτασε για πρώτη φορά πατώντας σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα κατά κανόνα στην Ιταλία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα.

"Πέρσι έφτασαν από το Αιγαίο στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ε.Ε. 850.000 άνθρωποι" τονίζει στη DW ο Γ. Μουζάλας. "Σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου η υποδοχή τους θα έπρεπε να είναι δική μας αρμοδιότητα. Αλλά με ποιο τρόπο θα μπορούσε να το διαχειριστεί αυτό η Ελλάδα;", διερωτάται.

Από την άλλη, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ που είχε συνάντηση με τον κ. Μουζάλα στο Βερολίνο, τόνισε πως επιθυμεί τη διατήρηση του κανονισμού.

Ορατές οι επαναπροωθήσεις προσφύγων από Γερμανία σε Ελλάδα;

Από το 2011 έχουν ανασταλεί οι επαναπροωθήσεις προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, καθώς τόσο τα γερμανικά όσο και το ευρωπαϊκό δικαστήριο είχαν διαπιστώσει ελλείψεις στις διαδικασίες παροχής ασύλου. Εν τω μεταξύ όμως έχουν σημειωθεί πρόοδοι στο σύστημα ασύλου. Για τον λόγο αυτό θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν οι επαναπροωθήσεις, μία εξέλιξη που θα αφορούσε αρχικά 38.000 ανθρώπους. Οι επαναπροωθήσεις και οι επανεγκαταστάσεις θα πρέπει να συνεχιστούν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, δήλωσε ο ντε Μεζιέρ.

Ωστόσο ο Γιάννης Μουζάλας απέρριψε αυτή την πρόταση, καθώς η κατάσταση στη χώρα καθιστά τις επαναπροωθήσεις αδύνατες. Επιπλέον δεν βρίσκεται σε ισχύ τώρα κανένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακατανομής προσφύγων, είπε ο Έλληνας υπουργός. Η αναστολή των επαναπροωθήσεων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα έληξε επισήμως την περασμένη Πέμπτη. Όσο δεν υπάρχει ωστόσο νέα απόφαση, δεν πρόκειται να επαναπροωθηθούν πρόσφυγες.

Στη συνάντηση Μουζάλα - Μεζιέρ πάντως δεν υπήρξε συμφωνία αλλά οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Ο κ. Μουζάλας είχε συνάντηση και με τον κ. Γιαν Χέκερ, τον Γεν. Διευθυντή της Ομάδας Συντονισμού Προσφυγικής Πολιτικής της Καγκελαρίας, ενώ θα συνεχίσει τις επαφές του σε Βιέννη και Μπρατισλάβα, όπου λαμβάνει χώρα και η σύνοδος των υπουργών της ΕΕ, με την αφορμή της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Σλοβακία.

Προς ενιαίο σύστημα κοινωνικών παροχών για τους πρόσφυγες

Πάντως, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά πως οι Γερμανοί λειτουργούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα ζητήματα της Ένωσης ανάλογα με τα οικονομικά συμφέροντα. Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει πως οι Χριστιανοδημοκράτες προτείνουν τη δημιουργία ενός "ενιαίου συστήματος κοινωνικών παροχών για τους προσφυγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο", διότι μέχρι τώρα οι παροχές της Γερμανίας ήταν κατά πολύ υψηλότερες από τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Οι καλές όμως συγκριτικά κοινωνικές παροχές δεν πρέπει κατά του χριστιανοδημοκράτες ειδικούς να αποτελέσουν πλέον κίνητρο για δευτερογενή μετανάστευση εντός της Ευρώπης. Γι αυτό και η επιτροπή προτείνει μελλοντικά να υπολογίζονται επακριβώς οι βασικές ανάγκες ενός εκάστου και οι αιτούντες άσυλο να υποχρεώνονται να παραμείνουν στην χώρα η οποία είναι αρμόδια γι αυτούς.

"Η πίεση του προσφυγικού στις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω του δημογραφικού. Γι αυτό η Ευρώπη θα παραμείνει ελκυστικός προορισμός", αναφέρουν σε έκθεση τους οι χριστιανοδημοκράτες και ζητούν περισσότερο έλεγχο στα σύνορα της Ε.Ε., χαιρετίζοντας παράλληλα την πρόταση της Κομισιόν να μετατραπεί η Frontex σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των συνόρων. Ζητούν όμως "μια ευρεία εντολή και αποτελεσματικότερες δυνατότητες επέμβασης, ώστε να μπορούν να προστατευθούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.".

Επίσης προτείνουν "να διευκολυνθεί η επέμβαση ευρωπαϊκών ομάδων υποστήριξης σε εθνικά εδάφη. Τέτοιες παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι δυνατές και χωρίς την έγκριση των χωρών μελών", εφόσον αυτά δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις υποχρεώσεις φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Ποιες οι προτεραιότητες των Ευρωπαίων για την Ε.Ε.



Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα πρέπει να αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για την ΕΕ, λένε άλλωστε οι Ευρωπαίοι πολίτες σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, ενώ η αντιμετώπιση της ανεργίας, της φοροδιαφυγής και το μεταναστευτικό αποτελούν μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν στο αν η ΕΕ πρέπει να παρεμβαίνει λιγότερο ή περισσότερο σε μια σειρά διαφορετικών θεμάτων. Περισσότερες πληροφορίες στο γράφημα.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που συμμετείχε στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, θα ήθελε η Ε.Ε. να παρεμβαίνει περισσότερο σε αρκετούς από τους δεκαπέντε τομείς για τους οποίους ερωτήθηκαν.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (82%) και η αντιμετώπιση της ανεργίας (77%), αποτελούν τις δύο βασικές προτεραιότητες για τους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στην Ε.Ε.

Τα τρία μέτρα που πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία είναι η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (42%), ο αγώνας ενάντια στις ρίζες της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης (41%) και η ενίσχυση του έλεγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (39%).

Επίσης, 75% των ερωτηθέντων θέλει η ΕΕ να αναλάβει περισσότερη δράση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, 74% στο προσφυγικό, 71% στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, ενώ το 67% θέλει να δει περισσότερα από την ΕΕ στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήδη εργάζεται σε τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι ευρωβουλευτές εργάζονται για τη δημιουργία νομοθεσίας που θα ποινικοποιεί την προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας αλλά και για τη δημιουργία αυστηρότερων κανόνων για την αγορά και την ιδιοκτησία όπλων.

Στον τομέα της φορολογίας, το ΕΚ αναμένεται να υποβάλει προτάσεις για την θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για την φορολογία των πολυεθνικών εταιρειών, ενώ έχει δημιουργήσει και ειδική επιτροπή που εξετάζει τις αποκαλύψεις για τα έγγραφα του Παναμά.

Επίσης, στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει τη δημιουργία ενιαίου συστήματος ελέγχου των συνόρων της ΕΕ, που θα σχηματιστεί με βάση τη Frontex και τις αρμόδιες για τη διαχείριση των συνόρων αρχές των κρατών μελών.

Τέλος, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους (74%), πιστεύουν ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες των κρατών μελών είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Ελλάδα: Στην Ελλάδα οι πολίτες επιθυμούν μεγαλύτερη παρέμβαση από την ΕΕ σε μια σειρά ζητημάτων. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι η τρομοκρατία (83%), η αντιμετώπιση της ανεργίας (84%), η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (73%), το μεταναστευτικό (84%) αλλά και η προστασία των εξωτερικών συνόρων (78).

Επίσης, το 67% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα συμφώνησε ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες των διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Κύπρος: Στην Κύπρο μερικά από τα βασικότερα ζητήματα στα οποία οι πολίτες επιθυμούν μεγαλύτερη παρέμβαση από την ΕΕ είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (93%), η αντιμετώπιση της ανεργίας (94%), το μεταναστευτικό (91%) αλλά και η προώθηση της δημοκρατίας και της ειρήνης στον κόσμο (88%).

Επίσης, το 73% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες των διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 9 και 18 Απριλίου και συμμετείχαν 27.969 άτομα από όλη την Ευρώπη. Το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού στο σύνολό του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail