ΝΙΚΟΣ ΔΡΟΣΟΣ
Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αυτής της χώρας πετούν την... πετσέτα και σηκώνουν τα χέρια ψηλά! Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα νέα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μηνός Μαΐου, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο χειρότερος, έως τώρα, από πλευράς απλήρωτων οφειλών.
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Πέραν της εντεινόμενης δυσπραγίας των πολιτών, η νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο κατά τον μήνα Μάιο εμπεριέχει -κατά πάσα βεβαιότητα- ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία.
Αν και αναλυτική κατάσταση ως προς το είδος των φορολογικών υποχρεώσεων που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες δεν έχει δημοσιοποιηθεί, η συντριπτική πλειονότητά τους εκτιμάται ότι αφορά σε καταβολές ΦΠΑ αλλά και σε ρυθμίσεις οφειλών που δεν εξυπηρετούνται πλέον.
Το γεγονός αυτό, στον βαθμό που θα επιβεβαιωθεί από τα μηνιαία δελτία που εκδίδουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καταδεικνύει πρώτον, την ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική επιχειρηματικότητα και δεύτερον, ότι ακόμη και οι έως τώρα συνεπείς ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις πολίτες, πλέον... πετούν την πετσέτα και τίθενται «εκτός μάχης».
Από φορολογικής απόψεως, ο Μάιος είναι ένας μήνας που δεν αφορά στις πληρωμές φόρου είτε εισοδήματος, είτε περιουσίας. Αφορά κυρίως σε έμμεσους φόρους όπως ο ΦΠΑ και σε λοιπές πηγές δημοσίων εσόδων, όπως π.χ. οι ρυθμίσεις παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Έτσι, λοιπόν, όταν ο μήνας αυτός χαρακτηρίζεται από «έκρηξη» στα νέα «φέσια» και καταγράφεται ως ο χειρότερος έως τώρα από πλευράς ληξιπρόθεσμων οφειλών, τότε τα «σύννεφα», συνολικά για την πορεία της οικονομίας, πυκνώνουν.
Μόνον εφέτος, κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, οι «φρέσκες» ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 5,58 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,254 δισ. ευρώ αφορά τον μήνα Μάιο, ενώ συνολικά το άθροισμα των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο υπερβαίνει πλέον τα 88,8 δισ. ευρώ.
Αν όμως είναι αυτή η σημερινή εικόνα, τότε στο τέλος του τρέχοντος μηνός, με την εκπνοή της πρώτης δόσης πληρωμής του φόρου εισοδήματος, αλλά και τον επόμενο μήνα, με την πρώτη δόση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, πού θα οδηγηθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο;
Όλα αυτά, δε, ενώ ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει επιδοθεί σε ένα πραγματικό κυνήγι κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, με μάλλον πενιχρά όμως αποτελέσματα.
Σύμφωνα με στοιχεία που πρόσφατα έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή», το μέσο ποσό που εισέπραξε το Δημόσιο από τις κατασχέσεις των λογαριασμών το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι 530 ευρώ, καθώς από 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το ποσό που μπήκε στα ταμεία της Εφορίας είναι μόλις 80 εκατ. ευρώ, ενώ το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ.
Τα χρήματα είτε είναι ακόμη... κάτω από τα στρώματα, είτε -πολύ απλά- δεν υπάρχουν.
Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αυτής της χώρας έχουν εξαντληθεί και δεν αντέχουν άλλο την υπερφορολόγηση την οποία υφίστανται.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δε, στην όλη υπόθεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και δη των λεγόμενων «φρέσκων», είναι ότι -εξ ορισμού- δεν αφορούν στη φοροδιαφυγή, αφού πρόκειται περί βεβαιωθέντων φόρων, αλλά αντίθετα, την αδυναμία των υπόχρεων να ανταποκριθούν στους φόρους αυτούς.
Από την πλευρά των επιχειρήσεων, η μη έγκαιρη αποπληρωμή ΦΠΑ δεν μπορεί παρά να αντικατοπτρίζει τη δεινή θέση ρευστότητας στην οποία έχουν περιέλθει και από την πλευρά των πολιτών, το γεγονός ότι της πληρωμής των φόρων οφείλουν να προηγηθούν οι ανάγκες... διαβίωσης.
Έτσι, όμως, φίλτατοι, η «εξίσωση» δεν βγαίνει.
Άπαντες οδηγούνται στο καναβάτσο και μαζί τους και η χώρα...
euro2day.gr