Η Μαύρη Θάλασσα ετοιμάζεται για «ζέσταμα» των νερών της

Καταδεικνύεται πλέον πως οι «αγανακτισμένοι» νεοναζί Ουκρανοί επιτέλεσαν σημαντικότερο ρόλο από την βίαιη αλλαγή της ουκρανικής κυβέρνησης.

Καταδεικνύεται πλέον πως οι "αγανακτισμένοι" νεοναζί Ουκρανοί επιτέλεσαν σημαντικότερο ρόλο από την βίαιη αλλαγή της ουκρανικής κυβέρνησης. Δεν ήταν δηλαδή μια από τις συνηθισμένες "πορτοκαλί επαναστάσεις" των χωρών της π. ΕΣΣΔ, αλλά αφορμή για περίσφιγξη της Ρωσίας στα ευρωπαϊκά της σύνορα.

Ταυτοχρόνως, πάντα με την συζητήσιμη "απειλή της παγκόσμιας ειρήνης" εκ μέρους της Ρωσίας, εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, επισήμως ή ατύπως, οι Σκανδιναβικές χώρες, αφαιρείται σημαντική ισχύς από την Γερμανία η οποία προστίθεται στην Πολωνία και εισέρχονται στο παιχνίδι και οι βαλκανικές χώρες, ακόμη και με τα Σκόπια να συμμετέχουν σε κοινές νατοϊκές δράσεις.

Η εκδοχή της Δύσης είναι ότι πρέπει να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές χώρες από την Ρωσία, η οποία -όπως υποστηρίζεται- έδειξε επιθετικές διαθέσεις με την προσάρτηση της Κριμαίας. Βεβαίως, δύσκολα θα γίνει αποδεκτό, ότι οι δυτικές υπηρεσίες δεν πίστευαν πως έτσι θα συμβεί, όταν άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στις ουκρανικές πλατείες. Θα άφηνε η Ρωσία την περιοχή σε νατοϊκά χέρια, όταν η Κριμαία αποτελεί τον πνεύμονα της Ρωσίας, στη δε Σεβαστούπολης, είναι η έδρα του Ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα με προσωπικό 25.000 ατόμων;

[Η Ρωσία, η οποία κράτησε το μισό του σοβιετικού στόλου στην περιοχή, θορυβήθηκε το 2009 όταν ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει τη βάση της Κριμαίας μέχρι το 2017. Λίγο μετά την εκλογή του το 2010, ο νέος, φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποσχέθηκε να παρατείνει την παραχώρηση της βάσης στη Ρωσία έως το 2042. Και ανετράπη με τις γνωστές μεθόδους].

Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις συμφωνίες και εντάσσουν στην Συμμαχία τις χώρες της π. ΕΣΣΔ, οι οποίες συνορεύουν με την Ρωσία, που αντί να αποτελούν ένα "μαξιλαράκι", φέρουν το νατοϊκό στρατό πάνω στα ρωσικά σύνορα (στην Εσθονία, οι κοινές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, έγιναν σε απόσταση 300 μέτρων από τα ρωσικά σύνορα). Με τη λήξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δια της εκπροσώπου του Μαρίας Ζαχάροβα, αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ εστιάζει σε μία «ανύπαρκτη απειλή από την Ανατολή» και θα ζητήσει εξηγήσεις για τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας στις 13 Ιουλίου.

Στη Μαύρη Θάλασσα, η Ρουμανία έχει παραχωρήσει πλήρως έδαφος, εγκαταστάσεις, στρατό στο ΝΑΤΟ, φοβούμενη -όπως δηλώνει- ρωσική επίθεση, και την Βουλγαρία να κρατά αμφιλεγόμενη στάση. Μυστήριος είναι ο ρόλος της Τουρκίας, ιδιαιτέρως τώρα με την μερική αποκατάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, που την καθιστά ακόμη πιο μυστήριο η πρόβλεψη που διατυπώνεται από το γνωστό αμερικανικό Κέντρο Σκέψης και Στρατηγικών Ερευνών, Stratfor.

Βλέπει πως η κατάσταση οξύνεται στην Μαύρη Θάλασσα και εστιάζει το ενδιαφέρον του στη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η οποία προβλέπει ότι δεν μπορούν πολεμικά πλοία χωρών που δεν βρέχονται από την Μαύρη θάλασσα να παραμένουν επί αρκετό και υπό προϋποθέσεις χρονικό διάστημα στην περιοχή. Αυτό είναι ένα από τα σημεία, όπου η Ρωσία αντιδρά άμεσα και έντονα.

Σύμφωνα με το Stratfor, η Τουρκία, που ανησυχεί έντονα από την διένεξη του ΝΑΤΟ με την Ρωσία στην Μαύρη Θάλασσα, έχει ήδη προβάλλει έντονες αντιρρήσεις στην τακτική αυτή. Έτσι και ενώ η Ρουμανία στηρίζει το ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία και κυρίως η Τουρκία αναμένεται να αποστασιοποιηθούν καθώς δεν θέλουν με τίποτα να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις τους με την Ρωσία στην περιοχή και να υποστούν τις συνέπειες αυτής της έντασης.

Από την άλλη πλευρά όμως, στην Τουρκία ανατέθηκε η "φύλαξη" της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τα τουρκικά αεροσκάφη Boeing 737-7ΕS ηλεκτρονικού πολέμου να παρέχουν εναέρια προστασία στη Βαρσοβία, δίνοντας την τακτική εικόνα περιοχής σε όλα τα ΝΑΤΟϊκά μαχητικά! Συγκεκριμένα. τα τέσσερα αεροσκάφη, που θεωρούνται ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην Ευρώπη στο τομέα των εναέριων συστημάτων προειδοποίησης και ελέγχου κηρύχθηκαν απόλυτα ετοιμοπόλεμα πριν από μερικές ημέρες.

Έτσι, ένα από τα τέσσερα αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί στην Βόρεια Ευρώπη και ανιχνεύουν μέχρι και 500 χλμ. μακριά την εναέρια κίνηση, και όχι μόνο, φυσικά. Έχουν τεράστιες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και υποκλοπών...

Όπως και να έχει, η Ελλάδα δεν ξέρει από πού να προφυλαχτεί. Βορράς και Ανατολή μάς στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα. Και αν αποσταθεροποιηθεί και η Αίγυπτος, θα προστεθεί και ο Νότος. Και θα περιμένουμε να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες των καιρών ο Καμμένος με τον Κοτζιά. Εκτός αν αναλάβει διαπραγματεύσεις ο πρωθυπουργός. Ξέρει αυτός. (Εδώ είναι που λένε «Η Παναγιά να βάλει το χέρι της»).

Μακεδών

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail