Σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου προβλέπεται η δημιουργία Μητρώου όπου θα εγγράφονται υποχρεωτικά όσοι νοικιάζουν διαμερίσματα με αυτόν τον τρόπο και η διασταύρωση των στοιχείων τους με εκείνα που διατηρούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης.
Όπως αναφέρει το Έθνος, θα προβλέπεται και διοικητικό πρόστιμο σε εκείνους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο, αλλά συνεχίζουν να νοικιάζουν μέσω της ειδικής πλατφόρμας.
Παράλληλα θα επιβληθεί ένας τέλος της τάξης του 3% σε κάθε συναλλαγή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ θα υπάρχει ξεχωριστός κωδικός στη φορολογική δήλωση των φυσικών προσώπων (στο Ε1 και στο Ε3) που θα δηλώνονται τα ποσά από την ενοικίαση, θα προσμετρώνται στο εισόδημα και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων (με συντελεστή 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, 35% για εισοδήματα έως 35.000 ευρώ και 45% για εισοδήματα από 35.000 ευρώ και άνω). Όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν να δηλώσουν την εν λόγω απασχόληση ως τη βασική τους δουλειά, θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για έναρξη επιτηδεύματος.
Στα σχέδια του υπουργείου είναι η πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων με κριτήρια ανά περιοχή και ανά περίοδο για το 20% των εγγεγραμμένων στο μητρώο ιδιοκτητών.
Η αγορά υπενοικίασης κατοικιών λειτουργεί απλά. Ιδιοκτήτες αστικών ή εξοχικών κατοικιών, που δεν έχουν καμία σχέση με τον τουρισμό, νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω Διαδικτύου, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν δηλώνονται, άρα δεν φορολογούνται.
Η αγορά γιγαντώθηκε πολύ γρήγορα, οι εν λόγω διαδικτυακές πλατφόρμες κάνουν θραύση διεθνώς, ενώ οι αγγελίες ενοικίασης σπιτιών ή και δωματίων σε ολόκληρη την Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκαν μέσα στον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας τις 30.000 περίπου. Εννοείται πως τα περισσότερα καταλύματα δεν είναι πιστοποιημένα για τουριστική χρήση, δεν υπάρχει νομική κάλυψη για τις συγκεκριμένες μισθώσεις, ενώ τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες τους (μέσω εμβάσματος στους εγχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς τους) δεν δηλώνονται πουθενά.
Η έλλειψη του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς και οι καταγγελίες των ξενοδόχων για αθέμιτο ανταγωνισμό και άνιση φορολογική μεταχείριση, οδήγησαν το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργαστεί ένα σχέδιο-"εξπρές" για την καταγραφή και φορολόγηση των ιδιοκτητών που μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω b'n'b (bed and breakfast).
Μέτωπο
Μέτωπο με τους «ερασιτέχνες» της αγοράς που νοικιάζουν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών έχουν ανοίξει οι ξενοδόχοι, ζητώντας από το υπουργείο την άμεση επιβολή ρυθμιστικών κανόνων στη νέα αγορά.
«Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανεξέλεγκτη κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος για τις τουριστικές μισθώσεις και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς που αυτή επέφερε, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση από πλευράς κράτους για να ρυθμιστεί αυτή η ανθούσα παρα-οικονομία», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Α. Ρέτσος. «Αναμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων ότι θα προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση επειγόντως, καθώς, ήδη, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, που είχε κάνει λόγο πρόσφατα για «γκρίζες» μισθώσεις καταλυμάτων που οδηγούν σε απώλειες φόρων ύψους 270 εκατ. ευρώ.
Καθοριστική συμβολή στην έξαρση του φαινομένου των ενοικιάσεων b' n' b' έπαιξε η κατάργηση από την 1η Νοεμβρίου της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 4276/2014 (Α΄155) και της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 (Α΄118), που επέβαλε το τρίτο Μνημόνιο. Ετσι, όποιος επιθυμούσε να νοικιάσει το σπίτι του σε ξένους τουρίστες μπορούσε να το κάνει, χωρίς να χρειάζεται άδεια ή σήμα του ΕΟΤ ώστε να θεωρηθεί το ακίνητό του ως τουριστικό κατάλυμα.
Απλά με την υποχρέωση -σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία- να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά τη μίσθωση αυτή, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στον δικτυακό τόπο www.gsis.gr.
Υπενθυμίζεται ότι οι μισθωτές από το εξωτερικό μπορούν ήδη να συνάψουν συμβόλαια μισθωτηρίου χωρίς τη χρήση ΑΦΜ, παρά μόνο με την επίδειξη του διαβατηρίου τους.
«Η βραχυχρόνια μίσθωση ιδιωτικών χώρων σε επισκέπτες, η οποία εντέχνως επιχειρείται να παρουσιάζεται ως έκφανση της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy), είναι μία παγκόσμια τάση και λειτουργεί κυρίως μέσα από συγκεκριμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία διαμοιρασμού. Πρόκειται για μια οικονομική - εμπορική δραστηριότητα, η οποία στη χώρα μας ασκείται χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο, χωρίς κανόνες και μέσα σε ένα περιβάλλον εκτεταμένης φοροδιαφυγής, στρεβλώνοντας την αγορά και στερώντας σημαντικά έσοδα για το κράτος», υποστηρίζει ο κ. Ρέτσος.
Πάνω από 30.000 ακίνητα νοικιάζονται μέσω Διαδικτύου
Η μόδα ενοικίασης σπιτιών b' n' b' ήρθε από το εξωτερικό, αλλά δεν άργησε να κατακτήσει τους Έλληνες, οι οποίοι -ως είθισται- την αγκάλιασαν με περίσσια θέρμη.
Η Airbnb φιλοξενούσε πέρυσι περίπου 11.500 αγγελίες ελληνικών κατοικιών, αυξημένες κατά 70% σε σχέση με το 2014.
Φέτος οι αγγελίες για την Ελλάδα ξεπερνούν τις 30.000, ενώ οι βίλες που ενοικιάζονται έχοντας ήδη πάρει σήμα από τον ΕΟΤ, ξεπερνούν κατά πολύ τις 6.500.
Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τους ξένους που επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα μας, αφού μπορούν να βρουν έναν φθηνό τόπο διαμονής από το κεντρικότερο σημείο της Αθήνας μέχρι την πιο ειδυλλιακή παραλία της Μυκόνου.
Ο τρόπος είναι απλός: ο ιδιοκτήτης του ακινήτου φτιάχνει ένα προφίλ στην πλατφόρμα, παρουσιάζοντας φωτογραφίες από τον χώρο που νοικιάζει και ορίζει μία τιμή ανά ημέρα διαμονής.
Ο ενοικιαστής αγοράζει «πραγματικά τοπικές εμπειρίες διαμονής» σε σπίτια (αντί για ξενοδοχεία) σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Έτσι και ο ιδιοκτήτης συμπληρώνει το εισόδημά του και ο επισκέπτης γλιτώνει έξτρα έξοδα και η εταιρεία βγάζει λεφτά παρακρατώντας ποσοστά και από τους δύο.
Οι τιμές ενοικίασης ποικίλλουν ανάλογα με το ακίνητο και την περιοχή που βρίσκεται.
Για παράδειγμα, για ένα δωμάτιο σπιτιού που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να ξεκινούν από 10 ευρώ ανά επισκέπτη και να φτάνουν τις 10.000 ευρώ την εβδομάδα για μία πολυτελή βίλα στη Μύκονο.
Στις μισθώσεις αυτές καταφεύγουν μάλιστα οι ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να βρουν ενοικιαστή για τα ακίνητά τους.
Με τον τρόπο αυτό, παλιά σπίτια σε γειτονιές της Αθήνας όπως τα Σεπόλια, η Κυψέλη, το Μεταξουργείο και ο Κεραμεικός που δεν μπορούν να ενοικιαστούν παραπάνω από 400 ευρώ τον μήνα, πλασάρονται στους τουρίστες για τη θέα ή την ιστορικότητα της περιοχής και μισθώνονται από 30 έως 70 ευρώ τη βραδιά, πολύ περισσότερο απ ό,τι θα πρόσφερε ένα σταθερό μίσθωμα.
Έθνος