Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Το Ιράν μετά την άρση των μέτρων της διεθνούς κοινότητας σε βάρος του, κατόπιν της ακύρωσης του πολεμικού πυρηνικού του προγράμματος, αναζητεί τρόπους μεταφοράς του φυσικού του αερίου παρακάμπτοντας την μη φιλική Τουρκία. Για την Ελλάδα που αποτελεί αυτή τη στιγμή ενεργειακό κόμβο, σε κάθε περίπτωση μεταφοράς υδρογονανθράκων στο νότιο τομέα, αποτελεί άλλη μια αισιόδοξη προοπτική.
Έτσι, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Βούλγαρου π/θ στο Ιράν, ζητήθηκε εκ μέρους του Ιράν η συμμετοχή της Βουλγαρίας σε ένα νέο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου με αφετηρία τον Περσικό Κόλπο, που θα διατρέχει την Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Ο διάδρομος αυτός θα ενώνει το Ιράν, την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία και θα διασυνδέεται με την Ελλάδα με τον ενεργειακό κόμβο στην Βουλγαρία, που έχει ανακοινωθεί φέτος για εφοδιασμό τόσο της Ελλάδας όσο και μεταφορά του με προορισμό την Αλβανία – Ιταλία και Κεντρική Ευρώπη. Η Τεχεράνη επίσης δείχνει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο κοινό πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για ένα τερματικό σταθμό αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Θεωρούμε ότι όλες αυτές οι επιλογές που έχουν να κάνουν με την συμμετοχή της Ελλάδας σε ενεργειακά προγράμματα μεταφοράς υδρογονανθράκων, αποτελούν καλά νέα. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι στην προκειμένη περίπτωση σε μια διμερή συζήτηση που αφορούσε συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Ιράν, η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα προέκυψε ως αναγκαιότητα και ας μην ήταν η ίδια παρούσα. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα συνδετικό ενεργειακό κομμάτι που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Ταυτόχρονα αποτελεί και μια μεγάλη ευθύνη της Ελλάδας να το διαχειριστεί σωστά και με απόλυτη διαφάνεια ώστε να αποτελέσει τόσο παράγοντα ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας αλλά ταυτόχρονα και παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας, σε εποχές αβέβαιες και απόλυτα επικίνδυνες…
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο