Φιέστα για τη διαχείριση της φτώχειας


Photo by Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Του Γιάννη Σιδέρη

Ο πρωθυπουργός είδε το φως το αληθινόν. Ανακάλυψε μετά από 5 χρόνια ότι η χώρα είναι χρεοκοπημένη. Κάποτε ωρυόταν ότι η χρεοκοπία είναι «παραμύθι με δράκο». Χθες στην ομιλία του στο ΚΥΣΚΟΙΠ δήλωσε «αναλάβαμε τη διακυβέρνηση μιας χρεοκοπημένης χώρας».

Αυτό προς δικαιολογία, αλλά όπως πάντα μακράν της στοιχειώδους αυτοκριτικής. Τα βέλη του εκ νέου συγκέντρωσε το «παλιό πολιτικό κατεστημένο» το οποίο σπατάλησε σε ολυμπιάδες, χρηματιστηριακές φούσκες, εξοπλιστικές μίζες και σκάνδαλα φοροδιαφυγής τα οφέλη της εποχής της ανάπτυξης, άφησε την πλειοψηφία απροστάτευτη, στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης.

Ωραία αυτά σαν διαπιστώσεις εκθέσεως ιδεών, αλλά είναι επί μέρους περιγραφές του προβλήματος, χαϊδεύουν τα αυτιά και απενοχοποιούν τον λαό για τις επιλογές του. Το ερώτημα που τίθεται, αν - μόνο - έτσι έχουν τα πράγματα, είναι αυτό που θέσαμε και χθες: Γιατί δεν συναινεί σε μια και μόνη εξεταστική, η οποία με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη ειδικών θα τα διερευνούσε όλα, και θα απέδιδε ευθύνες όπου δει. Το ότι κάποιων οι ευθύνες νομικώς έχουν παραγραφεί, είναι ήσσονος σημασίας. Μείζονος είναι η καταβύθιση στην σκοτεινή πτυχή της μεταπολίτευσης και η τεκμηριωμένη απάντηση στο γιατί χρεοκοπήσαμε.

Το παλιό σύστημα φταίει

Όμως αυτό δεν θα εξυπηρετούσε το αφήγημα Τσίπρα για το παλιό κατεστημένο το οποίο υποτίθεται τον εγκλώβισε και στο οποίο προσπαθεί ως δικαιολογία να επιρρίψει ακόμη και τις δικές του αστοχίες.

Είπε χθες π.χ. «Το παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα, υπήρξε πολύ πρόθυμο να αποδεχθεί το πείραμα της κοινωνικής λεηλασίας (στο νεοφιλελεύθερο πειραματόζωο της Ευρώπης που έγινε η χώρα μας), αρκεί να συνέχιζε την διακυβέρνηση, να συνέχιζε την αθώωση της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής και της νομής της εξουσίας».

(σ.σ. και προφανώς το νέο σύστημα, μακράν της φθοροποιού εξουσιολατρείας, αποκαθαρμένο από προπατορικά πολιτικά αμαρτήματα, προβάλλοντας ως κυκλώπειο τείχος την πολιτική του ηθική, δεν τα δέχτηκε. Γι’ αυτό και προτίμησε να μην μετέχει της βδελυρής εξουσίας, δεν υπέγραψε τρίτο μνημόνιο και εφαρμοστικούς νόμους, δεν έκοψε ΕΚΑΣ, μερίσματα του δημοσίου, επικουρικές, και δεν εφήρμοσε τον ληστρικό ΕΝΦΙΑ).

Ο πρωθυπουργός και οι λογογράφοι του, δείχνουν να έχουν βρει πρωτότυπη την ατάκα, ηλικίας περίπου 150 ετών, του Αβραάμ Λίνκολν «Δημοκρατία είναι η κυβέρνηση του λαού, από το λαό, για το λαό», και την προσάρμοσαν στα χθεσινά εξαγγελθέντα: «Το νέο κοινωνικό κράτος δεν μπορεί παρά να είναι για τον λαό, με τον λαό και από τον λαό».

Βέβαια ο Λίνκολν έχει πει και κάτι άλλο, που αγγίζει διαχρονικά κάθε ηγήτορα, άρα και τον κ. Τσίπρα: «αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσ’ του εξουσία».

Διαχείριση της φτώχειας

Χθες ο πρωθυπουργός έκανε μια ακόμη δημόσια επικοινωνιακή παρέμβαση, την πολλοστή τις τελευταίες ημέρες, σε «ζωντανή» τηλεοπτική μετάδοση, δημιουργώντας υπόνοιες για το αν προετοιμάζει ξαφνικές εκλογές το Φθινόπωρο, παρ΄ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν απονενοημένη επιχείρηση απόδρασης.

Οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε αφορούν σε 7 πυλώνες: Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Ανθρωπιστική Κρίση, Προστασία Εργασίας, Αντιμετώπιση Ανεργίας, Στεγαστική Πολιτική, Παιδεία.

Διαβεβαίωσε ότι γι΄ αυτά θα δώσει τη μάχη μέχρι τέλους, και ανακοίνωσε σειρά αντισταθμιστικών «παροχών» για τους πενόμενους πολίτες. Παροχές που αποσκοπούν μεν σε διαχείριση της φτώχειας, προπαγανδιστικώς ωστόσο επικυρώνουν την… υψηλή στόχευση Φλαμπουράρη, «Βοηθήσαμε τον κόσμο να μην ψάχνει στα σκουπίδια».

Αν και ο κόσμος εξακολουθεί να ψάχνει στα σκουπίδια, και απλώς διέφυγε σκοπίμως της προσοχής του υπουργού, ως υπόθεση εργασίας αποδεχόμαστε την φράση του και την αξιολογούμε με ένα παράδειγμα, της νέας βύθισης: Η κυβέρνηση έκοψε σε πάνω από 150 χιλιάδες το ΕΚΑΣ, θα μειώσει περίπου σε 1.300.000 τις επικουρικές, και ως αντισταθμιστικά θα παρέχει κάρτα αλληλεγγύης. Έτσι για απώλειες από 115 ευρώ, θα ισχύει η προπληρωμένη Κάρτα για αγορές που θα αντιστοιχούν στο ⅓ του ποσού που απωλέστηκε, δηλαδή σε 38 ευρώ!).

Αμφίβολοι οι πόροι

Ωστόσο αυτό που υπονομεύει την όλη προπαγανδιστική επιχείρηση της κυβέρνησης, είναι το γεγονός ότι δεν γνωστοποίησε που θα βρεθούν οι πόροι, προκειμένου να προσφέρει αυτά τα ελάχιστα. Για τα αντισταθμιστικά π.χ. της περικοπής του ΕΚΑΣ, που θα έχουν ισχύ από τον επόμενο μήνα, έχει εξασφαλισθεί το ισοδύναμο ποσό για το 2016. Για τα δύο επόμενα έτη «ελπίζει» να τα εξασφαλίσει!.

Δυστυχώς πολύ αργά, ο πρωθυπουργός ανακάλυψε ότι αριστερά σημαίνει πλούτος και θέσεις εργασίας, καθώς μόνο έτσι καταπολεμάται η φτώχεια. Μόνο που ουδέν έχει κάνει γι΄ αυτό.

Ίσως δεν προλάβαινε. Ήταν στο μετερίζι της αντίστασης κατά των κατακτητών και δεν είχε χρόνο για ταπεινά θέματα, όπως οι επενδύσεις. Άλλωστε τότε ήταν στο ιδεολογικό mood του Γιάνη: «Αυτό που θέλουν οι Έλληνες δεν είναι ούτε χρήματα, ούτε δουλειές, αλλά την αξιοπρέπειά τους».

Μετά κατάλαβε ότι χωρίς δουλειές και χρήματα, δεν υπάρχει αξιοπρέπεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail