Νέα φρενήρης "κούρσα" εξοπλισμών

Οι Αμερικανοί κατασκευαστές όπλων προτρέπουν τους επενδυτές που θορυβήθηκαν από τις σχέσεις εντάσεων που καλλιεργούνται μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας, να επενδύσουν στην Ουκρανία και να τροφοδοτήσουν νέες επιχειρήσεις, στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας που αποτελεί γεωπολιτικό πυλώνα της Ρωσίας, μαζί με τον Καύκασο.


Αν ελέγξει αυτόν τον χώρο, η Ρωσία μπορεί με σχετική ασφάλεια και χαμηλότερο ρίσκο να επεκτείνει την επιρροή της. Κι έχει την ευχέρεια από ’κει να επέμβει αν χρειαστεί στη Μεσόγειο, μέσω της χερσονήσου της Κριμαίας. Με τη Μεσόγειο να αποτελεί προτεραιότητα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

Ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων στην Αμερική, έχουν πειστεί ότι η Ρωσία αποτελεί μια άμεση στρατιωτική απειλή. Σύμφωνα με τις μελέτες τους, ο Προϋπολογισμός της στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας έχει ενισχυθεί αισθητά, σε αντίθεση με το στρατιωτικό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ που έχει συρρικνωθεί.


Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας έχει αυξηθεί έως και 0,8 τοις εκατό το 2016 σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «TASS».

Μια έκθεση του προϋπολογισμού που δημοσίευσε η Επιτροπή Άμυνας της Κρατικής Δούμας, αναφέρει ότι 3.145 δισεκατομμύρια ρούβλια ($ 49 δισεκατομμύρια) διατίθενται επιπλέον εφέτος για την εθνική άμυνα, με συνολικά 2.233 δισεκατομμύρια ρούβλια (34.800.000.000 $) να προορίζονται για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ως το τέλος του έτους.


Πίσω στο 2010, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ανακοινώσει το σχέδιο του για μαζικό εκσυγχρονισμό του στρατού που θα στοίχιζε έως το 2020, 20.000.000.000.000 ρούβλια ($ 700 δισ εκείνη την εποχή) με σκοπό να αντικατασταθεί το 70 τοις εκατό, του στρατιωτικού υλικού συμπεριλαμβανομένου και της αγοράς 50 νέων πολεμικών πλοίων για το ναυτικό, νέων μαχητικών αεροσκαφών και χιλιάδων νέων οχημάτων για τις επίγειες δυνάμεις.

Παρ 'όλα αυτά, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι ο εκσυγχρονισμός θα συνεχιστεί για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αν και με βραδύτερο ρυθμό έως και το 2025!

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, ο Στίβεν Χάντλεϊ, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τζορτζ Μπους (τώρα υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο της Raytheon) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία σε μία υποτιθέμενη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ θα ήταν ανώτερη τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά.


Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τζορτζ Μπους, υποστήριξε σθεναρά την ενίσχυση του αμυντικού προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ ενώ δε δίστασε να προτείνει ακόμη και την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού ως παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία. «Δεν πρέπει να αφήσουμε τη Ρωσία να κάνει ότι θέλει στην περιοχή και θα πρέπει να ενισχύσουμε την Ουκρανία με επενδύσεις όπου χρειαστεί, ακόμη στο γεωργικό τομέα» ανέφερε ο κ. Χάντλεϊ.

Ειδικότερα, εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας όπλων, πιέζουν ενεργά τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, να προωθήσουν αμυντικές δαπάνες, που θα πρέπει να φτάνουν σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, τουλάχιστον στο 2 τοις εκατό του, ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για κάθε κράτος.


Πρώην στρατηγός του αμερικανικού στρατού, ο στρατηγός Ρίτσαρντ Κόντι, εξηγεί, ότι πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, είπε, η ειρήνη είχε εδραιωθεί σε όλο τον κόσμο, με τη Ρωσία σε παρακμή και τα έθνη του ΝΑΤΟ σε οικονομική άνθιση.

Τώρα, ο κ Κόντι υποστηρίζει, ότι η Ρωσία μέσω της «αναζωπύρωσης» της έντασης, ασκεί πίεση στους συμμάχους των ΗΠΑ, τους οποίους και κοντράρει πλέον ανοικτά από τη στιγμή που νιώθει δυνατή οικονομικά. «Τα έθνη που ανήκουν στο ΝΑΤΟ πρέπει να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2 τοις εκατό του ΑΕΠ τους, για την άμυνα εφέτος και για κάθε χρόνο πλέον» είπε, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της έκθεσης που ετοίμασε, για μια μελέτη που αφορά το κόστος θεμάτων Εθνικής αμύνης, των χωρών του ΝΑΤΟ.


Μιλώντας σε επενδυτές σε συνέδριο που διοργάνωσε η «Credit Suisse» και ο Στιούαρτ Μπάρντι, διευθύνων σύμβουλος της «KBR», συζητώντας το θέμα «ευκαιρίες στην Ευρώπη», τόνισε ότι είναι εφικτή η αύξηση των αμυντικών δαπανών από τις χώρες του ΝΑΤΟ, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών των χωρών, σε σχέση με το «τι προσπαθεί να κάνει τώρα με την Ουκρανία η Ρωσία».

Η Εθνική Υπηρεσία Άμυνας της Αμερικής, ζήτησε από το Κογκρέσο να καταστεί «ευκολότερη για τους αναδόχους της Αμερικανικής κυβερνήσεως των ΗΠΑ, η πώληση όπλων στο εξωτερικό, που προορίζονται για τους συμμάχους».


Στο μεταξύ σε πρόσφατο άρθρο για την εθνική άμυνα, στο περιοδικό NDIA, γίνεται λόγος για την ανάγκη που υπάρχει για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, να εμπλουτίσουν το θαλάσσιο στρατιωτικό εξοπλισμό και την αντιπυραυλική άμυνα, για την αντιμετώπιση της μεγάλης απειλής για την παγκόσμια ειρήνη και οικονομία, όπως αντιμετωπίζεται πλέον από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Ρωσία.


Θυμίζουμε τέλος, ότι η Μόσχα συνεχίζει απτόητη την... επίδειξη δύναμης  αναπτύσσοντας αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 στην χερσόνησο της Κριμαίας ενώ ετοιμάζει μεγάλη στρατιωτική άσκηση στην Μαύρη Θάλασσα τον Σεπτέμβριο.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

zougla.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail