Η θεωρία της “εξαγωγής κρίσης” από την Τουρκία στο Αιγαίο και τι δεν πρέπει να μας διαφύγει

“Να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να εξωτερικεύσει την εσωτερική της κρίση”,είναι με μια φράση το νόημα όσων είπε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην Real News την Κυριακή.

Η θεωρία και ο “φόβος” που εκφράζεται κάθε φορά που κάτι συμβαίνει στην Τουρκία,ότι θα “εξωτερικεύσει” την έντασή της στο Αιγαίο,δεν θυμόμαστε πότε ξεκίνησε για να είμαστε ειλικρινείς.Ίσως επειδή στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ κάποια αφορμή ή γεγονός που να επαληθεύει αυτή τη θεωρία.

Κάποιοι επικαλούνται την κρίση των Ιμίων το 1996,αλλά κατά τη γνώμη μας δεν ήταν η Τουρκία που είχε το πρόβλημα,αλλά η Ελλάδα.Μόλις είχε αναλάβει πρωθυπουργός ο Σημίτης,ο οποίος όπως φάνηκε και ήταν υπό αμφισβήτηση και δεν είχε τις απαιτούμενες αντοχές να αντιμετωπίσει ελληνοτουρκική κρίση.

Επιπλέον νομίζουμε ότι η Τουρκία προχωρά πάντα στα σχέδιά της όταν είναι απόλυτα σιγουρη για την επιτυχία τους.Κι αυτό απαιτεί προφανώς ηρεμία στο εσωτερικό της και ισχυρό στρατό.Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει καθόλου ηρεμία και ο στρατός της περνά μια κρίση οι συνέπειες της οποίας είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστούν.

Προς Θεού δεν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να εφησυχάζουμε.Αντιθέτως…Νομίζουμε όμως ότι τ΄ άσχημα και τα επικίνδυνα με την Τουρκία θ΄ αρχίσουν σ΄ ότι μας αφορά,αφού “κατακαθίσει η σκόνη” από την κατάρρευση της Τουρκίας που ξέραμε.

Οι ΕΔ που θα προκύψουν από την τουρκική κρίση θα αναζητήσουν σίγουρα την επιβεβαίωσή τους. Και μια “επιτυχία” εναντίον ενός αντιπάλου ακόμη και σ΄ ένα μεμονωμένο επεισόδιο θα αναζητηθεί…

Γι΄ αυτό ας μην μείνουμε μόνο στην εγρήγορση κατά τη διάρκεια της τουρκικής κρίσης.Ας εκμεταλλευθούμε τον χρόνο για να προετοιμαστούμε για τα δυσκολότερα που πιθανόν να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Τι είπε ο ΥΠΕΞ στην συνέντευξή του στην Real News

Βασικό κριτήριο για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε στην Τουρκία μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, είναι η όποια νευρικότητα και όξυνση των εσωτερικών αντιφάσεων Τουρκίας να μη διαπεράσουν τις διακρατικές σχέσεις και να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων η κρίση, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real Νews.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει την ανάγκη «να είμαστε μετρημένοι και προσεκτικοί, νηφάλιοι και ήρεμοι και να φροντίζουμε την ανάπτυξη της φιλίας των δύο λαών», και επισημαίνει πως οι νικητές της εσωτερικής διαμάχης στην Τουρκία πρέπει να επιδείξουν μεγαλοσύνη απέναντι στους ηττημένους, να αυτοσυγκρατηθούν και να μην επαναφέρουν τη θανατική ποινή. «Δεν θέλουμε μια Τουρκία της εκδίκησης της διάσπασης και της αποσταθεροποίησης», κατέστησε σαφές και υπεραμύνθηκε τη θέση της ΕΕ για μια Τουρκία δημοκρατική, στην οποία θα γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα και οι ανάγκες όλων των θρησκευτικών, εθνικών και κοινωνικών ομάδων, χαρακτηρίζοντας αντιπαραγωγική τη δήλωση Ερντογάν ως προς την Αγία Σοφία.

Παράλληλα, εκτιμά πως τουλάχιστον βραχυχρόνια οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο πιθανά να μειωθούν, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν αυξηθεί ο εσωτερικός αυταρχισμός στην Τουρκία, τότε μακροχρόνια μπορεί να αυξηθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα παραδώσει τελικά τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως αυτό θα το αποφασίσουν οι δικαστές και οι άλλες αρμόδιες αρχές. «Οι τελευταίες ασφαλώς θα συνυπολογίσουν το κατά πόσο οι 8 ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος», προσέθεσε και σημείωσε πως «δεν μπορώ να δεχτώ την ύβρη του παραλληλισμού της μάχης όσων παλεύουν για τα δικαιώματά τους, εθνικά, κοινωνικά και δημοκρατικά, με πραξικοπηματίες που ήθελαν να καταργήσουν δικαιώματα της κοινωνίας, οι οποίοι βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν διαδηλωτές». Αυτοί κάθε άλλο παρά δικαιούνται της αλληλεγγύης μας, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον ρόλο του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, σημείωσε πως συχνά δρα πέρα από τις αρμοδιότητές του, υπογραμμίζοντας πως «εμείς πρέπει να φροντίζουμε να του το υπενθυμίζουμε». Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι η μουσουλμανική κοινότητα έζησε διαχρονικά καλά στην Ελλάδα, σε πολιτισμένα πλαίσια και με τα δικαιώματά της διασφαλισμένα, και προσέθεσε πως σε αυτή την κοινότητα ανήκουν τόσο Ρομά όσο και Πομάκοι, δύο ομάδες μουσουλμάνων της Θράκης οι οποίες δεν έχουν σχέση με τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως τουρκογενείς. Επιπλέον, όπως τόνισε, δεν έχει παρά να συγκρίνει κανείς την ανάπτυξη της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη με τα πάνδεινα που υπέστη ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης.

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς εστίασε στο Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυσή του, επαναλαμβάνοντας ξεκάθαρα πως μια πραγματική λύση εμπεριέχει την ολική και οριστική απομάκρυνσή του τουρκικού στρατού από τη Μεγαλόνησο και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. «Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις θέσεις μας, ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός της Κύπρου δεν μπορεί να είναι φορέας δημοκρατικής γαλήνης ούτε εγγυητής της εφαρμογής μιας δίκαιης λύσης», σημείωσε και συμπλήρωσε πως αντίθετα αποτελεί και θα αποτελεί κίνδυνο για κάθε συμφωνία και εστία που γεννά πραξικοπηματίες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail