Στρατής Μαζίδης
Ειδικό ρεπορτάζ αφιερώνει το ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ όσον αφορά τον κλιμακούμενο ανταγωνισμό για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας στο προσεχές μέλλον.
Μετά το Κριμαϊκό δημοψήφισμα το 2014, η περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων μετατοπίζεται προς όφελος της Ρωσίας η οποία έχει ενισχύσει σημαντικά το στόλο της Μαύρης Θάλασσας ενώ η Ουκρανία βγαίνει εκτός κάδρου.
Εν τω μεταξύ, η στρατηγική σημασία των υδάτων έχει αυξηθεί στα μάτια του ΝΑΤΟ, καθώς το μπλοκ επιδιώκει να ενισχύσει την αποτρεπτική του δύναμη κατά της Ρωσίας στην Ευρώπη σύμφωνα με το Stratfor.
Το άρθρο σημειώνει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να λάβει υπόψη τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, που επιβάλλει όρια στις χώρες που δε συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα περιορίζοντας τον αριθμό των πολεμικών πλοίων, τη διάρκεια παραμονής τους και μια σειρά παραγόντων.
Ωστόσο, η συμμαχία θα μπορούσε να παρακάμψει τους περιορισμούς, με την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων διαφορετικών εθνών στη Μαύρη Θάλασσα με τη μορφή rotation.
Κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία η συμμαχία θα συζητήσει το ενδεχόμενο ενίσχυση της δύναμής της στη Μαύρη Θάλασσα.
Εντούτοις δεν αναμένεται όλα τα κράτη να στηρίξουν τη συγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων στην περιοχή. Ενώ η Ρουμανία είναι πιθανό να υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικές επειδή δεν θέλουν εντάσεις με τη Ρωσία.
Άλλωστε ήταν μόλις πριν περίπου 20 ημέρες όπου σε σχετική πρόταση του ρουμάνου προέδρου της δημοκρατίας Klaous Iohannis σε συνάντησή του με το βούλγαρο πρωθυπουργό Borisov, ο τελευταίος υποστήριξε πως προτιμά να βλέπει στη Μαύρη Θάλασσα γιοτ, ιστιοπλοϊκά σκάφη και πλοία με τουρίστες.
Σύμφωνα με το Stratfor, μέχρι πρόσφατα η Τουρκία υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, η Αγκυρα λαμβάνει πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα.
Οι αναλυτές του Stratfor θεωρούν πως η Νατοϊκή Δύναμη υπερέχει έναντι της Ρωσίας στον αριθμό των πολεμικών πλοίων αλλά η Μόσχα έχει κάποια άλλα πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων στον τομέα της αεροπορίας. Επιπλέον, η Μόσχα εκσυγχρονίζει το στόλο της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων.
Τέλος οι θέσεις της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας δίνουν στην Αρκούδα ένα ακόμη σοβαρό πλεονέκτημα έναντι της συμμαχίας.