Τουρκία: Οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική CIA και τη διηύθυνε ένας απόστρατος στρατηγός του αμερικανικού στρατού με τη βοήθεια ενός πυρήνα στο Αφγανιστάν, διατείνεται μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα στην Τουρκία.

Πράκτορες της CIA χρησιμοποίησαν ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται σε ένα νησί ανοικτά της Κωνσταντινούπολης ως νευραλγικό κέντρο οργάνωσης του πραξικοπήματος, υποστηρίζει μια δεύτερη τουρκική εφημερίδα.

Στην Τουρκία οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα πρόσωπα που συνέβαλαν στο να ενορχηστρωθεί η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος μαζί με τις ΗΠΑ - κράτος στενό σύμμαχο στους κόλπους του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται ωστόσο στην κορυφή του καταλόγου των υπόπτων.

«Το πραξικόπημα διευθύνθηκε από αυτόν τον άνδρα» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak, ενώ παρατίθεται και η φωτογραφία του στρατηγού εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού Τζον Φ. Κάμπελ, τελευταίου διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων υπό το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και προηγουμένως 34ου υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι το πραξικόπημα χρηματοδοτήθηκε από τη CIA διαμέσου της United Bank of Africa της Νιγηρίας και δύο Τούρκοι στρατηγοί με έδρα στο Αφγανιστάν, που συνελήφθησαν στο Ντουμπάι την Πέμπτη, ανήκαν στο δίκτυο συνωμοτών του Κάμπελ.

Η UBA αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή και απάντησε ότι οι εικασίες αυτές είναι «ξεκάθαρα εσφαλμένες». Από την πλευρά του ο Κάμπελ δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι «εντελώς γελοίες», ενώ η Ουάσιγκτον απέρριψε τις αιτιάσεις αυτές περί αμερικανικής εμπλοκής ως παράλογες.

Μια άλλη τουρκική εφημερίδα δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός ξενοδοχείου το οποίο περιέγραψε ως το νευραλγικό κέντρο όπου κατάστρωναν τα σχέδιά τους οι πράκτορες της CIA.

«Η CIA εργαζόταν σε αυτό το ξενοδοχείο εκείνη την νύχτα» γράφει ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah. Στο πρωτοσέλιδο δεσπόζει και μια φωτογραφία του ξενοδοχείου Splendid στο Μπουγιουκαντά, το μεγαλύτερο νησί μιας συστάδας νήσων στην θάλασσα του Μαρμαρά στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης.



Σύμφωνα με την εφημερίδα μια ομάδα 17 ανθρώπων, κυρίως υπηκόων ξένων χωρών, είχε προσέλθει στο ξενοδοχείο ανήμερα της απόπειρας του πραξικοπήματος.

Οι θεωρίες συνωμοσίας τροφοδοτούν τις εκάστοτε κρίσεις στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες κι ενώ μαίνεται η μάχη μεταξύ των ισλαμιστών και των υποστηρικτών του κοσμικού κράτους για τη διαμόρφωση της χώρας. Η «υπερδύναμη Αμερική» συχνά κατηγορείται ότι αναζωπυρώνει την ένταση.

Πολλές φορές, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο εχθρός είναι λιγότερο εντυπωσιακός.

Στις τοπικές εκλογές του 2014, που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την διακυβέρνηση του Ερντογάν, διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης προκάλεσαν προβλήματα στην καταμέτρηση. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας είχε επιρρίψει ευθύνες σε μια... γάτα, υποστηρίζοντας ότι παρεισέφρησε σε έναν μετασχηματιστή. Αποτέλεσμα ήταν μια θύελλα επικριτικών σχολίων από χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που περιέγραφαν το «γατίσιο λόμπι» το οποίο απειλεί την κυβέρνηση.

Το 2013 οι Αρχές αιχμαλώτισαν ένα πουλί που θεωρήθηκε ύποπτο ότι είναι κατάσκοπος του Ισραήλ. Το απελευθέρωσαν λίγο μετά, αφού οι ακτίνες Χ έδειξαν ότι δεν μετέφερε κανέναν εξοπλισμό παρακολούθησης, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες.

Εντούτοις, οι πολίτες στην Τουρκία παίρνουν σοβαρά τις θεωρίες συνωμοσίας και οι τελευταίες εντάσεις προσφέρουν νέο υλικό για σκέψη και προβληματισμό.

Άλλωστε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαμένει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ότι είναι ο ιθύνων νους του πραξικοπήματος και ζήτησε από την Ουάσιγκτον να τον εκδώσει.

«Γιατί δεν τον παραδίδουν; Γιατί συνεχίζουν τους υπαινιγμούς; Εκείνος (ο Γκιουλέν) ζει εκεί. Δεν νομίζετε ότι αυτό είναι μια προφανής ένδειξη; Αυτήν την εντύπωση έχουν οι πολίτες» είπε ο Αϊχάν Ονκιμπάρ, ένας υποστηρικτής του Ερντογάν, έξω από το προεδρικό μέγαρο. «Γιατί ζει στις ΗΠΑ; Αυτές τις λεπτομέρειες παρατηρούμε».



Το πατρικό του Γκιουλέν θα μετατραπεί σε δημόσιες τουαλέτες

Το πατρικό του Φετουλάχ Γκιουλέν στο χωριό Κουρουτσούκ θα μετατραπεί σε δημόσιες τουαλέτες έπειτα από «αίτημα των κατοίκων», σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Αν και όταν η είδηση άρχισε να διαδίδεται αντιμετωπίστηκε αρχικά ως χιουμοριστική Τούρκος δημοσιογράφος ανέφερε σχετικά: «Νόμιζα ότι επρόκειτο περί αστείου εωσότου επικοινώνησα με τον δήμαρχο της περιοχής».

Υπό κράτηση 15.000 και πλέον άνθρωποι. «Τίποτα δεν έχει τελειώσει» διαμηνύει ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ

Οι τουρκικές Αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση περισσότερους από 15.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 10.000 και πλέον είναι στρατιώτες, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk σήμερα επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Εφκάν Αλά.

Συνολικά σε 8.113 ανθρώπους απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες κι αναμένεται να δικαστούν, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλούμενο τον υπουργό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν και νέες συλλήψεις» διευκρινίζοντας ότι οι μαζικές εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχουν «ολοκληρωθεί».



«Η έρευνα συνεχίζεται, πρόσωπα αναζητούνται. Θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες συλλήψεις και κρατήσεις. Η διαδικασία δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί», επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επανέλαβε το αίτημα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα περί έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.

Δεν έχουμε «καμία πρόθεση να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας όμως σπεύδουμε να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε διαμηνύσει στην αμερικανική κυβέρνηση» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι τα αιτήματα περί επαναφοράς της θανατικής ποινής, που καταργήθηκε στην χώρα το 2004, προέρχονται από τον τουρκικό λαό.

«Οι πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους για να ζητήσουν την επαναφορά της θανατικής ποινής. Αυτή είναι η μοναδική φωνή που ακούμε σε όλες τις πλατείες» σημείωσε.

Σχετικά με την επίσκεψη την 9η Αυγούστου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε:
«Αναμένεται η σύσφιξη των σχέσεων και αυτό πρέπει να γίνει διότι η Τουρκία είναι γείτονα χώρα της Ρωσίας. Έχουμε κοινά συμφέροντα, ένα κοινό μέλλον».



Εντάλματα σύλληψης κατά 47 πρώην εργαζομένων της εφημερίδας Zaman

Παράλληλα, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης κατά 47 δημοσιογράφων, πρώην εργαζομένων της εφημερίδας Zaman, στο πλαίσιο του πογκρόμ που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η τουρκική αστυνομία εντέλλεται να κρατήσει τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της έρευνας για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος.

Οι 47 εργάζονταν για την συνδεόμενη με το δίκτυο του Γκιουλέν εφημερίδα Zaman, η οποία κατασχέθηκε από τις τουρκικές Αρχές τον Μάρτιο στο πλαίσιο του πογκρόμ κατά των υποστηρικτών του αυτοεξόριστου κληρικού.

Η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι ενός από τους δημοσιογράφους, του Σαχίν Αλπάι, τα ξημερώματα στην Κωνσταντινούπολη και τον συνέλαβε έπειτα από δίωρη έρευνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Τη Δευτέρα, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εναντίον 42 δημοσιογράφων, στους οποίους περιλαμβάνεται η επιφανής αρθρογράφος και πρώην βουλευτής Ναζλί Ιλιτσάκ.

Μόλις το 1,5% του στρατού αποτελούν οι κατηγορούμενοι ως πραξικοπηματίες

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα (27/7) ότι 8.651 στρατιώτες έλαβαν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου προκειμένου να ανατρέψουν την κυβέρνηση, δηλαδή περίπου το 1,5% του στρατού.

Σε ανακοίνωση του στρατού που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV αναφέρεται ότι οι στρατιώτες ανήκουν σε «τρομοκρατικό» δίκτυο του οποίου ηγείται ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιερωμένος ο οποίος επί δεκαετίες ηγείται ενός θρησκευτικού κινήματος.

Οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 35 αεροπλάνα, μεταξύ τους 24 μαχητικά αεροσκάφη και 37 ελικόπτερα, καθώς και 37 άρματα μάχης και 246 θωρακισμένα οχήματα χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ τουλάχιστον 246 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν. Ο στρατός πρόσθεσε ότι έχει τη δύναμη να καταστείλει άλλες απειλές.

«Οι εκκαθαρίσεις στο στράτευμα είχαν αποφασιστεί πριν από την εκδήλωση του πραξικοπήματος»

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές σχεδίαζαν να προχωρήσουν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να τις εκκαθαρίσουν από τους «συμπαθούντες» του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του Έσρα και τον πεθερό του για οικογενειακές διακοπές στη Μαρμαρίδα όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου.

Μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένα «στοιχεία» εντός του στρατού εξύφαναν το πραξικόπημα αυτό αφού πληροφορήθηκαν ότι θα έπεφταν θύματα των εκκαθαρίσεων.

Ο Αλμπαϊράκ, ο οποίος έχει παντρευτεί τη μεγαλύτερη κόρη του Ερντογάν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος ενημερώθηκε για το πραξικόπημα από έναν πολίτη και ότι μόνο αργότερα αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAS) επρόκειτο να συγκληθεί εντός του καλοκαιριού για να απομακρύνει από το στράτευμα όλους τους αξιωματικούς που θεωρούνται ύποπτοι για δεσμούς με τον Γκιουλέν. Ο τελευταίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως υποκινητής του πραξικοπήματος, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά.

Το YAS «ήταν έτοιμο να λάβει σημαντικά μέτρα για να καθαιρέσει τους αξιωματικούς και (κυρίως) τους στρατηγούς που υποστηρίζουν τον Γκιουλέν», συνέχισε. Οι καθαιρέσεις αυτές στις ένοπλες δυνάμεις θα ήταν ένα μόνο μέρος της γενικότερης εκκαθάρισης που επρόκειτο να συμπεριλάβει επίσης τη δικαιοσύνη και άλλους θεσμούς.

«Οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. που συμμετείχαν στα δίκτυα του Γκιουλέν) είχαν ανακαλυφθεί και λίστες (με ονόματα) είχαν σταλεί στα αρμόδια υπουργεία. Όταν (οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί) κατάλαβαν τι θα γινόταν, πήραν την τελική τους απόφαση», υποστήριξε ο Αλμπαϊράκ.

Σύμφωνα με τον υπουργό μόλις το 1,5% των ενόπλων δυνάμεων στήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος, όμως οι γκιουλενιστές είχαν διεισδύσει στα μεσαία και υψηλά κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου η οικογένεια Ερντογάν δέχτηκε ένα τηλεφώνημα «από έναν πολίτη από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης» που έκανε λόγο για το πραξικόπημα. "Δεν είναι δυνατόν να κρίνεις λογικά μια κατάσταση βασιζόμενος μόνο σε ένα τηλεφώνημα", εξήγησε ο Αλμπαϊράκ. Όμως στη συνέχεια ο Ερντογάν δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, τον Χουλουσί Ακάρ (οι πραξικοπηματίες τον κρατούσαν όμηρο) ούτε με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς και κατάλαβε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Μπορέσαμε να μιλήσουμε με πολλούς υπουργός και διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν κάτι ασήμαντο αλλά μια συντονισμένη απόπειρα πραξικοπήματος», κατέληξε ο Αλμπαϊράκ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail