ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ
Διαφημίστηκε ως «κοινωνικά ευαίσθητη πρωτοβουλία» της Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνησης. Αποδείχθηκε ότι αποτέλεσε μία ακόμη «εξυπηρέτηση» του Κράτους προς συγκεκριμένους πλούσιους και ισχυρούς επιχειρηματίες που κατάφεραν και πήραν «Φορολογική Ενημερότητα» σε μια κρίσιμη περίοδο για να προχωρήσουν τις δουλειές τους σε βάρος των νομοταγών φορολογουμένων.
Μόνο το 3% όσων είχαν ενταχθεί στη περιβόητη ρύθμιση των 100 δόσεων συνεχίζουν να καταβάλλουν τις οφειλές τους.
Οι περισσότεροι πήραν μια Βεβαίωση Φορολογικής Ενημερότητας κι εγκατέλειψαν την προσπάθεια, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των ανεξόφλητων οφειλών σε δυσθεώρητα ύψη.
Είναι προφανές ότι μόλις ανακοινώθηκε η περιβόητη ρύθμιση, όσοι είχαν λεφτά στην άκρη έσπευσαν να την εκμεταλλευτούν. Είναι αυτοί που και πριν «μπορούσαν αλλά δεν ήθελαν». Κάποιοι άλλοι μπήκαν στη ρύθμιση για να δώσουν τέλος στην αγωνία του οφειλέτη και να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με την Εφορία.
Ανάμεσά τους επιφανείς επιχειρηματίες (βλ. χρέη ΠΑΟΚ) αλλά και γνωστοί πολιτικοί (Αλέκος Φλαμπουράρης, Τέρενς Κουίκ, Θεόδ. Πάγκαλος, Γιώργος Κύρτσος αλλά και η χήρα του Ανδρέα Παπανδρέου, Δήμητρα Λιάνη).
Αυτοί τουλάχιστον πλήρωσαν και συνεχίζουν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους.
Ο κατάλογος των υπολοίπων «ευνοημένων της ρύθμισης» ωστόσο ουδέποτε έφτασε στη Βουλή. Όλοι εκείνοι που πήραν το χαρτί που τους επέτρεψε να συνεχίσουν να λειτουργούν, πλήρωσαν κάτι λίγα και κατόπιν «ξέχασαν»…
Γι’ αυτούς τους πολύ συγκεκριμένους ευνοημένους, οι δανειστές ζητούν αυστηρή τιμωρία. Εξαιτίας αυτών των συγκεκριμένων, δεν μπορεί να υπάρξει νέα «ευκαιρία» στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Εξαιτίας αυτών των συγκεκριμένων αυστηροποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο της ρύθμισης.
Η δήθεν αριστερή κυβέρνηση αφού εξυπηρέτησε ορισμένα –πολύ συγκεκριμένα – επιχειρηματικά συμφέροντα, σήμερα αδυνατεί να βρει λύση γι’ αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη βοήθειας.
Οι ξένοι δανειστές επικαλούνται τον «ηθικό κίνδυνο» moral hazard. H ΠΦΑ Κυβέρνηση αφού έκλεισε το μάτι στους φίλους της, σήμερα κλείνει τα μάτια στην θλιβερή πραγματικότητα που η ίδια δημιούργησε τα τελευταία χρόνια.
Αντίστοιχα, εκρηκτικές διαστάσεις πήρε το φαινόμενο της μη καταβολής εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στο δεύτερο τρίμηνο του έτους να ανέρχονται πλέον σε 16,6 δισ. ευρώ.
Οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ρυθμίσεις χρεών που «τρέχουν», δήλωσαν ότι δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων, με αποτέλεσμα από τις συνολικά 147.308 ρυθμίσεις, να παραμένουν ενεργές μόλις οι 50.249.
Οι 88.217 έχουν ήδη «χαθεί», ενώ υπάρχουν και 8.842 που έχουν ολοκληρωθεί. Ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, 36.053 οφειλέτες από τους 75.451 –σχεδόν το 50%– βρέθηκαν εκτός….