Στη σημερινή Ευρώπη, τα μνημόνια, τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και την προσφορά της Εκκλησίας στην ακριτική Ελλάδα, μίλησε σήμερα ενώπιον τριακοσίων και πλέον ιερέων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Στο πλαίσιο της Πανθρακικής ιερατικής σύναξης που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή των τεσσάρων ακριτικών Ι. Μητροπόλεων (Κομοτηνής, Αλεξανδρουπόλεως, Διδυμοτείχου, Ξάνθης) ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «η Ελλάδα δέχεται τραχύ εκβιασμό από τους δανειστές της». «Μας πνίγουν, μας οδηγούν σε ασφυξία μέχρι να επιτύχουν την πλήρη παράδοση», είπε χαρακτηριστικά. «Τα μνημόνια», πρόσθεσε, «δεν είναι καινούριο φαινόμενο, τα έχουμε ξανασυναντήσει στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας».
Ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «η Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του χριστιανικού πνεύματος, μεταβλήθηκε στην Ευρώπη της εκμετάλλευσης και των τοκογλύφων του εμπορίου». «Όσο η Ευρώπη», είπε, «απομακρύνεται από το χριστιανικό της πνεύμα, οι λαοί της δεν θα έχουν μέλλον. Γι’ αυτό και δημιουργούνται τα φαινόμενα του ευρωσκεπτικισμού».
Και σημείωσε: «Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να σέβονται τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τα ήθη και τις συνήθειες του κάθε λαού. Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Οι ξένοι δε θα φύγουν από την Ελλάδα μέχρι η ιστορία της χώρας μας να αποχρωματιστεί, ο λαός μας να πάψει να θρησκεύει, να αποκοπούμε από τις ρίζες και τις παραδόσεις μας, να μπούμε σε αυτό που λέγεται νέος κύκλος της ιστορίας».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του προς τους ιερείς ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «για την Εκκλησία δεν υπάρχει δικό μου και δικό σου. Υπάρχει το δικό μας. Για εμάς η πατρίδα είναι μπροστά», σημειώνοντας πως «ντρέπομαι όταν βλέπω τα σχολεία μας να έχουν πετάξει στα σκουπίδια τις μορφές των ηρώων μας, τον Κολοκοτρώνη Καραϊσκάκη και τις άλλες ένδοξες προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας».
Ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλεσε «ήρωες» τους ιερείς της Θράκης και τους κάλεσε να αγωνιστούν ενωμένοι και να ενισχύσουν τη διακονία τους στον άνθρωπο. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως «η Θράκη αποτελεί μοντέλο συμβίωσης Ελλήνων χριστιανών και μουσουλμάνων».
Ο Μακαριώτατος απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των ιερέων των τεσσάρων Ι. Μητροπόλεων. Σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως «είναι απαραίτητο να υπάρξει καλό κλίμα συνεννόησης και ανάπτυξης των θέσεων μας και όχι κραυγές και διάθεση σύγκρουσης». Πρόσθεσε δε πως «για το καλό της πατρίδας είναι αναγκαίες οι καθαρές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας». «Έχω εμπειρία καλής συνεργασίας με τις κυβερνήσεις όλων των κομμάτων με μοναδικό μου γνώμονα το καλό της πατρίδας και να μην βλάπτεται το όνομα του Κυρίου» είπε χαρακτηριστικά.
Τον Μακαριώτατο καλωσόρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, ενώ στην σύναξη ομίλησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων και ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης με θέμα «Η Εκκλησία στον σύγχρονο κόσμο». Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.