Της Δήμητρας Καδδά
Περιθώριο 60 ημερών έχει η κυβέρνηση για να "μαζέψει" έσοδα, εσωκομματικές παραφωνίες, αλλά και να εφαρμόσει τις δεκάδες μνημονιακές δεσμεύσεις της. Ο χρόνος τελειώνει καθώς έως τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου θα πρέπει να ανακοινώσει/καταθέσει τρία έγγραφα που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επάρκεια των μέτρων αλλά και την μάχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα: το προσχέδιο προϋπολογισμού, το πακέτο δημοσιονομικών στοιχείων για την πορεία του 2016 και των προηγούμενων ετών, αλλά και την πορεία εσόδων/δαπανών του Σεπτεμβρίου, στα οποία θα έχει αποτυπωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ αλλά και το νέο "κύμα" των παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό.
Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται –παρά τις θερινές διακοπές– εξ αποστάσεως και μέσω τηλεδιασκέψεων, αλλά το επόμενο μεγάλο κρασ τέστ σε επίπεδο "αποδείξεων" για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, θα έρθει στο τέλος Σεπτεμβρίου.
* Η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα ενσωματώνει πλέον και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και του ασφαλιστικού και θα είναι ενδεικτική πλέον του "κλεισίματος" του 2016.
* Τα στοιχεία του EDP (αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του 2016 και των προηγούμενων ετών βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος) θα πρέπει να σταλούν πριν την 1η Οκτωβρίου από το ΥΠΟΙΚ και την ΕΛΣΤΑΤ).
* Θα περιέχουν και τις νέες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για το 2016. Προβλέψεις που θα πρέπει να αποτυπωθούν στις 3 Οκτωβρίου στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού (σ.σ. είναι συνταγματική υποχρέωση να κατατίθεται από τον Υπουργό Οικονομικών στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου).
Έως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει εφικτή εισπρακτικά αλλά και "ανεκτή" κοινωνικά και πολιτικά την καταιγίδα των νέων φορο-ασφαλιστικών μέτρων, να προχωρήσει το νέο "τσουνάμι" παρεμβάσεων στα ειδικά μισθολόγια, στο ασφαλιστικό στον νέο προϋπολογισμό για το 2017, και στις πολλές άλλες μνημονιακές υποχρεώσεις σε επαγγέλματα και στις αγορές (σ.σ. με το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων να μαίνεται – εκ νέου –με επίκεντρο αυτή τη φορά το Ελληνικό και την ΔΕΗ), αλλά και να διαπραγματευθεί για τις αλλαγές στο πρόγραμμα με τα χαμηλότερα πλεονάσματα μετά το 2018 αλλά και για τον ρόλο του ΔΝΤ και τις παρεμβάσεις στο χρέος.
Η θέση των θεσμών επικεντρώνεται στην πρόοδο όχι μόνο στο Μεσοπρόθεσμο (σ.σ. οποίο όπως προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταφέρεται για τον Δεκέμβριο), αλλά και στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και στελέχωσης του νέου ταμείου και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και στα μεγάλα μέτωπα των ειδικών μισθολογίων, του εργασιακού, των παρεμβάσεων στα επαγγέλματα και στις αγορές που πρέπει να έρθουν έως τον Σεπτέμβριο.
Η κυβέρνηση, παλεύει με τις εσωκομματικές της "παραφωνίες", αλλά και με το αίτημά της για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, δηλαδή κάτω του 3,5% του ΑΕΠ (σ.σ. οι θεσμοί επιμένουν να μην ανοίξει το θέμα φέτος), με το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και των παρεμβάσεων στο χρέος.
Τα ραντεβού
Το πρώτο κρας τεστ έχει ορισθεί για τις 29 Αυγούστου, κατά την συνεδρίαση του ΕWG (όργανο των επιτελών των υπουργών Oικονομικών της ευρωζώνης), και ακολουθεί η σύνοδος των υπουργών οικονομικών στις 9 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα της σλοβακικής προεδρίας. Η πλήρης εικόνα για τα οικονομικά της Ελλάδας όμως θα υπάρχει στο επόμενο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Θα έχει προηγηθεί και η εικόνα των ελληνικών προθέσεων, όχι μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων αλλά και των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ.
Τα ανοικτά μέτωπα στο "επικαιροποιημένο" μνημόνιο είναι πολλά:
* Οι 4 αστερίσκοι που έμειναν από την πρώτη αξιολόγηση του Ιουνίου περιλαμβάνουν την εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών, τα νέα τιμολόγια υψηλής τάσης της ΔΕΗ, τις παρεμβάσεις στην Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και τη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.
* Μαζί με άλλα μέτωπα απαρτίζουν τα 15 "διαθρωτικά ορόσημα" που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της υπο—δόσης των 2,8 δισ. ευρώ (περιλαμβάνουν από την διοίκηση του υπερταμείου, και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Εγνατία και τον διαγωνισμό για την ΔΕΗ, έως τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ).
* Ακόμη 26 " βασικά παραδοτέα" οδηγούν στην 2η αξιολόγηση (περιέχουν από την ψήφιση από τη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου, την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις παρεμβάσεις επί των ειδικών μισθολογίων, στο νέο μόνιμο σύστημα κινητικότητας, έως την αλλαγή του πλαισίου ομαδικών απολύσεων).