Κρουστάλλη Δήμητρα
ΤΟ ΒΗΜΑ
Σε εξέλιξη οργανωμένη επιχείρηση άλωσης του κράτους και των θεσμών
«Κακώς αφήσαμε να πλανάται η εντύπωση ότι αποδεχόμαστε την επιστροφή στη δραχμή» σχολιάζει κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης ενθυμούμενος το δημοψήφισμα του περυσινού καλοκαιριού. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια ομολογία θεσμικής πίστεως, μια ένδειξη περισυλλογής γύρω από τα γεγονότα του 2015 που απείλησαν να τινάξουν τη χώρα στον αέρα. Στην πραγματικότητα, είναι απλώς μια ατομική εξομολόγηση γιατί στη συλλογική κουλτούρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το παιχνίδι με τους θεσμούς είναι μια θεμιτή επιχείρηση ριζώματος στην εξουσία, η με κάθε μέσο εδραίωση ενός καθεστώτος. Το νόμισμα ήταν ο μοχλός εκβιασμού της Ευρώπης ο οποίος κατέληξε στο τρίτο Μνημόνιο. Ο εκλογικός νόμος που κατέθεσε την Παρασκευή η κυβέρνηση - απλή αναλογική με διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%, κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη - είναι η «στρατηγική του δεύτερου κόμματος». Αν χάσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ να δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση και η πρωτοβουλία των κινήσεων να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Διαίρει και βασίλευε»
Το «διαίρει και βασίλευε» είναι αμφίβολο αν θα πετύχει. Η ΝΔ και το Ποτάμι απέρριψαν αμέσως την πρόταση της κυβέρνησης εκτιμώντας ότι ο νέος εκλογικός νόμος οδηγεί σε ακυβερνησία. Η Ενωση Κεντρώων έχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής. Το ΠαΣοΚ ταλαιπωρείται από εσωτερικές αντιφάσεις και, επειδή οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ποντάρουν στις αδυναμίες των αντιπάλων τους, ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε τη Φώφη Γεννηματά έχοντας πάνω στο γραφείο του την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον Ιούνιο του 2015. Η κυρία Γεννηματά σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η κυβερνητική πρόταση «δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», ότι αναγορεύει «σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της ΧΑ» και ζητεί αναλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα εφόσον έχει ποσοστό 42%, κατάτμηση περιφερειών και ψήφο στους ομογενείς. Αύριο συνεδριάζει η ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να ξεκαθαριστεί η στάση του κόμματος.
Οι τακτικισμοί παρασύρουν την κυβέρνηση και σε φαιδρούς χειρισμούς, όπως συνέβη με την υπόθεση της Cosco. Ο διασυρμός δεν αφορά τον Θοδωρή Δρίτσα αλλά τη Βουλή που υποβαθμίζεται καθημερινά «και συνειδητά», όπως καταγγέλλουν έμπειροι βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι αναπολούν εποχές που ο λαϊκισμός δεν καθόριζε ακόμη και την ενδυμασία στον χώρο του Κοινοβουλίου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ υποβάθμισε τις Ανεξάρτητες Αρχές, ιδίως αμφισβήτησε την αρμοδιότητα του ΕΣΡ για τη χορήγηση αδειών τηλεοπτικών σταθμών και την παρέδωσε στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, κατέλαβε το κράτος και κυβερνά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου. Επιχειρεί να ελέγξει ακόμη και την τηλεοπτική διαφήμιση εφαρμόζοντας ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου εγκατεστημένου στη Γενική Γραμματεία Τύπου. Η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ) αντέδρασε έντονα επισημαίνοντας ότι παύει κάθε έννοια ανταγωνισμού και ελεύθερης αγοράς. Καταγγέλλει ότι πρόκειται για έναν «κεφαλικό φόρο» αφού η «υπηρεσία» θα χρεώνεται 10% επί του τζίρου, δηλαδή θα κοστίζει περί τα 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ η αγορά μειώθηκε δραματικά και το κόστος θα επιβαρύνει τον καταναλωτή.
Η κατάσταση στη Δικαιοσύνη
Η πραγματικά επικίνδυνη εκτροπή από την ομαλότητα είναι η κατάσταση στη Δικαιοσύνη. Οι καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο ανωτάτων δικαστών και εισαγγελέων, οι αλληλομηνύσεις και το κλίμα σκότους και τρομοκρατίας που επικρατεί στη ηγεσία της Θέμιδος είναι πρωτόγνωρα. Η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη κατήγγειλε για παρεμβάσεις τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και όταν κλήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή όχι μόνο επέμεινε στα όσα είπε αλλά επεσήμανε ότι η παρέμβαση του υπουργού συνιστά αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα («απόπειρα ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας»). Την παραμονή της εξέτασης της κυρίας Τσατάνη υπήρξει διαρροή στα μέσα ενημέρωσης ότι της έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ενώ προτού ξεκινήσει η ακρόασή της στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που συμμετέχουν με τη συνδρομή της προέδρου της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου επιχείρησαν να ματαιώσουν την κατάθεση!
Επιπλέον οι αναφορές του εισαγγελέα Εφετών Ιωάννη Αγγελή που κατήγγειλε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο του σχετικά με την υπόθεση Βγενόπουλου τέθηκαν στο αρχείο από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Μανώλη Ρασιδάκη. Το πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι οι καταγγελίες του κ. Αγγελή δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, ότι μειώνουν και θίγουν την τιμή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που αναφέρονται στην καταγγελία, ενώ ο κ. Αγγελής δεν προσήλθε να δώσει κατάθεση, μολονότι επανειλημμένως κλήθηκε να κατονομάσει το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που επιχείρησαν να χειραγωγήσουν την κρίση του. Μετά από αυτά αποκτούν ανατριχιαστική διάσταση οι αναφορές της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη στη γραπτή δήλωσή της λίγο προτού αποχωρήσει από το Σώμα. Η κυρία Κουτζαμάνη μίλησε για «προσπάθειες που πλήττουν τη θεσμική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κύρος της» αλλά και για τις συμπεριφορές ορισμένων συναδέλφων της. «Οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη να κρατούν τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη» επεσήμανε.
Οι παραινέσεις της δεν αγγίζουν τους οικονομικούς εισαγγελείς, τα λογιστικά των οποίων, όπως σχολιάζουν ειδικοί φοροτεχνικοί, είναι για... Νομπέλ! Αθροίζουν εισροές και εκροές λογαριασμών του ιδίου προσώπου και χτίζουν εικονικά υπερμεγέθη εισοδήματα. Κατόπιν τα αντιπαραβάλλουν με τα δηλωθέντα στις φορολογικές δηλώσεις και κατασκευάζουν υπόπτους φοροδιαφυγής. Στη συνέχεια, με βάση τις υποψίες αυτές, επιβάλλουν μέτρα, π.χ. δέσμευση λογαριασμών κ.τ.λ. Πολλοί επιχειρηματίες αισθάνονται όμηροι του Κέντρου Φορολογικού Ελέγχου μεγάλου πλούτου καθώς εγκλωβίζονται σε έναν κύκλο ελέγχων που ξεπερνά το έτος και καθίστανται πολιτικά εκβιαζόμενοι. Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις και συζητείται ευρέως ακόμη και σε πρεσβείες μεγάλων δυτικών χωρών.
e-kyklos
Συζήτηση για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα
Την Πέμπτη ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση (e-kyklos) οργάνωσε συζήτηση για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Οι ομιλητές Νίκος Αλιβιζάτος, Σταύρος Τσακυράκης και Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασαν φόβους και προβληματισμούς ικανούς να αφυπνίσουν κάθε δημοκρατικό πολίτη. «Ο συνδυασμός άμεσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και απλής αναλογικής θα τινάξει στον αέρα το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης και θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες» επεσήμανε ο κ. Αλιβιζάτος. Ο κ. Τσακυράκης εκτίμησε ότι η περιγραφόμενη από την κυβέρνηση αναθεώρηση αποτελεί απόπειρα μετάλλαξης του πολιτεύματος σε ημιπροεδρικό και υπογράμμισε ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής σημαίνει υπονόμευση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα είπε ότι για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση δεν μέτρησε το αποτέλεσμα των εκλογών και ότι ο θρίαμβος της άμεσης δημοκρατίας κατέληξε θρίαμβος του λαϊκισμού. «Η κυβέρνηση κάνει επικίνδυνα παιχνίδια με το πολίτευμα» κατήγγειλε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε ότι έχουν τεθεί ζητήματα καταστρατήγησης του Συντάγματος και ότι αυξάνεται η θεσμική ανασφάλεια. «Κάνουμε μια συζήτηση που υπαγορεύεται από την ανασφάλεια και τον φόβο της καταστρατήγησης του πολιτεύματος. Εχει αγωνιώδη στοιχεία» είπε.
ΤΟ ΒΗΜΑ