Χθες συμπληρώθηκαν 42 ολόκληρα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, απαρχή της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι συνέπειες της τουρκικής επίθεσης, επισημαίνει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, περιλαμβάνουν τον ξεριζωμό 200.000 και πλέον Κυπρίων από τις αρχέγονες εστίες τους, το ανθρωπιστικό δράμα των αγνοουμένων, τον συστηματικό και, σύμφωνα με τουρκοκυπριακές διαμαρτυρίες, συνεχιζόμενο μέχρι και σήμερα ακόμα, τουρκικό εποικισμό και την σύληση της ελληνικής και χριστιανικής κληρονομιάς των κατεχομένων περιοχών.
Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής. Έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων που, όπως επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, υπονομεύουν αντί να διασφαλίζουν τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική ομαλότητα.
Διαρκές μέλημα και κορυφαία επιδίωξη της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ο τερματισμός της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, η οποία δεν πλήττει μόνο τα δικαιώματα της Ελληνοκυπριακής αλλά και εκείνα της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Στόχος μας είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης, συνολικής και συμφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.
Σήμερα, υποκλινόμαστε στην μνήμη των αδελφών μας που έπεσαν στην Κύπρο το 1974. Εκφράζουμε τον σεβασμό και την πατριωτική ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπριους και Ελλαδίτες.
Η Ελλάδα βρίσκεται και θα παραμείνει στο πλευρό της Κύπρου, αρωγός και συμπαραστάτης του κυπριακού ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού.
Το τούρκικο Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη «λύπη» του για τη δήλωση του
Νίκου Κοτζιά, τονίζοντας πως «ξεπερνά τα όρια της λογικής κι αποτελεί
κακοπροαίρετο εγχείρημα» η σύνδεση της απόπειρας πραξικοπήματος στην
Τουρκία με τις Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας του 1960 για την Κύπρο:
«Μετά τη φρικτή απόπειρα πραξικοπήματος,
προσδοκούμε από τη γείτονα μας Ελλάδα να αποφεύγει αυτού του είδους τις
ατυχείς ανακοινώσεις με σκοπό να επωφελείται από την κατάσταση που
προέκυψε και να ενεργεί στο πλαίσιο των φιλικών σχέσεων καλής γειτονίας,
με πνεύμα δημοκρατικής αλληλεγγύης, όπως αναμένεται να επιδειχθεί μετά
την προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος».