Θα είναι η Πολωνία το επόμενο «άτακτο» παιδί της ΕΕ;

Η Πολωνία είναι πολύφερνη κυρίως λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, αλλά και της σταθερής έκφρασης αντιπάθειας του πολωνικού λαού έναντι των Ρώσων.

Ενός κακού μύρια έπονται, έλεγαν οι προ-παππούδες μας, και συνιστούσαν να μη ανοίξει κάποιος τον ασκό του Αιόλου γιατί θα φύγουν όλοι οι αέρηδες από μέσα.

Ο κίνδυνος της πιθανής εξόδου -καλοκαίρι 2015- της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δεν δημιούργησε καμιά αναταραχή (παρά τις εκτιμήσεις των απαίδευτων κυβερνητών μας, που παρά την ευφυία που νομίζουν πως διαθέτουν, χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλείο μείωσης της γερμανικής ισχύος), όμως το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας ταρακούνησε τις παγκόσμιες αγορές.

Μπορεί η Βρετανία να απέβαλε ουσιαστικώς από την ονομασία της το επίθετο «Μεγάλη», εδώ και καιρό, όμως είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες στην Ευρώπη και το πλήγμα από την αποχώρησή της θα είναι μεγάλο, όπως έδειξαν και τα χρηματιστήρια, στα οποία την επομένη άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Υποθέτω, πως τον φόβο στους επενδυτές δεν προκάλεσε μόνον το Brexit, αλλά και τα ενδεχόμενα άλλων αποχωρήσεων, που επιθυμίες γι’ αυτό ήδη εκφράσθηκαν.

Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία και Αυστρία δι’ επισήμων χειλέων γνωστοποίησαν πως σκέπτονται ανάλογο με το βρετανικό δημοψήφισμα. Είναι να μη αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ… Νομίζω, όμως, πως δεν δόθηκε μεγάλη σημασία στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Πολωνία από εδώ κι εμπρός, είτε στη διατήρηση της Ε.Ε. υπό άλλη μορφή, είτε στην διάσπασή της. Η Πολωνία, δεν είναι ούτε Ουγγαρία, ούτε Τσεχοσλοβακία. Διαθέτει κάποια στοιχεία που μπορούν να την καταστήσουν ισχυρή περιφερειακή δύναμη.

Δεν διαθέτει, ακόμη, την οικονομική ισχύ των μεγάλων κρατών της Ε.Ε., αλλά είναι η μόνη χώρα που απολαμβάνει συνεχή οικονομική ανάπτυξη και η οποία γλύτωσε την ύφεση μετά την κρίση του 2008. Συγκριτικά, ενώ κατά την τελευταία 7ετία στην Ελλάδα η παραγωγικότητα μειώθηκε περίπου 5%, στην Πολωνία αυξήθηκε 24%, οι δε ξένες άμεσες επενδύσεις που εισέρρευσαν στην Πολωνία είναι τριπλάσιες αυτών που εισέρρευσαν στην Ελλάδα.

Σημαντικό είναι ότι το βάρος του δημοσίου χρέους στο ΑΕΠ στην Πολωνία ήταν μόλις 47% το 2007 και αυξήθηκε ελάχιστα στο 50% το 2015, ενώ στην Ελλάδα από 106% εκτοξεύθηκε σε 177% του ΑΕΠ το ίδιο διάστημα. Το δε εξωτερικό χρέος ως προς το ΑΕΠ στην Πολωνία είναι 60%, δηλαδή λιγότερο από το 1/3 αυτού της Ελλάδας.

Αυτά ως προς την δυναμική που έχει η οικονομία της Πολωνίας, όμως η χώρα είναι πολύφερνη κυρίως λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, δίπλα στην Ρωσία, αλλά και της σταθερής έκφρασης αντιπάθειας του πολωνικού λαού έναντι των Ρώσων. Ό,τι δηλαδή χρειάζονται σήμερα οι ΗΠΑ, για να αποτελέσει η Πολωνία το νέο χαϊδεμένο παιδί. Οι αναγνώστες της Voria.gr θα θυμούνται ίσως πως εδώ και καιρό σ’ αυτήν την στήλη έχω αναφερθεί στον ρόλο που θα παίξει η Πολωνία, ως ο νέος τοποτηρητής των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει αν θα ανατεθεί στην Πολωνία ο ρόλος του κατεδαφιστή της Ε.Ε. ή απεναντίας του ηγεμόνα της στη θέση της Γερμανίας, της οποίας η επιθυμία να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, την έχει περιάγει σε δυσμένεια (συν του ανομολόγητου ειδυλλίου με την Ρωσία). Πάντως, η Πολωνία με τη νέα ευρωσκεπτίστρια πρωθυπουργό της, έδειξε πως δεν θα αρκεστεί σε κινήσεις διαμαρτυρίας -όπως Ουγγαρία, ή Τσεχοσλοβακία- αλλά προβάλλει αιτήματα και απαιτεί να εισακουστεί.

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο, αμφισβήτησε ευθέως την αποτελεσματικότητα του γαλλογερμανικού άξονα Ολάντ- Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι «το γαλλογερμανικό ντουέτο» δεν έχει πλέον αποφασιστικό ρόλο να διαδραματίσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας: «Δεν πιστεύω πια ότι το γαλλογερμανικό ντουέτο μπορεί να κάνει κάτι καινούριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε η Σίντλο. «Εμείς, λέμε: όχι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σ’ αυτόν τον δρόμο. Αυτή η ΕΕ δεν υπάρχει πια. Οι Βρετανοί απέρριψαν αυτό το όραμα της ΕΕ στο δημοψήφισμα. Χρειαζόμαστε νέα πρόσωπα, νέο όραμα, μια νέα αντίληψη. Η Ένωση πρέπει να αλλάξει, χρειάζεται μια νέα συμφωνία και εμείς θα προτείνουμε αλλαγές».

Και βεβαίως, είναι η γνωστή η διαφωνία της με την Μέρκελ στο προσφυγικό: «Ο κίνδυνος που συνιστά η προσφυγική ροή έχει υποτιμηθεί. Μέρα με τη μέρα, ακούμε να μιλούν για πράξεις βίας στις οποίες εμπλέκονται μετανάστες», δήλωσε η πρωθυπουργός Σίντλο. Η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εκτός ελέγχου, σήμερα χρειαζόμαστε νέες λύσεις», επισήμανε. Η κυβέρνηση της Σίντλο δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει τους πρόσφυγες, αλλά εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Θεωρώ, πως η προσοχή μας πρέπει να στραφεί περισσότερο προς την Πολωνία, η οποία δεν θορυβεί όπως οι άλλες χώρες της π. ΕΣΣΔ, αλλά εργάζεται μεθοδικά, υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ.

Μακεδών

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail