Στρατής Μαζίδης
twitter.com/SMazidis
twitter.com/SMazidis
Μια νέα διάσταση ανάμεσα στις ισραηλινο-ρωσικές σχέσεις παρουσιάζει η αμυντική ιστοσελίδα debka μέσω της οποίας παρουσιάζεται ένα παιχνίδι σαν το ποντίκι με τη γάτα.
Συγκεκριμένα φαίνεται πως στις τακτικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού Νετανιάχου με τον πρόεδρο Πούτιν διατυπώνονται από τον πρώτο διαρκή παράπονα πως ρωσικά όπλα καταλήγουν στα χέρια της Χεζμπολάχ στο Λίβανο μέσω Συρίας, με τον τελευταίο να παραμερίζει τις αιτιάσεις.
Το θέμα τέθηκε και από Ισραηλινούς αξιωματούχους στη Μόσχα, παρουσία του επικεφαλής της Μοσάντα, Γιοσί Κοέν, στις αρχές του Ιουλίου αλλά δίχως αποτέλεσμα.
Ωστόσο ο Νετανιάχου επέμεινε στην διαμαρτύρεται πάλι για τα ρωσικά όπλα που καταλήγουν στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου στην τελευταία τηλεφωνική συνομιλία του με τον Πούτιν το Σάββατο, 23 Ιουλίου. Όμως στρατιωτικές πηγές ης debka αναφέρουν πως το τηλεφώνημα έγινε για άλλο σοβαρό λόγο, την πτήση ενός UAV στον ισραηλινό εναέριο χώρο στις 17 Ιουλίου.
Μετά τη συνομιλία, το Κρεμλίνο εξέδωσε μειλίχια δήλωση λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, και ότι και οι δύο συμφώνησαν να συνεχίσουν τους δεσμούς μεταξύ των χωρών σε "διάφορα επίπεδα".
Εντούτοις στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η εκδοχή που κερδίζει ανάμεσα στην υπηρεσία πληροφοριών της IDF (ΑΜΑΝ) και των επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ότι το UAV δεν ήταν ιρανικό ή της Χεζμπολάχ, αλλά ρωσικό. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο κινήθηκε για μερικές ώρες πάνω από το Γκολάν και το Βόρειο Ισραήλ, φαίνεται να ήταν ένα "Searcher" drone αναγνωρίσεων που αναπτύχθηκε από το Ισραήλ και παράγονται από τη Ρωσία ως "Forpost" με ισραηλινή άδεια.
Η Μόσχα κάνει χρήση των εξελιγμένων Forpost UAV για την επιτήρηση και συλλογή πληροφοριών στη Συρία, την Ουκρανία και τρομοκρατικών στόχων στα Καυκάσια όρη.
Αν οι επιτελείς της IDF έχουν δίκιο, τότε ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που αναπτύχθηκε από το Ισραήλ χρησιμοποιήθηκε για να κατασκοπεύει το Ισραήλ αφού ξεκίνησε από μια ιρανική ή βάση της Χεζμπολάχ στας συριακά όρη Qalamun.
Η ιστοσελίδα υπογραμμίζει πως η ενέργεια αυτή πέρασε την κόκκινη γραμμή των ισραηλινών, κάτι το οποίο σημειώνουμε εμείς από την πλευρά πως ακούγεται αρκετά αινιγματικό ως το ποια θα μπορούσε να είναι η συνέχεια.
Και όλα αυτά όταν στις 11 Ιουνίου Μόσχα και Τελ Αβίβ έστηναν τα δικά τους "παιχνίδια πολέμου" στην Ανατολική Μεσόγειο (Freepen.gr - άρθρο).
Εκτός όμως των πιθανών απρόβλεπτων συνεπειών, οι Ισραηλινοί στέκονται στο γεγονός πως το UAV είχε ενεργοποιήσει συστήματα αφοπλισμού των πυραύλων και των ισραηλινών μαχητικών που σηκώθηκαν να το αναχαιτίσουν!
Το θέμα αυτό αποτελεί ένα ακόμη ζήτημα στην κορωνίδα της λίστας των θεμάτων με τη Μόσχα μαζί με τα ρωσικά όπλα της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι ισραηλινοί είχαν φανεί ιδιαίτερα ανήσυχοι πριν από ένα μήνα όταν αποφασιζόταν η προέλαση της Χεζμπολάχ προς το Ντέιρ Εζόρ, διότι έτσι θα ήταν πλέον ένας ισχυρότατος, εμπειροπόλεμος και καλά εξοπλισμένος στρατός της Μέσης Ανατολής.
Όσον αφορά τα ρωσικά όπλα και τη Χεζμπολάχ το Τελ Αβίβ εκτιμά δύο ζητήματα:
1. Οι ρωσικές αποστολές όπλων προς το συριακό στρατό υπερκαλύπτουν τις ανάγκες και το πλεόνασμα καταλήγει κρυρά στη Χεζμπολάχ της Συρίας και από εκεί στο Λίβανο. Η ΑΜΑΝ προσπαθεί να αξιοποιεί τις πληροροφίες για τα μυστικά δρομολόγια όπλων και τα μαχητικά της IAF στοχεύουν τις αντίστοιχες αποστολές, όσες όμως διαφεύγουν της προσοχής ή της πληροφόρησης, καταλήγουν στον προορισμό τους.
Η IDF υποστηρίζει πως πλέον η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα καλό οπλοστάσιο στο οποίο ικανό απόθεμα αντι-αεροπορικών και αντι-αρματικών ρωσικών πυραύλων.
2. Ως προς την ακριβή προέλευση των πυραύλων αυτών θεωρείται ότι η ρωσική στρατιωτική βιομηχανία είναι ο κύριος προμηθευτής των πρώτων υλών για την παραγωγή όπλων της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των ρουκετών. Χωρίς αυτή τη βοήθεια, το καθεστώς Άσαντ δεν θα ήταν σε θέση να κατασκευάζει τους Scud C μεσαίου βεληνεκούς εδάφους-εδάφους ή τους Fateh-110. Ορισμένοι από τους πυραύλους αυτούς καταλήγουν αθόρυβα στη Χεζμπολάχ.
Η debka αναφέρει επικαλούμενη τις πηγές πως ο Πούτιν διαρκώς δηλώνει έκπληκτος και υποκρίνεται άγνοια όποτε ο Νετανιάχου θέτει το ζήτημα της ρωσικής προμήθειας όπλων στη Χεζμπολάχ. Στη συνέχεια υπόσχεται να εξετάσει την καταγγελία του Ισραήλ και να απαντήσει.
Στη συνέχεια κυλούν ορισμένες εβδομάδες περνούν και ο Ρώσος πρόεδρος ενημερώνει τον ισραηλινό πρωθυπουργό ότι η ενδελεχής εξέταση δεν εντόπισε κανένα στοιχείο πως ρωσικά όπλα καταλήγουν στη λιβανέζικη οργάνωση.
Μετά από όλα αυτά φαίνεται οι στρατιωτικές και μυστικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Ρωσίας είναι στην πραγματικότητα πολύ μακριά από αυτό που θα ονομάζουμε ως μια καλή και στενή συνεργασία, η οποία είχε περάσει στο ξεκίνημα της ρωσικής εμπλοκής στη Συρία προς τα έξω.
Η debka περνάει τα μηνύματα που πρέπει να περάσει προς τα έξω. Θα αναμένουμε με προσοχή τα επόμενα στάδια σε έναν ακήρυχτο πόλεμο ανάμεσα στις δύο πλευρές ως προς το ποιος είναι το αφεντικό της περιοχής.