Της Νίκης Ζορμπά
capital.gr
Αμέσως μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το μαρτυρικό Κομμένο της Άρτας, δηλαδή αύριο, το Μαξίμου ξαναμπαίνει σε εντατικούς ρυθμούς καθημερινότητας. Η ΔΕΘ αποτελεί τον πρώτο σταθμό της επιχείρησης καθησυχασμού και προβολής "καλών ειδήσεων" από την Κυβέρνηση, παρότι ακόμη το ποιες θα μπορούσαν να εκληφθούν ως τέτοιες, δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε έχει δώσει εντολή στους γραμματείς των υπουργείων να παρουσιάσουν τα "ραβασάκια" με τις δυνατότητες λήψης μέτρων ανακούφισης έως το τέλος του Αυγούστου, ώστε να μονταριστούν καταλλήλως και να ανακοινωθούν από τον ίδιο κατά την διήμερη επίσκεψή του στη ΔΕΘ στις 10-11 Σεπτεμβρίου.
Όπως ανέφερε ήδη το Capital.gr, τα περιθώρια είναι σφιχτά και στην Κυβέρνηση έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ θα είναι πενιχρές σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το πορτοφόλι του Πολίτη.
Αντί άρτου ( που δυνατότητες να μοιραστεί δεν υπάρχουν), ο κ. Τσίπρας θα επενδύσει στον ... ιερό πόλεμο που έχει κηρύξει στην "διαπλοκή", επιστρατεύοντας τη ρητορεία του περί αναμόρφωσης της χώρας δια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, της Συνταγματικής Αναθεώρησης και λοιπών ρητορικών σχημάτων κενών περιεχομένου.
Και τούτο γιατί - μεταξύ άλλων- το "έμφραγμα" που προκαλείται στους οικογενειακούς προυπολογισμούς από το μπαράζ φόρων, όχι μόνον στεγνώνει τις φοροδοτικές ικανότητες των πολιτών αλλά εξαντλεί και τα περιθώρια για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης που αποτελεί και τον "εφιάλτη" της κυβέρνησης.
Κατά κυβερνητικές πηγές, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς το κράτος (!) διότι, ως ισχυρίζονται, δεν θα κριθεί από εκεί η επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές αλλά από το ύψος του ποσού τελικώς που θα εισρεύσει στον κρατικό κορβανά.
Το παράδοξο τούτο δεν είναι ως φαίνεται και τόσο οξύμωρο για την Κυβέρνηση η οποία πορεύεται άλλωστε με σχεδιασμό πότε... 24ωρου και πότε... μηνός.
Κατά τα λοιπά, αβέβαιο παραμένει και το μέτωπο των εξελίξεων στο Προσφυγικό, καθώς η δοκιμαζόμενη σχέση Ε.Ε-Τουρκίας απειλεί τον Οκτώβριο, να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα, με απρόβλεπτες συνέπειες για την εν Ελλάδι κατάσταση. Η Κυβέρνηση επιχειρεί μεν δια του Γ. Μουζάλα να αναχαιτίσει αντιδράσεις πανικού αλλά όπως ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε εξερχόμενος του Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, η τήρηση της Συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση και επαναβεβαίωση. Ήτοι, ούτε στο μέτωπο αυτό οι εξελίξεις αναμένονται να είναι "γραμμικές".
Δεν πείθουν ούτε τον Λεβέντη
Η πίεση αυτή που ασκείται στην Κυβέρνηση, σε συνδυασμό με "προεκλογικές" κινήσεις τακτικής στις οποίες επιδίδεται το τελευταίο διάστημα το Μαξίμου, υποδαυλίζουν τη συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες καθώς τα κοινωνικά ερείσματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υποχωρούν και είναι ορθάνοιχτη η διαπραγμάτευση για τη β' αξιολόγηση.
Η εκλογολογία πάντως εκνευρίζει σφόδρα το Μαξίμου, καταρχήν γιατί δίνει εικόνα απορρύθμισης της Κυβέρνησης και δημιουργεί αυξητικές τάσεις συσπείρωσης στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Επί καθημερινής βάσης στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους κυβερνητικοί επιτελείς ξορκίζουν το σχετικό ενδεχόμενο και επαναλαμβάνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να πείθουν ούτε τον όψιμο σύμμαχό τους Βασίλη Λεβέντη.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, δήλωσε τις προάλλες (ΣΚΑΙ) ευθαρσώς ότι ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη ΔΕΘ θα προκηρύξει εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν 10-15 Οκτωβρίου.
capital.gr