Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς αμέσως μετά την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να τροποποιήσουν το Ε9, ώστε το 2017 να συνυπολογισθούν και τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό φόρο. Συγκεκριμένα μετά την πληρωμή της δόσης του Ιανουαρίου, θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα και οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα υποχρεωθούν να συμπληρώσουν νέα στοιχεία στο έντυπο Ε9, προκειμένου η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να καταφέρει να υπολογίσει τον φόρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πίνακα Β’ θα προστεθούν νέες στήλες που θα προσδιορίζουν την αξία των αγροτεμαχίων. Για παράδειγμα, θα προστεθεί στήλη στην οποία θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν εάν το αγροτεμάχιο είναι οικοδομήσιμο και διάφορα άλλα στοιχεία, με τα οποία θα τεκμηριώνεται η αξία τους. Συνολικά θα προστεθούν, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τρεις με τέσσερις στήλες ακόμα.
Από τα ανωτέρω συνάγεται το συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν καταργείται ο ΕΝΦΙΑ, όπως δηλώνει κάθε χρόνο η κυβέρνηση, αλλά αυτός θα γίνει σκληρότερος για περισσότερους από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το 2017 θα εφαρμοσθεί ο χειρότερος ΕΝΦΙΑ από τότε που αυτός δημιουργήθηκε, καθώς ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα προσεγγίσει, ενδεχομένως και να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, προτού εξαιρέσει τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό φόρο για το 2016, ενημέρωσε τους πιστωτές της χώρας για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο έκανε λόγο για αλαλούμ στην περίπτωση που στον συμπληρωματικό φόρο συνυπολογισθούν και τα αγροτεμάχια, ενώ εκτιμούσαν ότι θα δημιουργούνταν στη χώρα πολιτική αστάθεια. Ωστόσο, δεσμεύθηκαν ότι ο φόρος θα επιβληθεί το 2017, σύμφωνα με όσα προβλέπει το μνημόνιο, ενώ υποσχέθηκαν όλες οι αλλαγές να είναι έτοιμες το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι στις δοκιμές που έκανε το οικονομικό επιτελείο προέκυψε ότι συνολικά η βεβαίωση του φόρου ξεπερνά τα 3,7 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ανήλθε στα 3,24 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή στο ποσόν της βεβαίωσης προκύπτει κυρίως λόγω του γεγονότος ότι φέτος το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου μειώθηκε από τα 300.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ, αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές και πρώτη φορά εντάχθηκαν στον φόρο τα αγροτεμάχια.
Σημειώνεται ότι μερικούς μήνες αργότερα, μετά τις αλλαγές στα αγροτεμάχια και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2017, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στους πιστωτές της χώρας το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, που προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει καμία συναίνεση μεταξύ των συμμετεχόντων στις επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών. Οι απόψεις των μελών διαφοροποιούνται σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της αξίας των ακινήτων, αλλά και τις πηγές άντλησης των στοιχείων για κάθε περιοχή της Ελλάδας.