Από το Brexit στο ευρωπαϊκό υπερκράτος

Γράφει η Σουλτάνα Χειλαδάκη

HEIL MERKEL! To Brexit θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε ένα Ευρωπαϊκό Υπερκράτος όπου οι εθνικές ταυτότητες, ο έλεγχος των συνόρων και οι πολιτισμικές διαφορές θα εξαφανιστούν.

Η Βρετανία μόλις ψήφισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε τι θα οδηγήσει αυτό; Εδώ θα αναλύσουμε ορισμένες σκέψεις και προβλέψεις για το τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα στην Ευρώπη. Η Γερμανία είναι κυρίαρχη στην Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη Βρετανία να εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Γερμανοί είναι πολύ αναστατωμένοι και ανησυχούν ότι η δύναμή τους θα εξασθενήσει.



Έτσι, οι Γερμανοί θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την απόφαση μόνο για να παρουσιάσουν αργότερα την Αγγλία σαν εχθρό. Η Βρετανία αποκόπτοντας τον εαυτό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενθαρρύνει και άλλα έθνη να αποχωρήσουν και αυτό τελικά θα προκαλέσει τη Γερμανία να επιστρέψει στον φανατικό εθνικισμό.

H Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε πάντοτε μια δύναμη καμουφλαρισμένου κακού, βυθίζοντας την Ευρωζώνη σε μεγαλύτερη φτώχεια και διαμάχη, στην τρομοκρατία και στα χέρια του Ισλάμ. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήταν ουσιαστικά τίποτε λιγότερο από τη συγγραφή πολιτικής για μεγάλες εταιρίες και την τραπεζική βιομηχανία, η οποία υπονομεύει την ίδρυση μικρών επιχειρήσεων και της οικονομίας για το υπόλοιπο του πληθυσμού. Η κατάρρευση της Ελλάδας, η οποία ήταν μια συνέπεια της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ, ήταν μια ένδειξη ότι παρόμοιες καταστάσεις θα συνέβαιναν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.



Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες έχουν οριστεί για να επωφεληθούν από το Brexit αποκαλύπτοντας το μακροχρόνιο σχέδιό τους να μορφοποιήσουν τις χώρες της Ηπείρου σε έναν γίγαντα, το Ευρωπαϊκό Σουπερκράτος. Τα κράτη μέλη θα χάσουν και τον λίγο έλεγχο που τους έχει απομείνει για τα σύνορά τους, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας εισδοχής και μετεγκατάστασης μουσουλμάνων μεταναστών. Περιττό να αναφέρουμε την απώλεια κάθε λόγου πάνω στον αριθμό μεταναστών που είναι σε θέση να φιλοξενήσουν ή από πού αυτοί προέρχονται.

Οι ολοκληρωτικές προτάσεις θα αφαιρέσουν την κυριαρχία των κρατών μελών και τη δυνατότητα τους να έχουν δικό τους στρατό. Το σύστημα του ποινικού δικαίου και των κεντρικών τραπεζών επίσης θα αφαιρεθεί και θα διοικείται από γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες. Η πρόταση για το σούπερ κράτος είναι μια απάντηση στις φήμες στην Ευρώπη καθώς η Σκανδιναβία, και η Γαλλία πιθανόν να αναχωρήσουν από την Ένωση. Κατά πάσα πιθανότητα θα ξυπνήσει περαιτέρω ευρωσκεπτικισμός.

Ο κύριος Sutherland, ο οποίος είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs International και πρώην πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού BP, διευθύνει το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, το οποίο συγκεντρώνει εκπροσώπους από 160 έθνη να μοιραστούν τις ιδέες της πολιτικής αυτής.

Σύμφωνα με την UK Express, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας πρόκειται να αποκαλύψουν ένα σχέδιο για να καταργήσουν αποτελεσματικά τα μεμονωμένα κράτη μέλη σε αυτό που περιγράφεται ως «τελεσίγραφο». Σύμφωνα με τις ριζοσπαστικές προτάσεις, χώρες της ΕΕ θα χάσουν το δικαίωμα να έχουν το δικό τους στρατό, ποινικό δίκαιο, φορολογικό σύστημα ή κεντρική τράπεζα, με όλες τις εξουσίες αυτές να μεταφέρονται στις Βρυξέλλες.

Η πλοκή έχει προκαλέσει οργή και πανικό στην Πολωνία, η οποία είναι μια παραδοσιακή σύμμαχος της Βρετανίας στον αγώνα κατά του φεντεραλισμού, αφού διέρρευσε στο πολωνικό ειδησεογραφικό κανάλι TVP Info.
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας αναφέρει ότι η πρόταση βόμβα θα παρουσιαστεί σε συνεδρίαση της ομάδας Βίσεγκραντ των χωρών, που αποτελείται από την Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ.

Αποσπάσματα από την έκθεση εννέα σελίδων δημοσιεύθηκαν, καθώς οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας συναντήθηκαν στο Βερολίνο για κρίσιμες συνομιλίες σχετικά με το Brexit.
Στο προοίμιο του κειμένου οι δύο υπουργοί γράφουν: «Οι χώρες μας μοιράζονται ένα κοινό πεπρωμένο και κοινό σύνολο αξιών (?)που δίνουν αφορμή για μια ακόμη στενότερη ένωση μεταξύ των πολιτών μας. Ως εκ τούτου, θα προσπαθήσουμε για μια πολιτική ένωση στην Ευρώπη και να καλέσουμε τους επόμενους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα».
Οι αποκαλύψεις έρχονται λίγες μόλις μέρες αφότου η Βρετανία συγκλόνισε τη σύσταση των Βρυξελλών ψηφίζοντας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια κίνηση που ορισμένοι έχουν προβλέψει θα οδηγήσει στην διάλυση της ΕΕ.

Ένας αριθμός κρατών μελών είναι βαθιά δυσαρεστημένοι με τον αναρριχώμενο φεντεραλισμό του ευρωπαϊκού σχεδίου με αισθήματα κατά της ΕΕ να είναι υψηλά στην Ανατολική Ευρώπη, τη Σκανδιναβία και τη Γαλλία.
Απαντώντας στο σχέδιο, ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών Witold Waszczykowski, μαινόταν: «Αυτό δεν είναι μια καλή λύση, φυσικά, γιατί από τη στιγμή που η ΕΕ είχε εφευρεθεί πολλά έχουν αλλάξει. Το κλίμα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι διαφορετικό. Η Ευρώπη και οι ψηφοφόροι μας δεν θέλουν να παραδώσουν την Ένωση πάνω στα χέρια των τεχνοκρατών».

«Ως εκ τούτου, θέλω να μιλήσω γι ‘αυτό, αν αυτή είναι πραγματικά η σωστή συνταγή αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο ενός Brexit». Υπάρχουν βαθιά ρήγματα στην καρδιά της ΕΕ αυτή τη στιγμή πάνω στο πώς να προχωρήσει με το σχέδιο σχετικά με την ψηφοφορία του Brexit.

Μερικά αριθμητικά στοιχεία έχουν προειδοποιήσει ενάντια στην προσπάθεια εξαναγκασμού μέσω της περαιτέρω πολιτικής ενσωμάτωσης, προειδοποιώντας ότι αν γίνει ενάντια στις επιθυμίες των λαών της Ευρώπης θα τροφοδοτήσει μόνο περαιτέρω ευρωσκεπτικιστικό συναίσθημα.

Λίγες εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία του Brexit, ο Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό κάποιων από τους ηγέτες τους για μια «ουτοπία της Ευρώπης χωρίς συγκρουόμενα συμφέροντα και φιλοδοξίες, μια ουτοπία της Ευρώπης η οποία επιβάλλει τις δικές της αξίες στον εξωτερικό κόσμο, μια ουτοπία της Ευρω-Ασιατικής ενότητας ».

Και πρόσθεσε: «Όλο και πιο δυνατοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν την ίδια την αρχή μιας Ενωμένης Ευρώπης. Το φάντασμα της διάσπασης πλανάται πάνω από την Ευρώπη και το όραμα μιας ομοσπονδίας δεν μου φαίνεται να είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτό.»
Η άποψή του υποστηριζόταν από τον αρχηγό των χωρών της Ευρωζώνης, τον Ολλανδό πολιτικό Jerome Dijsselbloem, ο οποίος πρόσθεσε:
«Στην ευρωζώνη κάποιοι πιέζουν για την ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης με τη δημιουργία μιας πλήρους πολιτικής ένωσης, μιας οικονομικής κυβέρνησης της ζώνης του ευρώ ή ακόμη και έναν προϋπολογισμό του ευρώ … για μένα είναι προφανές. Πρέπει να ενισχύσουμε αυτό που έχουμε και να το τελειώσουμε, αλλά ας μην κατασκευάσουμε περισσότερες επεκτάσεις στον Ευρωπαϊκό Οίκο, ενώ είναι τόσο ασταθής».







ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
nikosxeiladakis.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail